ΔΩΡΕΑ

Αποστόλης Τσιμπανάκος

Έρευνα, αποτύπωση, εργασίες πεδίου / Σχέδιο, δομικά έργα, συντονισμός πεζοπορικών διασχίσεων

 

Γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1980 στην πόλη του Βόλου, όπου έζησε και εργάστηκε μέχρι τα 30 του χρόνια.

 Λάτρης της φύσης και της λαϊκής παράδοσης, εργάστηκε στην ύπαιθρο ως τεχνίτης από νεαρή ηλικία. Απόφοιτος τεχνικών σχολών (δομικά έργα, εφαρμοσμένες τέχνες, σχέδιο) και μέλος της αθλητικής - ορειβατικής κοινότητας μέχρι σήμερα, συμμετείχε από το 2000 σε σχολές & σεμινάρια επιμόρφωσης και σε εξερευνητικές αποστολές στα ορεινά της χώρας.

 Η συχνή ενασχόληση με τα σπορ του βουνού και το μικρόβιο της εξερεύνησης, τον οδήγησαν σταδιακά μακριά από το αστικό περιβάλλον, προσανατολίζοντας τον ως άνθρωπο, αλλά και επαγγελματικά.

 Από το 1996 συμμετείχε σε δεκάδες εθελοντικές δράσεις περιβαλλοντικού & κοινωνικού χαρακτήρα σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ από το 2008 συντονίζει δράσεις εθελοντισμού και εξερεύνησης στα βουνά της Πίνδου.

 Το 2005-2007 μυήθηκε στη συνοδεία υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής, στο πλευρό έμπειρων οδηγών - εκπαιδευτών, ενώ το 2007-2012 εργάστηκε παρέχοντας υπηρεσίες ως υπάλληλος. Έκτοτε συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά παρέχοντας υπηρεσίες συνοδείας και υποστήριξης σε Έλληνες και ξένους εκδρομείς & ερευνητές.

 Ως αθλητής του canyoning το 2010 εκλέχτηκε έφορος του Ελληνικού Συλλόγου Εξερεύνησης Φαραγγιών, Ε.Σ.Ε.Φ. και συμμετείχε σε εξερευνήσεις για την ασφάλιση και χαρτογράφηση φαραγγιών & καταρρακτών της χώρας. Κατά τη διάρκεια των αποστολών στα φαράγγια της Ηπείρου, γοητεύτηκε από τους σχηματισμούς των Τζουμέρκων, όπου συνέβαλε να πραγματοποιηθούν oι Πανελλήνιες συναντήσεις το 2012 & 2014 για την ανάδειξη των φαραγγιών και την προώθηση του αθλήματος.

 Το 2012 μετακομίσε στα βόρεια Τζουμέρκα προετοιμάζοντας το δίκτυο των δασικών μονοπατιών της περιοχής και τη μίσθωση καταφυγίου για επαγγελματική ενασχόληση.

 Το 2013-2017 αναλαμβάνει συνεταιρικά την αποκατάσταση & διαχείριση του εγκαταλελειμμένου καταφυγίου των Μελισσουργών, του Δήμου κεντρικών Τζουμέρκων. Από εκεί και με την στήριξη δεκάδων φίλων συνεργατών και εθελοντών συντέλεσε σε σειρά δράσεων, με σκοπό την προστασία & ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, καθώς και την προώθηση αθλητικών/θεματικών δραστηριοτήτων υπαίθριας αναψυχής και επιμόρφωσης.

 Παράλληλα την άνοιξη του 2015 ως μέλος της Ένωσης Αγροτουρισμού Ηπείρου, παρέμεινε στους Καλαρρύτες Ιωαννίνων με σκοπό τη διεθνή δικτύωση της Ένωσης, αλλά και το συντονισμό οικοτουριστικών δράσεων.

 Το 2016 ανέλαβε ενεργό δράση ως μέλος της Ένωσης σε εισηγήσεις και συναντήσεις του Πανελληνίου συνδέσμου Σ.Ε.ΑΓ.Ε. (Σύνδεσμος Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος) ανά την χώρα, σχεδιάζοντας αγροτουριστικά προγράμματα με στόχο την διατήρηση & βελτιστοποίηση του πρωτογενή τομέα και την θεμελιώδη ανάπτυξη του οικοτουρισμού. 

Συνεχίζοντας την εξερεύνηση στην οροσειρά για την αποτύπωση και συντήρηση εγκαταλειμμένων μονοπατιών, τον Απρίλιο του 2017 λύει τη συνεργασία με το καταφύγιο Μελισσουργών και μετακινείται από τα Τζουμέρκα στα χωριά της βόρειας Πίνδου, διεξάγοντας εθελοντικές δράσεις για τη φροντίδα & σηματοδότηση εγκαταλελειμμένου τμήματος της διεθνούς πεζοπορικής διαδρομής Ε6. 

Την ίδια χρονιά ιδρύουν με τη σύντροφο του, νέο γραφείο πεζοπορικών περιηγήσεων με στόχο την προώθηση πολυήμερων πεζοπορικών διασχίσεων στα ορεινά της χώρας με επίκεντρο την Πίνδο.

Αρχές του 2018 θέτει σε εφαρμογή με τη βοήθεια Ελλήνων και ξένων συνεργατών, το σχέδιο χάραξης για τη δημιουργία του πεζοπορικού άξονα διάσχισης της Πίνδου - Pindus Trail 600km - και της δικτύωσης του με στόχο τη διατήρηση της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της οροσειράς. 

Σύζυγος και πατέρας δυο παιδιών, εργάζεται πάνω σε ένα μακρόπνοο σχέδιο ανάκαμψης των ορεινών περιοχών, εστιάζοντας στην αποκατάσταση εγκαταλελειμμένων μονοπατιών της Πίνδου και λοιπών υποδομών περιήγησης και φιλοξενίας στη φύση. 

 

e-mail: apostolis.exp@gmail.com