ΔΩΡΕΑ

Το Φθινόπωρο στην Πίνδο

 Η οροσειρά της Πίνδου αναπτύσσει ιδιαίτερη βιοποικιλότητα τις τελευταίες δεκαετίες και μας εντυπωσιάζει χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερο! Κάθε εποχή αλλάζει φορεσιά και μας επιδεικνύει τα κάλλη της, διατηρώντας σε ετήσιο κύκλο τις ισορροπίες του οικοσυστήματος.
 
 Τα Φθινοπωρινά τοπία είναι κυριολεκτικά εκπληκτικά σε όποιο σημείο της μεγάλης μας οροσειράς κι αν τύχει να βρεθείς, ιδιαιτέρως από τα μέσα του Οκτώβρη και έπειτα.  Χαρίζουν μοναδικές εικόνες και στιγμές ευεξίας στους ρομαντικούς φυσιολάτρες, που προσμένουν καρτερικά κάθε χρόνο τους πρώτους χρωματισμούς των φύλλων για να ξεχυθούν στα δάση, τις κοιλάδες και τα ολόχρυσα αλπικά πεδία της Πίνδου, συλλέγοντας καρπούς της φύσης και βιώματα.
 
Είναι πράγματι μια συναρπαστική εποχή, γεμάτη συγκινήσεις για όσους ζουν ή επιδιώκουν να βρεθούν κοντά στην ορεινή φύση.
 
Για όσους έχουν την δυνατότητα να ζουν τις εναλλαγές των τοπίων από κοντά είναι ένα Θείο δώρο!
 
Εκτός από τις μαγευτικές εικόνες που αντικρίζεις σε κάθε φευγαλέα ματιά, έρχεται να μας θυμίζει πως υπάρχει κάτι ανώτερο από την δική μας δημιουργική φαντασία, κάτι αξιολάτρευτο και κυριολεκτικά απερίγραπτο!
 
 Οι χρωματικές αντιθέσεις στα δάση της Πίνδου, προκαλούν ευχάριστα τους περιηγητές και εκδρομείς που στέκουν και παρατηρούν τη φύση να μεγαλουργεί, καθώς δεν μιλάμε για απέραντα δάση φυλλοβόλων δέντρων και θάμνων που μαγνητίζουν τη ματιά, διεγείροντας τις αισθήσεις μας με αυτό τον γλυκό μονότονο τρόπο που έχουμε συνηθίσει, αλλά για μια πραγματικά ξεχωριστή εκτόνωση γεμάτη εκπλήξεις!
 
 Σε αυτά τα βουνά, θα συναντήσεις τοπία ιδιαίτερης αισθητικής αξίας και θα έρθεις ένα βήμα πιο κοντά στην πηγή που συμπληρώνει την ψυχή και το πνεύμα.
 Μεγάλη ποικιλία ζωηρών δέντρων, καρποφόρων και μη, όπως και αμέτρητα είδη θάμνων, προετοιμάζονται να υποδεχτούν τον βαρύ χειμώνα, αλλάζοντας διαρκώς χρωματισμούς από τα τέλη του Σεπτέμβρη μέχρι και τα τέλη του Νοέμβρη.
 
 Διάσπαρτα φυλλοβόλα δέντρα ξεπροβάλλουν από τις συστοιχίες των κωνοφόρων, μοναχικά ή σε συστάδες, που προσπαθούν να επικρατήσουν και να εκτείνουν το δικό τους έδαφος μέσα στα πυκνά δάση.
 
 Τις τελευταίες δεκαετίες ως γνωστόν ευδοκιμούν τα έλατα στα κεντρικά και νότια της οροσειράς και τα πευκοδάση πυκνώνουν ολοένα τη βλάστηση τους λίγο βορειότερα, σκεπάζοντας με γοργούς ρυθμούς τις βουνοπλαγιές, προσδίδοντας μια αίγλη στη δασική ζώνη που περιβάλλει το κάθε της βουνό.
 
 Όπως και να το δει κανείς, η βιοποικιλότητα αυτής της οροσειράς εξελίσσεται και τίποτα εδώ γύρω δεν έχει πάρει την τελική του μορφή. Όσες φορές κι αν περάσεις από αυτά τα βουνά, τις κοιλάδες και τα γραφικά χωριουδάκια, θα παρατηρείς με έκπληξη τη θαυμαστή φύση και τις διεργασίες της!
 
Φιλικά, Αποστόλης Τσιμπανάκος