ΔΩΡΕΑ

Έγκριση της μελέτης διάνοιξης - διαμόρφωσης και σηματοδότησης μονοπατιού Δελφοί - Αρτοτίνα 90χλμ.

Χθες Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Δασών Φωκίδας η δασοτεχνική μελέτη διαμόρφωσης & σηματοδότησης του μονοπατιού μήκους 90 χιλιομέτρων, μετά από πολύμηνες εργασίες της ομάδας μας. Η διαδρομή Δελφοί - Αρτοτίνα αποτελεί τμήμα της 1ης ενότητας (Ρούμελη) του Pindus Trail.

Το γεγονός αυτό φέρνει στο προσκήνιο μια ενιαία πεζοπορική διαδρομή σύνθεσης υφιστάμενων μονοπατιών (περίπου 60% άγνωστα, παλιά μονοπάτια διαβίωσης). Στο άμεσο μέλλον, δύναται να συνδέσει πεζοπορικά τον Παρνασσό, την Γκιώνα και τα Βαρδούσια με τα βουνά της Ευρυτανίας που εκτείνονται βορειότερα.

Η ικανοποίηση της ομάδας, καθώς και των αρμόδιων τοπικών φορέων που αγκάλιασαν την ιδέα και γνωμοδότησαν θετικά για την έγκριση του έργου, είναι μεγάλη και θεμελιώνει τη συνεργασία μας για καλή έκβαση του εγχειρήματος, καθώς και τη βιωσιμότητα του μονοπατιού! 

Η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση Terra Pindus την οποία συστήσαμε πριν από δύο χρόνια, για να αποκτήσουμε το νόμιμο δικαίωμα εργασιών και συντήρησης σε δασικά μονοπάτια, δεν έχει κάποια εμπορική δραστηριότητα, ούτε έχει λάβει επαρκή χρηματοδότηση. Βασίζεται ακόμη σε ίδιους πόρους και δωρεές πολιτών.

Συνεπώς, καθοριστικό ρόλο για την θετική αυτή εξέλιξη έπαιξε η ηθική και οικονομική ενίσχυση συμπολιτών μας, που ασπάστηκαν το πολύπλοκο και μακρόπνοο σχέδιο της χάραξης του Μονοπατιού της Πίνδου και προσέφεραν συμβολικά ποσά που ενίσχυσαν σημαντικά στην εκπόνηση της μελέτης.

Ευχαριστούμε τους φίλους και τους συνεργάτες που έγιναν κομμάτι της προσπάθειας και καταφέραμε όλοι μαζί να φτάσουμε ως εδώ, ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι δυναμικό και αρκετά ικανό να συμβάλλει στην ανάδειξη και προστασία της οροσειράς της Πίνδου!

*Προσεχώς: θα ανακοινωθεί η έναρξη των εργασιών κατά μήκος της διαδρομής και πιθανοί τρόποι ανοιχτής συμμετοχής των φίλων του μονοπατιού σε προγραμματισμένες δράσεις εθελοντισμού.