ΔΩΡΕΑ

Προετοιμασίες για το επικείμενο πεζοπορικό δίκτυο Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας 70χλμ

Την Άνοιξη του 2020 βρεθήκαμε στο μαρτυρικό Δίστομο, έπειτα από πρόσκληση του Πεζοπορικού Ομίλου Διστόμου (Π.Ο.Δι.) και του Δήμου Διστόμου με σκοπό τη συνέργεια για την ανάδειξη πεζοπορικών διαδρομών, που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή.

Λόγος η κοινή επιθυμία των ιθυνόντων για την αξιοποίηση επίλεκτων θεματικών διαδρομών με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου θεματικού πεζοπορικού δικτύου με την ονομασία Oracle Routes.

Η πρόταση των τοπικών φορέων για τεχνική υποστήριξη της Terra Pindus στον τομέα δημιουργίας χαρτογραφικού υλικού, ιστών ανάρτησης χαρτών, κατασκευής πινακίδων κατεύθυνσης κ.α. έγινε αμέσως δεκτή, λόγω εγγύτητας με τη χάραξη του Pindus Trail, ενώ πριν λίγο καιρό ξεκίνησαν οι απαραίτητες προετοιμασίες για την παράδοση τους.

Το προτεινόμενο δίκτυο διαδρομών θα δώσει τη δυνατότητα πεζοπορικής σύνδεσης οικισμών και αξιόλογων πολιτισμικών μνημείων της περιοχής, ενώ θα εκτείνεται από τις νότιες απολήξεις του Παρνασσού ως την παραθαλάσσια ακτογραμμή του Διστόμου και της Αντίκυρας, προσφέροντας στον περιηγητή τη δυνατότητα της πολυήμερης κυκλικής μετακίνησης κατ` επιλογή από το βουνό στη θάλασσα και αντιστρόφως.

Το δίκτυο εξυπηρετεί διπλά τον σκοπό κατασκευής του, καθώς βάσει σχεδιασμού συνδέεται με τους Δελφούς, όπου συναντούμε την αφετηρία του υπό κατασκευή πεζοπορικού άξονα διάσχισης της Πίνδου, Δελφοί - Πρέσπες (Pindus Trail 600km), που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Έτσι ο πεζοπόρος εκτός από μικρές πολυήμερες ή ημερήσιες διασχίσεις στην περιοχή νότια του Παρνασσού, σύντομα θα μπορεί να προωθηθεί σε μια απίθανη γραμμή διάσχισης που συνδέει τα παράλια του Διστόμου με τον Παρνασσό, την Γκιώνα, τα Βαρδούσια, καθώς και με τα υπόλοιπα ορεινά συγκροτήματα που βρίσκονται βορειότερα στον άξονα της Πίνδου, φτάνοντας μέχρι και τις Πρέσπες στα Β.Δ. σύνορα της χώρας.

Τα υλικά σήμανσης και οι πινακίδες υποδοχής είναι χορηγία του Δήμου Διστόμου.

Τη συντήρηση της διαδρομής, όπως και την τοποθέτηση-εφαρμογή των υλικών σήμανσης θα αναλάβει ο πεζοπορικός όμιλος Διστόμου μέσω εθελοντικής εργασίας.