ΔΩΡΕΑ

Το Φθινόπωρο στην Πίνδο

 
 
Η Πίνδος είναι μια μεγαλειώδη οροσειρά με εκπληκτική βιοποικιλότητα και θαυμαστά φυσικά μνημεία που κοσμούν σαν μονάκριβα πετράδια τα απόκρυφα και τις ψηλές βουνοκορφές της!
Κάθε εποχή αλλάζει φορεσιά και επιδεικνύει τα κάλλη της σε εμάς διατηρώντας ωστόσο τις ισορροπίες στο θαυμαστό της οικοσύστημα.
Το Φθινοπωρινό τοπίο είναι κυριολεκτικά εκπληκτικό σε όποιο σημείο της μεγάλης μας οροσειράς κι αν τύχει να βρεθείς, ιδιαιτέρως από τα μέσα του Οκτώβρη και έπειτα και χαρίζει μοναδικές εικόνες και στιγμές ευεξίας στους ρομαντικούς φυσιολάτρες. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προσμένουν καρτερικά κάθε χρόνο τους πρώτους χρωματισμούς των φύλλων για να ξεχυθούν στα δάση, τις κοιλάδες και τα ολόχρυσα αλπικά πεδία της Πίνδου, συλλέγοντας καρπούς της φύσης και βιώματα.
Είναι πράγματι μια συναρπαστική εποχή, γεμάτη συγκινήσεις για όσους ζουν ή επιδιώκουν να βρεθούν κοντά στην ορεινή φύση της.
Για όσους έχουν την δυνατότητα να ζουν τις εναλλαγές των τοπίων από κοντά είναι ένα Θείο δώρο!
Εκτός από τις μαγευτικές εικόνες που αντικρίζεις σε κάθε φευγαλέα ματιά, έρχεται να μας θυμίζει πως υπάρχει κάτι ανώτερο από την δική μας δημιουργική φαντασία, κάτι αξιολάτρευτο και κυριολεκτικά απερίγραπτο!
Οι χρωματικές αντιθέσεις στα δάση της Πίνδου, προκαλούν ευχάριστα τους πεζοπόρους και εκδρομείς που περαστικοί στέκουν και παρατηρούν τη φύση να μεγαλουργεί, καθώς δεν μιλάμε για απέραντα δάση φυλλοβόλων δέντρων και θάμνων που μαγνητίζουν τη ματιά, διεγείροντας τις αισθήσεις μας με αυτό τον γλυκό μονότονο τρόπο που έχουμε συνηθίσει, αλλά για μια πραγματικά ξεχωριστή εκτόνωση γεμάτη εκπλήξεις!
Σε αυτά τα βουνά, θα συναντήσεις τοπία ιδιαίτερης αισθητικής αξίας και θα έρθεις ένα βήμα πιο κοντά στην πηγή που συμπληρώνει την ψυχή και το πνεύμα κάθε ανθρώπου, ακόμα και του πιο αδιάφορου.
Μια μεγάλη ποικιλία ζωηρών δέντρων, καρποφόρων και μη και δεκάδες είδη θάμνων, προετοιμάζονται να υποδεχτούν τον βαρύ χειμώνα, αλλάζοντας διαρκώς χρωματισμούς από τα τέλη του Σεπτέμβρη μέχρι και τα τέλη του Νοέμβρη. Διάσπαρτα φυλλοβόλα δέντρα ξεπροβάλλουν από τις συστοιχίες των κωνοφόρων, μοναχικά ή σε συστάδες, που προσπαθούν να επικρατήσουν και να εκτείνουν το δικό τους έδαφος μέσα στα πυκνά δάση.
Τις τελευταίες δεκαετίες ως γνωστόν ευδοκιμούν τα έλατα στα κεντρικά και νότια της οροσειράς και τα πευκοδάση πυκνώνουν ολοένα τη βλάστηση τους λίγο βορειότερα, σκεπάζοντας με γοργούς ρυθμούς τις βουνοπλαγιές, προσδίδοντας μια αίγλη στη δασική ζώνη που περιβάλλει το κάθε της βουνό.
`Οπως και να το δει κανείς, η βιοποικιλότητα αυτής της οροσειράς εξελίσσεται και τίποτα εδώ γύρω δεν έχει πάρει την τελική του μορφή. Όσες φορές κι αν περάσεις από αυτά τα βουνά, τις κοιλάδες και τα γραφικά χωριουδάκια, θα παρατηρείς με έκπληξη τη θαυμαστή της φύση να αλλάζει διαρκώς και θα αναρωτιέσαι!
 
 
φιλικά,
 
Αποστόλης Τσιμπανάκος