ΔΩΡΕΑ

Ενημερωτικό προόδου στον άξονα του Pindus trail / όρια Νομού Φωκίδας.

Ακολουθώντας το οργανόγραμμα του Β εξαμήνου του 2021, στις αρχές του περασμένου Ιουνίου ξεκινήσαμε εργασίες στα χαμηλότερα υψόμετρα απ΄όπου διέρχεται η χάραξη ανοίγοντας το διάδρομο κλειστών μονοπατιών, που εντοπίστηκαν για τη σύνθεση της διαδρομής του Pindus Trail στα όρια του νομού Φωκίδας. Οι αποστολές στα ορεινά του νομού, συνεχίστηκαν βάσει των προτεραιοτήτων προετοιμάζοντας το έδαφος στο μήκος των μονοπατιών που εντοπίζονται στη δασική ζώνη, πριν το τέλος της χρονιάς.

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου προετοιμασίας από την επίσημη έναρξη των εργασιών, θεωρούμε απαραίτητο να κάνουμε μια συνοπτική αναδρομή στα πεπραγμένα των τελευταίων μηνών και τα στάδια προετοιμασίας για την επίτευξη του στόχου.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι, μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει επαρκή οικονομική ενίσχυση για το μονοπάτι από κρατικό φορέα ή άλλο μέσο χρηματοδότησης, παρόλο που τα χρήματα είναι απαραίτητα για την καλή έκβαση των πρακτικών αποκατάστασης και σηματοδότησης στη συνολική χάραξη του. Το μονοπάτι ως τώρα έχει προχωρήσει με την ανιδιοτελή προσφορά πολιτών, που ενισχύουν το σκοπό μέσω συμβολικών δωρεών, χορηγίας υλικών και εθελοντικής εργασίας.  Αυτό το διάστημα γίνονται εκ νέου επαφές για την εύρεση πόρων και την απαραίτητη θεσμοποίηση του έργου.

 

      Στάδια προετοιμασίας των 96χλμ.

  • ΣΤΑΔΙΟ 1: ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ - ΧΑΡΑΞΗ. Έρευνες για τον εντοπισμό/καταγραφή μονοπατιών, που ολοκληρώνουν τη σύνθεση της ενιαίας διαδρομής και τη δικτύωση της σε χωριά, που βρίσκονται περιμετρικά του Παρνασσού, της Γκιώνας και των Βαρδουσίων.

  • ΣΤΑΔΙΟ 2: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Ενημέρωση αρμόδιων ΟΤΑ, συλλόγων, επιχειρήσεων και κατοίκων ανά περιοχή για την πρόθεση δημιουργίας του μονοπατιού. Δια ζώσης συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις με αρμόδιους Φορείς, επιχειρήσεις και συλλόγους, ενισχύοντας το πλάνο βιωσιμότητας του εγχειρήματος. Για να κάθε βήμα που γίνεται, είναι απαραίτητη η συναντίληψη και η αποδοχή τόσο του έργου όσο και της μεθόδου, από την τοπική κοινωνία.

  • ΣΤΑΔΙΟ 3: ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ. Προκειμένου να εκτελεστούν έργα παρέμβασης στο δασικό χώρο, απαιτείται η εκπόνηση, υποβολή και έγκριση δασοτεχνικών μελετών από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Δασών. Οι διαδικασίες υποβολής ολοκληρώθηκαν και η έγκριση της μελέτης έφτασε στα χέρια μας αρχές του 2021. Οι παρεμβάσεις που προβλέπουμε περιορίζονται στις απολύτως αναγκαίες για την ασφαλή διέλευση πεζοπόρων, ενώ αποκλείουμε κάθε είδους κατασκευαστικό έργο, προκειμένου να αποφύγουμε την όχληση στον περιβάλλοντα χώρο και οικοσυστήματα.

  • ΣΤΑΔΙΟ 4: ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ. Πρόσκληση εθελοντικής εργασίας. Οι εθελοντικές δράσεις για τον καθαρισμό εγκαταλελειμμένων μονοπατιών αποτελούν για εμάς την ύψιστη συμμετοχική πράξη και χαρακτηρίζουν το ύφος κάθε δράσης της ομάδας. Το Μονοπάτι Διάσχισης της Πίνδου άρχισε ως η ιδέα ενός μεγάλου έργου υποδομής για την πεζοπορία της χώρας και αφορά όλους μας, πολίτες και αρχές. Οι εθελοντικές δράσεις υπέρ της διατήρησης των μονοπατιών μας ενώνουν σαν κοινότητα ενώ παράλληλα μας φέρνουν όλους πιο κοντά στην υλοποίηση του έργου.

  • ΣΤΑΔΙΟ 5: ΕΥΡΕΣΗ ΠΟΡΩΝ. Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής και ενισχύει σημαντικά το σκοπό, όμως δεν μπορεί να καλύψει το φάσμα των εργασιών, που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του μονοπατιού. Οι προδιαγραφές που θέτουμε για την επίσημη έναρξη λειτουργίας τμημάτων του μονοπατιού είναι υψηλές, και δεν περιορίζονται μόνο σε τεχνικό επίπεδο, καθώς για να διασφαλίσουμε την απαραίτητη επαναλειτουργία υποδομών διαμονής & εστίασης στους διαδοχικούς σταθμούς απαιτούνται χρόνος, κινητοποιήσεις και φυσικά πόροι. Τα υλικά σηματοδότησης προδιαγραφών κοστίζουν, όπως και οι εξειδικευμένες εργασίες που απαιτούνται κατά μήκος της διαδρομής. Για την οικονομική ενίσχυση του έργου γίνονται ενέργειες.

  • ΣΤΑΔΙΟ 6: ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ. Εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες, συνεργείο της Terra Pindus θα τοποθετήσει το τελικό υλικό σήμανσης για την επιβεβαίωσης πορείας, τις ενημερωτικές πινακίδες και τις πινακίδες υποδοχής, γεγονός που σηματοδοτεί την επίσημη παράδοση του μονοπατιού στο κοινό για διέλευση.

  •  Παράλληλα με την επίσημη λειτουργία του πρώτου τμήματος στην ενότητα της Ρούμελης θα εκδοθούν πεζοπορικοί χάρτες και θα αναρτηθούν χρήσιμες πληροφορίες στο website του Pindus Trail. Τα βασικά αυτά εργαλεία ενημέρωσης/προώθησης βρίσκονται υπό κατασκευή.

Τα βήματα, Ιούνιος 2021 - Ιούνιος 2022

Τους τελευταίους μήνες εστιάσαμε σε πολλαπλά επίπεδα για να προχωρήσουν τα βήματα διάνοιξης του μονοπατιού. Η ηθική δέσμευση είναι μεγάλη μπροστά σε όσους επικροτούν την ιδέα και ελπίζουν σε αυτή. Ανεξάρτητα από τα δρώμενα, που σκιάσαν τη χώρα και τις αντικειμενικές αντιξοότητες, που αντιμετωπίζει μια ομάδα ανθρώπων να επιχειρεί αποστολές σε όλο το μήκος της οροσειράς με ελάχιστους πόρους, μερόνυχτα μπροστά στις οθόνες και με υπαίθρια παραμονή μηνών, χρειάστηκε να τονώσουμε το ηθικό μας και το ηθικό των φίλων ώστε να κινητοποιηθούμε ακόμη πιο αποτελεσματικά το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα χρειάστηκε να καλύψουμε ένα μεγάλο μέρος της επικοινωνίας προς τοπικούς φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες, όπως και της εκτενούς ενημέρωσης των αρμόδιων αρχών για την θετική γνωμοδότηση και μετέπειτα χρήση του μονοπατιού, οι οποίοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις υποσχόμενοι ενίσχυση για την καλή έκβαση του έργου και την μετέπειτα πορεία του. Συντάξαμε πολυσέλιδες μελέτες και έγγραφα και οργανώθηκαν αποστολές στο πεδίο προετοιμάζοντας τα εγκαταλελειμένα τμήματα, που εξυπηρετούν τη σύνθεση της διαδρομής.

Τα πρώτα στάδια ολοκληρώθηκαν με την έγκριση της Διεύθυνσης Δασών Φωκίδας και την υποστήριξη του Δήμου Δελφών για την πρόσκληση εθελοντικών δράσεων (προσφέροντας υπαίθριο χώρο φιλοξενίας και διατροφή), όπου και πραγματοποιήθηκαν τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Η ομάδα μας παρέμεινε στην περιοχή, από τα τέλη του Σεπτέμβρη μέχρι τις αρχές του Δεκέμβρη, εκτελώντας εντατικές εργασίες καθαρισμού, διαμόρφωσης και προ-σήμανσης, προσκαλώντας παράλληλα τους φίλους του μονοπατιού, να συμμετάσχουν σε ένα ανοιχτό πρόγραμμα εθελοντικής προσφοράς, διάρκειας 2 μηνών με μαζικές προσκλήσεις κάθε Π,Σ,Κ.

Τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο οριστικοποιούνται οι διαδικασίες παραγγελίας/παράδοσης του τελικού υλικού σήμανσης για την έναρξη της τελικής σηματοδότησης. Καλώς εχόντων των πραγμάτων οι προετοιμασίες θα συνεχιστούν στα χαμηλά υψόμετρα και τη χειμερινή περίοδο, ενώ την Άνοιξη πρόκειται να κορυφωθούν διατηρώντας το ρυθμό ως την ημέρα ολοκλήρωσης.

Με μια σχετική προεκτίμηση βάσει απόδοσης για όλο το φάσμα των απαιτούμενων προετοιμασιών και εφόσον όλα κυλούν ομαλά, προβλέπουμε για το μονοπάτι διάσχισης Δελφοί – Αρτοτίνα 96χλμ τα παρακάτω:

Α) προσπελάσιμα όλα τα τμήματα, που κινούνται εντός δασικής ζώνης, οικισμών και περιαστικά με σήμανση (ημιμόνιμο υλικό σήμανσης υψηλής αντοχής) για ασφαλή διέλευση, μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Β) προετοιμασίες για τη βατότητα και σήμανση των τμημάτων, που κινούνται σε μεγαλύτερα υψόμετρα (υποαλπική-αλπική ζώνη) μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Γ) ολόκληρη τη γραμμή διάσχισης 96 χιλιομέτρων, πλήρως διαμορφωμένη και σηματοδοτημένη αμφίδρομα, στα πλαίσια των προδιαγραφών, που ορίζει η νομοθεσία, μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

 

*Η ανοιχτή συμμετοχή εθελοντών υπολογίζεται από την Άνοιξη και έπειτα, προσκαλώντας επιπλέον δράσεις για τους φίλους, που θα ήθελαν να γνωρίσουν από κοντά τη διαδρομή, βάζοντας κι οι ίδιοι ένα λιθαράκι στη δημιουργία της.

Οι εθελοντικές δράσεις στα παραμελειμένα μονοπάτια είναι μια συμμετοχική διαδικασία που μας δένει, ενισχύει το έργο και αποτυπώνει στις καρδιές μας όμορφες μνήμες στα πιο όμορφα ορεινά τοπία της χώρας!

Η συμμετοχή είναι ασφαλώς δωρεάν, ενώ η τροφοδοσία των συμμετεχόντων προσφέρεται από την Terra Pindus και την ευγενική χορηγία προϊόντων του Δήμου Δελφών.

 

Ακολουθώντας το πράσινο ίχνος στον εποπτικό χάρτη της διαδρομής, μπορείται να δείτε τα 6 διαδοχικά ημερήσια τμήματα του μονοπατιού που βρίσκονται σε εξέλιξη.