ΔΩΡΕΑ

Στα χνάρια της ημερήσιας διαδρομής: Αρτοτίνα - Λάκκος - Σούφλες

Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διάνοιξη & καταγραφή 9,2 χιλιομέτρων της διαδρομής που επιλέχθηκε για την πεζοπορική σύνδεση της Αρτοτίνας και της δυτικής πλευράς των Βαρδουσίων φτάνοντας το διάσελο ανάμεσα στις Σούφλες.

Η διαδρομή βασίζεται σε μουλαρόστρατα που είχε χαθεί κυριολεκτικά μέσα στο αναγεννημένο δάσος ελάτης και κέδρου με το μεγαλύτερο μέρος να αγνοείται εδώ και 4 δεκαετίες.

Ο εντοπισμός του παλαιού ίχνους έγινε με αρκετή δυσκολία λόγω της πυκνής βλάστησης και της ανύπαρκτης διέλευσης πεζών ή ζώων τα τελευταία χρόνια από το εν λόγω μονοπάτι.

Η διαδρομή του μονοπατιού κινείται με ήπιες κλήσεις χαμηλά στη δασική ζώνη (ως τα 1500μ) και με ελαφρώς πιο έντονες στα υποαλπικά πεδία που οδηγούν στο διάσελο πλησιάζοντας τις κορυφές Σούφλες, στα δυτικά των Βαρδουσίων. Ανεκτίμητη η συνεισφορά των 2 τελευταίων κτηνοτρόφων που βόσκουν τα κοπάδια τους στην περιοχή, Γιάννη και Θανάση για την εξιχνίαση της διαδρομής, καθώς και του φίλου Αποστόλη, κατοίκου της Αρτοτίνας για τις μετακινήσεις όλων των ημερών.

Η διαδρομή είναι μέρος του ημερήσιου πεζοπορικού τμήματος που δύναται να συνδέσει τα γειτονικά χτισμένα ορειβατικά Καταφύγιά των Βαρδουσίων με τις Σούφλες και την Αρτοτίνα δυτικότερα συνολικού αναπτύγματος 17,8 χλμ.

Με το πέρας της ιχνηλάτησης & καταγραφής τελευταίου τμήματος, ολοκληρώθηκε η συνολική χάραξη των 96 χιλιομέτρων της διαδρομής Δελφοί - Αρτοτίνα, που διατρέχει τους ορεινούς όγκους Παρνασσού, Γκιώνας & Βαρδουσίων.

*Σύντομα θα υποβληθεί στη Διεύθυνση Δασών Φωκίδας η δασοτεχνική μελέτη της διαδρομής.

Η συγκεκριμένη διαδρομή αναδεικνύει αξιόλογο τμήμα των Βαρδουσίων και παίζει καίριο ρόλο για τη διάνοιξη του ενιαίου Μονοπατιού διάσχισης της Πίνδου, καθώς δύναται να συνδέσει οικισμούς, χωριά και μνημεία και να φέρει τον περιηγητή από τα Βαρδούσια στην Οξυά και ακόμη δυτικότερα στην Άμπλιανη, το Δεντρούλι και την Δομνίστα, μέσα από μονοπάτια που κινούνται σε ήπιο, μικτό τερέν (οικισμοί, δάση, κοιλάδες, οροπέδια).