ΔΩΡΕΑ

Ενημερωτικό για την επικείμενη διοργάνωση εθελοντικών δράσεων στον άξονα του Pindus trail στα όρια του Δήμου Φωκίδας.

Η ώρα της επίσημης έναρξης εθελοντικών δράσεων για τη διάνοιξη του νοτιότερου σκέλους του Μονοπατιού διάσχισης της Πίνδου στην περιοχή της Φωκίδας πλησιάζει. Μετά από την ολοκλήρωση του κύκλου προετοιμασίας για την έναρξη των εργασιών, θεωρούμε απαραίτητο να κάνουμε μια αναδρομή στα πεπραγμένα των τελευταίων μηνών, καθώς και στη μέθοδο που ακολουθούμε για την επίτευξη του στόχου.

Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε λάβει κάποια οικονομική ενίσχυση για το μονοπάτι από κρατικό φορέα, επιχείρηση ή ίδρυμα, παρόλο που κρίνεται απαραίτητο για την καλή έκβαση των εργασιών αποκατάστασης και της βιωσιμότητας του. Ωστόσο συνεχίζουμε με ίδιους πόρους και τη λιγοστή ενίσχυση που δεχθήκαμε κατά τη διάρκεια του 2020 από φίλους του οράματος την προσπάθεια για την εγκαθίδρυση του ακολουθώντας όλες τις χρονοβόρες, όμως απαραίτητες διαδικασίες και την θεμελίωση θεμιτών πρακτικών χρήσης για τη μετέπειτα προώθηση του.

Διαβάστε αναλυτικά, τα στάδια ολοκλήρωσης και έναρξη δημόσιας διέλευσης ημερήσιων τμημάτων του μονοπατιού:

  • ΣΤΑΔΙΟ 1: ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ. Ενημέρωση των αρμόδιων ΟΤΑ και συλλόγων (πεζοπορικών, πολιτιστικών κ.α.) της κάθε περιοχής για τις έρευνες εντοπισμού των παλιών μονοπατιών διαβίωσης.

  • ΣΤΑΔΙΟ 2: ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Δια ζώσης συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις με τους αρμόδιους ΟΤΑ και συλλόγους για την παρουσίαση του υπό διάνοιξη πεζοπορικού άξονα διάσχισης στη Ρούμελη και της ανταποδοτικότητας στις τοπικές κοινότητες, ενισχύοντας το πλάνο βιωσιμότητας του εγχειρήματος. Για μας είναι απαραίτητη η συναντίληψη, η αποδοχή και η έγκριση τόσο του έργου όσο και των μεθόδων μας, από τους κατοίκους και τις αρχές της κάθε περιοχής.

  • ΣΤΑΔΙΟ 3: ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ. Προκειμένου να εκτελεστούν έργα παρέμβασης στο δασικό χώρο, απαιτείται η εκπόνηση, υποβολή και έγκριση δασοτεχνικών μελετών από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Δασών. Οι παρεμβάσεις που προβλέπουμε περιορίζονται στις απολύτως αναγκαίες, είναι ήπιου χαρακτήρα, ενώ αποκλείουμε κάθε είδους κατασκευαστικό έργο, ακόμη και όσα θα είχαν την ελάχιστη όχληση στον περιβάλλοντα χώρο και οικοσυστήματα.

  • ΣΤΑΔΙΟ 4α: ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ. Οι εθελοντικές δράσεις καθαρισμού και σήμανσης εγκαταλελειμμένων μονοπατιών αποτελούν για εμάς την ύψιστη συμμετοχική πράξη και χαρακτηρίζουν το ύφος κάθε δράσης της ομάδας. Το Μονοπάτι Διάσχισης της Πίνδου άρχισε ως η ιδέα ενός μεγάλου έργου υποδομής για την πεζοπορία της χώρας μας και αφορά όλους μας, πολίτες και αρχές. Οι εθελοντικές δράσεις υπέρ της διατήρησης των μονοπατιών μας ενώνουν σαν κοινότητα ενώ παράλληλα μας φέρνουν όλους πιο κοντά στην υλοποίηση του έργου.

  • ΣΤΑΔΙΟ 4β: ΕΥΡΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ. Οι προδιαγραφές που θέτουμε για την επίσημη ανακοίνωση ολοκλήρωσης τμημάτων του μονοπατιού και την έναρξη μαζικής διέλευσης είναι υψηλές, προκειμένου να διασφαλίσουμε, 1) την απαραίτητη επαναλειτουργία υποδομών διαμονής & εστίασης στους διαδοχικούς σταθμούς και 2) τη βιωσιμότητα και σωστή χρήση των μονοπατιών που συνθέτουν τον άξονα της διαδρομής διάσχισης των πρώτων 96χλμ. Οι εργασίες που απαιτούνται ποικίλλουν από βαριές εργασίες καθαρισμού & διαμόρφωσης ίχνους μέχρι και εξειδικευμένες εργασίες αποκατάστασης τοιχίων υποστήριξης, που απαιτούν προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού.

  • ΣΤΑΔΙΟ 5: ΤΕΛΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ. Εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες, εξειδικευμένο συνεργείο, μέλη της Terra Pindus θα τοποθετήσουν την τελική σήμανση επιβεβαίωσης πορείας, τις ενημερωτικές πινακίδες και τις πινακίδες υποδοχής, γεγονός που σηματοδοτεί την επίσημη παράδοση της εν λόγω πεζοπορικής διαδρομής. Παράλληλα με την επίσημη λειτουργία του πρώτου τμήματος στην ενότητα της Ρούμελης θα δημοσιευτούν χρήσιμες πληροφορίες μέσω του website του Pindus Trail, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή.

Τους τελευταίους μήνες αφιερώσαμε πάρα πολύ χρόνο εργαζόμενοι αμισθί σε πολλαπλά επίπεδα για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα της διάνοιξης του μονοπατιού στα ορεινά της Πίνδου. Η ηθική δέσμευση είναι μεγάλη απέναντι στο μεγάλο πλέον κοινό που επικροτεί την ιδέα και ανεξάρτητα από τα δρώμενα που σκιάσαν τη χώρα και τις αντικειμενικές αντιξοότητες, που αντιμετωπίζει μια ομάδα ανθρώπων να επιχειρεί αποστολές σε όλο το μήκος της οροσειράς με ελάχιστους πόρους, μερόνυχτα μπροστά στις οθόνες και με υπαίθρια παραμονή μηνών, χρειάστηκε να τονώσουμε το ηθικό μας και το ηθικό των φίλων ώστε να κινητοποιηθούμε ακόμη πιο αποτελεσματικά το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα χρειάστηκε να καλύψουμε το ευρύ φάσμα της επικοινωνίας και της εκτενούς ενημέρωσης των αρμοδίων αρχών για την θετική γνωμοδότηση και εγκαθίδρυση του μονοπατιού, οι οποίοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, υποσχόμενοι ενίσχυση για την καλή έκβαση του έργου και την μετέπειτα βιωσιμότητα του. Συντάξαμε πολυσέλιδες μελέτες και έγγραφα και οργανώσαμε αποστολές στο πεδίο εντοπίζοντας και προετοιμάζοντας εγκαταλελειμένα τμήματα, που εξυπηρετούν τη σύνθεση του υπό κατασκευή μονοπατιού διάσχισης της Πίνδου.

Στην περιοχή της Φωκίδας ολοκληρώθηκαν τα 3 πρώτα στάδια της μεθόδου που περιγράφουμε παραπάνω και λάβαμε την έγκριση της μελέτης από τη Διεύθυνση Δασών Φωκίδας αλλά και την ένθερμη υποστήριξη του Δήμου Δελφών για διενέργεια εθελοντικών δράσεων (φιλοξενία και διατροφή).

Η ομάδα μας θα βρίσκεται στην περιοχή από τα τέλη του Σεπτέμβρη μέχρι τις αρχές του Δεκέμβρη, εργαζόμενοι αμισθί, εκτελώντας εντατικές εργασίες καθαρισμού, διαμόρφωσης και σήμανσης, προσκαλώντας παράλληλα τους φίλους που ενδιαφέρονται από καιρό να συμμετάσχουν σε ένα ανοιχτό πρόγραμμα εθελοντικής προσφοράς. Η πρόσκληση θα είναι ανοιχτή προς όλους και αφορά ένα πλάνο συνεχόμενων εργασιών πεδίου, διάρκειας 2 μηνών.

Ο στόχος μας είναι να αποδώσουμε:
Α) τον άξονα διάσχισης Δελφοί – Αρτοτίνα 96χλμ προσπελάσιμο με προσήμανση (ημιμόνιμο υλικό σήμανσης υψηλής αντοχής) για ασφαλή διέλευση, πριν το τέλος του χρόνου.

Β) τη γραμμή διάσχισης πλήρως διαμορφωμένη και σηματοδοτημένη στα πλαίσια των προδιαγραφών που ορίζει η νομοθεσία, αλλά και οι τεχνικές απαιτήσεις διάσχισης των βουνών της Ρούμελης, την άνοιξη 2022.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε την τοποθεσία της βάσης παραμονής εθελοντών, τις ημερομηνίες και τον τρόπο συμμετοχής. Θα σας δούμε σύντομα στο μονοπάτι!

**Οι εθελοντικές δράσεις στα ορεινά μονοπάτια είναι μια συμμετοχική διαδικασία που ενισχύει το ηθικό και αποτυπώνει στις καρδιές μας όμορφες μνήμες στα πιο όμορφα ορεινά τοπία της χώρας μας! Η συμμετοχή θα είναι ασφαλώς δωρεάν, ενώ τα έξοδα τροφοδοσίας των συμμετεχόντων θα καλυφθούν από την Terra Pindus και την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Δελφών.

 

 Ο εποπτικός χάρτης της διαδρομής