ΔΩΡΕΑ

Η Terra Pindus (Κοιν.Σ.Επ.) στελεχώνεται από ανθρώπους που ζούνε και πορεύονται με τη φύση!

Ως πολίτες, κάτοικοι επαρχίας με χρόνια προσφορά, αλλά και επαγγελματική ενασχόληση στα ορεινά της χώρας, ζούμε στον παλμό της υπαίθρου μέσα από την στενή επαφή με τη φύση, τον άνθρωπο, αλλά και τις καθημερινές αντιξοότητες, που ολοένα πληθαίνουν.

Κύριος στόχος και πηγή έμπνευσης για την ομάδα μας είναι ο εντοπισμός και η ανάδειξη εγκαταλειμμένων μονοπατιών διαβίωσης και μνημείων, που δίνουν μάχη με τον χρόνο στα άβατα της μεγαλοπρεπούς οροσειράς της Πίνδου.

Έπειτα από χρόνια έρευνα στις διαδρομές διάσχισης της Πίνδου, εμφανίστηκαν στο προσκήνιο αξιόλογα παμπάλαια, εγκατελειμμένα μονοπάτια, που χτίστηκαν με κόπο και πάνω τους χαράχτηκε ένα σημαντικό κεφάλαιο της Ελληνικής ιστορίας.

Ο συνδυασμός κλασικών διαδρομών πεζοπορίας και τα διάσπαρτα απομεινάρια μνημειακών πλέον μονοπατιών, μας οδήγησαν στη σύνθεση μονοπατιών για τη χάραξη και κατασκευή του μεγαλύτερου ενιαίου πεζοπορικού άξονα της χώρας -Pindus Trail 600km- και της δικτύωσης του, σε κάθε νομό απ` όπου εισέρχεται η χάραξη του.

Ο σκοπός μας δεν είναι αμιγώς κατασκευαστικός, αλλά πηγάζει από μια βαθύτερη ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης της γενικότερης σχέσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, προωθώντας μια εναλλακτική βιώσιμη προοπτική στις τοπικές κοινωνίες που ερημώνουν και αφήνονται στην τύχη τους.

Το όραμα της ομάδας εκφράζεται μέσα από τη συλλογική επιθυμία για την άμεση εφαρμογή σχεδίων διατήρησης & ανάδειξης της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς. Ο σκοπός ενισχύεται μέσα από δεκάδες δράσεις, που τεκμηριώνουν την έως τώρα πορεία και προκαλούν τη βιωσιμότητα του για το μέλλον!

Η TerraPindus δεν σκοπεύει να δημιουργήσει ένα μαζικό τουριστικό προϊόν για ορειβάτες ανά τον κόσμο. Αλλά μια εμπειρία για ταξιδιώτες που ερμηνεύουν κριτικά την πραγματικότητα, που ψάχνουν και σέβονται το διαφορετικό.

Το όραμα της ομάδας μας, αποτελεί ένα όραμα αναβίωσης, ανάνηψης και όχι αναχωρητισμού. Ένα άδολο όραμα, όπου η βαριά κληρονομία της ελευθερίας των βουνών μας, ζητά να συναντηθεί με τον Κόσμο και να του προσφέρει τα απολεσθέντα στοιχεία του μέτρου και της αυτάρκειας.