ΔΩΡΕΑ

Η Γη της ΠίνδουTerra Pindus (Κοιν.Σ.Επ.) ιδρύθηκε από αγνό ενδιαφέρον για έρευνα και προσφορά στον ορεινό χώρο της Πίνδου. 

Σκοπός της ομάδας είναι, η συμβολή στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος που καταγράφεται στην έκταση της οροσειράς.

Πρωταρχικός στόχος, είναι η ανάδειξη και προβολή της Πίνδου συστήνοντας την πεζοπορική διάσχιση της οροσειράς από οριοθετημένα μονοπάτια υψηλής αισθητικής και ιστορικής αξίας και ο συντονισμός δράσεων εξερευνητικού και επιμορφωτικού χαρακτήρα.

Πρόκειται για ένα μακρόπνοο σχέδιο αναβίωσης εγκαταλελειμμένων διαδρομών και μνημείων υψίστης σημασίας, που δίνουν μάχη με το χρόνο στις απόκρυφες τοποθεσίες της οροσειράς και το φάσμα της έρευνας το οποίο βρίσκεται διαρκώς σε εξέλιξη με σκοπό την τεκμηρίωση για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος.

Η επίμονη εξερέυνηση δεκαετιών, έφερε τον εντοπισμό ξεχασμένων μονοπατιών στην έκταση της Πίνδου, εμφανίζοντας αξιόλογες διαδρομές που πάνω τους χαράχτηκε ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας. Ο συνδυασμός κλασικών διαδρομών πεζοπορίας και τα διάσπαρτα απομεινάρια μνημειακών μονοπατιών, οδήγησαν στη σύνθεση για τη δημιουργία του ενιαίου πεζοπορικού άξονα διασχίσης της οροσειράς Pindus Trail και της σύνδεσης του με τοπικά δίκτυα μονοπατιών σε 12 νομούς απ` όπου εισέρχεται η χάραξη του.

Επισήμως η σύνθεση και διάνοιξη του μονοπατιού διάσχισης της Πίνδου, υλοποιούνται σταδιακά από το 2018, με την έγκριση των αρμόδιων αρχών και την έμπρακτη υποστήριξη εκατοντάδων εθελοντών.

Ο σκοπός της ομάδας δεν είναι αμιγώς κατασκευαστικός, παρά πηγάζει από μια βαθύτερη ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης της γενικότερης σχέσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον και της πρόληψης για σταδιακή επαναφορά του στην ύπαιθρο.

Η ομάδα πρωτοβουλίας δεν σκοπεύει να δημιουργήσει ένα μαζικό τουριστικό προϊόν για ορειβάτες ανά τον κόσμο, αλλά ένα εφόδιο για τις γενιές που ακολουθούν.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι, η πεζοπορία στην Πίνδο να παραμείνει μια εμπειρία για ταξιδιώτες που ερμηνεύουν κριτικά την πραγματικότητα και να θεμελιώσει μια βιώσιμη προόπτικη σε όσους βλέπουν τα βουνά ως τόπο παραμονής και ελεύθερης έκφρασης!