ΔΩΡΕΑ

Αποστόλης Τσιμπανάκος

Γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1980 στην πόλη του Βόλου, όπου έζησε και εργάστηκε μέχρι τα 30 του χρόνια.

 Λάτρης της φύσης, τεχνίτης από νεαρή ηλικία και απόφοιτος τεχνικών σχολών 1997-2001 δομικά έργα, εφαρμοσμένες τέχνες, σχέδιο. Ενεργοποιημένο μέλος της αθλητικής - ορειβατικής κοινότητας μέχρι και σήμερα, συμμετέχοντας από το 2000 σε σχολές & σεμινάρια επιμορφωσης, όπως και δεκάδες αποστολές για την εξερέυνηση και αποτύπωση πεδίων στα ορεινά της χώρας.

 Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του σε διάφορα επίπεδα αθλητικών και εξερευνητικών δραστηριοτήτων, βιοπορίστηκε εξασκώντας τεχνικά επαγγέλματα και εφάρμοσε πρακτικές υλικής αυτάρκειας, προκειμένου να προετοιμαστεί για μόνιμη παραμονή στα ορεινά.

 Η έντονη ενασχόληση από νωρίς με τα σπορ του βουνού, οι συνεχείς αναζητήσεις και το μικρόβιο της εξερεύνησης, τον οδήγησαν σταδιακά μακριά από τις πόλεις προσανατολίζοντας τον ως άνθρωπο, αλλά και επαγγελματικά.

Από το 1996 συμμετέχει σε δεκάδες εθελοντικές δράσεις περιβαλλοντικού & κοινωνικού χαρακτήρα σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ από το 2008 και μετά αναλαμβάνει ο ίδιος πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση και το συντονισμό εθελοντικών δράσεων προστασίας και ανάδειξης της φύσης (περισυλλογής απορριμάτων, καθαρισμούς ακτών, ποταμών, μονοπατιών κ.α)

 Το 2005-2007 μυήθηκε ως συνοδός στο πλευρό έμπειρων οδηγών - εκπαιδευτών, ενώ το 2007-2012 δραστηριοποιείται επαγγελματικά (ως υπάλληλος) σε πολυάσχολο γραφείο ορεινών περιηγήσεων. Έκτοτε συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά παρέχοντας υπηρεσίες συνοδείας και υποστήριξης σε Έλληνες και ξένους εκδρομείς, συντονίζοντας πολυήμερα προγράμματα απόδρασης στη φύση με αντικείμενο την αναψυχή και την έρευνα σε βουνά, φαράγγια και ποταμούς της χώρας.

 Ως έφορος του Ελληνικού συλλόγου εξερεύνησης φαραγγιών, (2010-2014) συνέβαλε σε εξερευνήσεις για τον εντοπισμό, την ασφάλιση και την χαρτογράφηση φαραγγιών & καταρρακτών σε διάφορα σημεία της χώρας. Κατά τη διάρκεια των αποστολών στα φαράγγια της Β.Δ. Ελλάδας εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον για το γεωγραφικό διαμέρισμα της Ηπείρου και ειδικότερα για τους σχηματισμούς των Τζουμέρκων, όπου και συντέλεσε αργότερα ώστε να πραγματοποιηθούν οι δυο πανελλήνιες συναντήσεις Canyoning το 2012 & 2014 για την ανάδειξη των φαραγγιών και την προώθηση του αθλήματος.

 Το 2012 μετακομίζει στα βόρεια Τζουμέρκα και παραμένει προσωρινά σε ορεινό καταφύγιο, προετοιμάζοντας τις χαράξεις για το δίκτυο των δασικών μονοπατιών της περιοχής και τη μίσθωση γειτονικού καταφυγίου για επαγγελματική ενασχόληση.

 Το 2013-2017 αναλαμβάνει την αποκατάσταση & διαχείριση του εγκαταλελειμμένου καταφυγίου των Μελισσουργών, του Δήμου κεντρικών Τζουμέρκων. Από εκεί και με την στήριξη δεκάδων φίλων συνεργατών και εθελοντών προκάλεσε σειρά δράσεων, με σκοπό την προστασία & ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, καθώς και την προώθηση αθλητικών/θεματικών δραστηριοτήτων υπαίθριας αναψυχής και επιμόρφωσης.

Παράλληλα, από τη θέση του αναπτυξιακού εμπειρογνώμονα για τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, προχώρησε στην προετοιμασία υποδομών απόδρασης στη φύση, όπως πεζοπορικά μονοπάτια, υπαίθριους χώρους άθλησης - αναψυχής, διαδρομών canyoning, καθώς και καταγραφές / απεικονίσεις φαραγγιών-καταρρακτών-σπηλαίων και χαρτογραφήσεις ( σκαριφήματα, ψηφιακό & έντυπο υλικό).

 Την άνοιξη του 2015 ως μέλος της Ένωσης Αγροτουρισμού Ηπείρου, δραστηριοποιείται διαμένοντας παράλληλα στους Καλαρρύτες Ιωαννίνων με σκοπό την διεθνή δικτύωση της Ένωσης και το συντονισμό οικοτουριστικών δράσεων.

 Το 2016 ανέλαβε ενεργό δράση ως μέλος της Ένωσης σε εισηγήσεις και συναντήσεις του Πανελληνίου συνδέσμου Σ.Ε.ΑΓ.Ε. (Σύνδεσμος Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος) ανά την χώρα, σχεδιάζοντας αγροτουριστικά προγράμματα με στόχο την διατήρηση & βελτιστοποίηση του πρωτογενή τομέα και την θεμελιώδη ανάπτυξη του οικοτουρισμού. 

Με σκοπό τη συστηματική εξερεύνηση και διάνοιξη εγκαταλειμμένων μονοπατιών, τον Απρίλιο του 2017 λύει τη συνεργασία με το καταφύγιο Μελισσουργών και μετακινείται από τα Τζουμέρκα στα χωριά της βόρειας Πίνδου, αναλαμβάνοντας επικεφαλής και συντονίζοντας εθελοντικές δράσεις για τη φροντίδα & σηματοδότηση εγκαταλελειμμένου τμήματος της διεθνούς πεζοπορικής διαδρομής Ε6. 

Την ίδια χρονιά ιδρύουν με τη σύντροφο του, νέο γραφείο πεζοπορικών περιηγήσεων, με την επωνυμία Exp-trek και στόχο την προώθηση πολυήμερων πεζοπορικών διασχίσεων στα ορεινά της Πίνδου.

Αρχές του 2018 θέτει σε εφαρμογή με τη βοήθεια Έλληνων και ξένων συνεργατών, το σχέδιο χάραξης για την κατασκευή και σηματοδότηση της μεγαλύτερης διαδρομής διάσχισης στη χώρα, μήκους άνω των 600 χιλιομέτρων, με την ονομασία Το Μονοπάτι της ΠίνδουPindus Trail 600km - και της σύνδεσης του με όλα τα τοπικά δίκτυα των νομών που διατρέχει κατά μήκος της οροσειράς.

Το Φθινόπωρο του 2018, ιδρύει με φίλους συνεργάτες και εξειδικευμένο προσωπικό, την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση Terra Pindus, με έδρα τα Θεοδώριανα Άρτας του Δήμου κεντρικών Τζουμέρκων και σκοπό την προσφορά στην διατήρηση και διάδοση της υπαίθριας κουλτούρας, μέσω της δημιουργίας ήπιων υποδομών δραστηριότητας στη φύση και δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης.

Σύζυγος και πλέον πατέρας δυο παιδιών, εργάζεται πάνω σε ένα μακρόπνοο σχέδιο ανάκαμψης ορεινών περιοχών, φροντίζοντας για τη σταδιακή αποκατάσταση των εγκαταλελειμμένων μονοπατιών της Πίνδου και λοιπών υποδομών απόδρασης και φιλοξενείας στη φύση. 

 

e-mail: apostolis.exp@gmail.com