ΔΩΡΕΑ

Εντοπισμός, καταγραφή & διάνοιξη τμήματος της ημερήσιας διαδρομής: Άνω Μουσουνίτσα - Καταφύγια Βαρδουσίων - Σούφλες - Αρτοτίνα

Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διάνοιξη & καταγραφή 9,2 χιλιομέτρων της διαδρομής που επιλέχθηκε για την πεζοπορική σύνδεση της Αρτοτίνας και της δυτικής πλευράς των Βαρδουσίων ως το ύψος του διάσελου ανάμεσα στις εντυπωσιακές κορυφές «Σούφλες».

Η διαδρομή βασίζεται στην παλιά μουλαρόστρατα (βασικό μονοπάτι διαβίωσης) που είχε κλείσει σχεδόν ερμητικά μέσα στο αναγεννημένο δάσος ελάτης και κέδρου και αγνοείται εδώ και 4 δεκαετίες ακόμη και από τους ντόπιους κάτοικους της Αρτοτίνας.

Η χάραξη έγινε κατόπιν εντατικής έρευνας και κινείται ακριβώς πάνω στη στράτα των ντόπιων, η οποία εντοπίσθηκε με αρκετή δυσκολία λόγω της πυκνής βλάστησης και της ανύπαρκτης διέλευσης πεζών ή ζώων τα τελευταία χρόνια από το εν λόγω παραδοσιακό μονοπάτι.

Η γραμμή κινείται με ήπιες κλήσεις χαμηλά στη δασική ζώνη (ως τα 1500μ) και με ελαφρώς πιο έντονες στα υποαλπικά πεδία που οδηγούν κάτω από τις κορυφές Σούφλες, στα δυτικά των Βαρδουσίων. Ανεκτίμητη η συνεισφορά των 2 τελευταίων κτηνοτρόφων που βόσκουν τα κοπάδια τους στην περιοχή, Γιάννη και Θανάση για την εξιχνίαση του μονοπατιού, καθώς και του φίλου Αποστόλη ημιμόνιμου κατοίκου της Αρτοτίνας για τις μετακινήσεις όλων των ημερών.

Η διαδρομή είναι μέρος του ημερήσιου πεζοπορικού τμήματος που δύναται να συνδέσει τα γειτονικά χτισμένα ορειβατικά Καταφύγιά των Βαρδουσίων με τις Σούφλες και την Αρτοτίνα δυτικότερα συνολικού αναπτύγματος 17,8 χλμ.

Με το πέρας της ιχνηλάτησης & καταγραφής τελευταίου τμήματος, ολοκληρώθηκε η συνολική χάραξη των 96 χιλιομέτρων της διαδρομής Δελφοί - Αρτοτίνα, που διατρέχει τους ορεινούς όγκους Παρνασσού, Γκιώνας & Βαρδουσίων. Σε λίγες ημέρες θα υποβάλλουμε προς αξιολόγηση στην Διεύθυνση Δασών Φωκίδας, τη δασοτεχνική μελέτη της διαδρομής Δελφοί - Αρτοτίνα, που αποτελεί μεγάλο τμήμα της 1ης ενότητας του Μονοπατιού της Πίνδου, Δελφοί - Καρπενήσι (αποτελείται από 14 διαδοχικούς ημερήσιους σταθμούς-χωριά).

Η συγκεκριμένη διαδρομή που διασχίζει τα Βαρδούσια παίζει καίριο ρόλο στο Μονοπάτι της Πίνδου, καθώς δύναται να συνδέσει οικισμούς, χωριά και μνημεία και να φέρει τον περιηγητή από τα Βαρδούσια στην Οξυά και ακόμη δυτικότερα στην Άμπλιανη, το Δεντρούλι και την Δομνίστα, μέσα από μονοπάτια που κινούνται σε ήπιο και μικτό ανάγλυφο (οικισμοί, δάση, κοιλάδες, οροπέδια). Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε την πολυήμερη έκθεση σε ασφαλτόδρομους και εκτεθειμένες στα καιρικά φαινόμενα ράχες. Η επιλογή της νέας χάραξης σχεδιάστηκε ώστε να προσφέρει σταθμούς διανυκτέρευσης και φαγητό ανά 15-20 χιλιόμετρα ημερήσιας διάσχισης και κινείται μόνον μέσα από τα παλιά  μονοπάτια διαβίωσης των ντόπιων.