ΔΩΡΕΑ

Αποστόλης Τσιμπανάκος

Γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1980 στην πόλη του Βόλου, όπου έζησε και εργάστηκε μέχρι τα 30 του χρόνια.

 Λάτρης της φύσης και της Λαϊκής παράδοσης, εργάστηκε ως τεχνίτης από νεαρή ηλικία. Απόφοιτος τεχνικών σχολών (δομικά έργα, εφαρμοσμένες τέχνες, σχέδιο) κι ενεργοποιημένο μέλος της αθλητικής - ορειβατικής κοινότητας μέχρι σήμερα, συμμετέχοντας από το 2000 σε σχολές & σεμινάρια επιμόρφωσης, όπως και δεκάδες αποστολές για την εξερεύνηση και αποτύπωση πεδίων στα ορεινά της χώρας.

 Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του σε επίπεδα αθλητικών και εξερευνητικών δραστηριοτήτων, βιοπορίστηκε εξασκώντας τεχνικά επαγγέλματα, ενώ ακολούθησε πρακτικές αυτάρκειας για τη πολυπόθητη παραμονή στα ορεινά.

 Η έντονη ενασχόληση με τα σπορ του βουνού, οι συνεχείς αναζητήσεις και το μικρόβιο της εξερεύνησης, τον οδήγησαν σταδιακά μακριά από τις πόλεις προσανατολίζοντας τον ως άνθρωπο, αλλά και επαγγελματικά.

 Από το 1996 συμμετείχε σε δεκάδες εθελοντικές δράσεις περιβαλλοντικού & κοινωνικού χαρακτήρα σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ από το 2008 διοργανώνει και συντονίζει ετησίως, δράσεις εθελοντισμού και εξερεύνησης στην οροσειρά της Πίνδου.

 Το 2005-2007 μυήθηκε ως συνοδός στο πλευρό έμπειρων οδηγών - εκπαιδευτών, ενώ το 2007-2012 δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως υπάλληλος σε πολυάσχολο γραφείο ορεινών περιηγήσεων. Έκτοτε συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά παρέχοντας υπηρεσίες συνοδείας και υποστήριξης σε Έλληνες και ξένους εκδρομείς, συντονίζοντας πολυήμερα προγράμματα απόδρασης στη φύση με αντικείμενο την αναψυχή και την έρευνα σε βουνά, φαράγγια και ποταμούς της χώρας.

 Ανέλαβε έφορος του Ελληνικού συλλόγου εξερεύνησης φαραγγιών, (2010-2014) έλαβε μέρος σε εξερευνήσεις για τη χαρτογράφηση και ασφάλιση φαραγγιών & καταρρακτών σε πολλές ορεινές τοποθεσίες της χώρας. Κατά τη διάρκεια των αποστολών στα φαράγγια της Β.Δ. Ελλάδας εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον για το γεωγραφικό διαμέρισμα της Ηπείρου και ειδικότερα για τους σχηματισμούς των Τζουμέρκων, όπου και συντέλεσε να πραγματοποιηθούν δυο πανελλήνιες συναντήσεις Canyoning το 2012 & 2014 για την ανάδειξη των φαραγγιών και την προώθηση του αθλήματος.

 Το 2012 μετακομίσε στα βόρεια Τζουμέρκα προετοιμάζοντας το δίκτυο των δασικών μονοπατιών της περιοχής και τη μίσθωση καταφυγίου για επαγγελματική ενασχόληση.

 Το 2013-2017 αναλαμβάνει την αποκατάσταση & διαχείριση του εγκαταλελειμμένου καταφυγίου των Μελισσουργών, του Δήμου κεντρικών Τζουμέρκων. Από εκεί και με την στήριξη δεκάδων φίλων συνεργατών και εθελοντών προκάλεσε σειρά δράσεων, με σκοπό την προστασία & ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, καθώς και την προώθηση αθλητικών/θεματικών δραστηριοτήτων υπαίθριας αναψυχής και επιμόρφωσης.

 Την άνοιξη του 2015 ως μέλος της Ένωσης Αγροτουρισμού Ηπείρου, δραστηριοποιείται διαμένοντας παράλληλα στους Καλαρρύτες Ιωαννίνων με σκοπό την διεθνή δικτύωση της Ένωσης και το συντονισμό οικοτουριστικών δράσεων.

 Το 2016 ανέλαβε ενεργό δράση ως μέλος της Ένωσης σε εισηγήσεις και συναντήσεις του Πανελληνίου συνδέσμου Σ.Ε.ΑΓ.Ε. (Σύνδεσμος Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος) ανά την χώρα, σχεδιάζοντας αγροτουριστικά προγράμματα με στόχο την διατήρηση & βελτιστοποίηση του πρωτογενή τομέα και την θεμελιώδη ανάπτυξη του οικοτουρισμού. 

Ακολουθώντας τη συστηματική εξερεύνηση και διάνοιξη εγκαταλειμμένων μονοπατιών, τον Απρίλιο του 2017 λύει τη συνεργασία με το καταφύγιο Μελισσουργών και μετακινείται από τα Τζουμέρκα στα χωριά της βόρειας Πίνδου, αναλαμβάνοντας επικεφαλής και συντονίζοντας εθελοντικές δράσεις για τη φροντίδα & σηματοδότηση εγκαταλελειμμένου τμήματος της διεθνούς πεζοπορικής διαδρομής Ε6. 

Την ίδια χρονιά ιδρύουν με τη σύντροφο του, νέο γραφείο πεζοπορικών περιηγήσεων με στόχο την προώθηση πολυήμερων πεζοπορικών διασχίσεων στα ορεινά της Πίνδου.

Αρχές του 2018 θέτει σε εφαρμογή με τη βοήθεια Έλληνων και ξένων συνεργατών, το σχέδιο χάραξης για την κατασκευή και σηματοδότηση του μονοπατιού διάσχισης της Πίνδου - Pindus Trail 600km - και της σύνδεσης του με τα τοπικά δίκτυα 12 νομών.

Το Φθινόπωρο του 2018, ιδρύει μαζί με φίλους συνεργάτες, την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση Terra Pindus, με έδρα τα Θεοδώριανα Άρτας του Δήμου κεντρικών Τζουμέρκων.  Σκοπός του κοινωνικού συνεταιρισμού είναι η συμβολή στη διατήρηση και αξιοποίηση του ορεινού χώρου της Πίνδου. 

Σύζυγος και πατέρας δυο παιδιών, εργάζεται πάνω σε ένα μακρόπνοο σχέδιο ανάκαμψης ορεινών περιοχών, φροντίζοντας για την αποκατάσταση εγκαταλελειμμένων μονοπατιών της Πίνδου και λοιπών υποδομών απόδρασης και φιλοξενείας στη φύση. 

 

e-mail: apostolis.exp@gmail.com