ΔΩΡΕΑ

Αποστόλης Τσιμπανάκος

 

 Γεννήθηκα 10 Ιανουαρίου το 1980 στο Βόλο.

 Λάτρης της φύσης και της λαϊκής παράδοσης, εργάστηκα στην ύπαιθρο ως τεχνίτης από νεαρή ηλικία. Απόφοιτος τεχνικών σχολών (δομικά έργα, εφαρμοσμένες τέχνες, σχέδιο) και μέλος της αθλητικής - ορειβατικής κοινότητας μέχρι σήμερα, συμμετείχα από το 2000 σε σχολές & σεμινάρια επιμόρφωσης και σε εξερευνητικές αποστολές στα ορεινά της χώρας.

 Η συχνή ενασχόληση με τα σπορ του βουνού και το μικρόβιο της εξερεύνησης, με οδήγησαν σταδιακά μακριά από το αστικό περιβάλλον, προσανατολίζοντας με ως άνθρωπο, αλλά και επαγγελματικά.

 Από το 1996 συμμετείχα σε δεκάδες εθελοντικές δράσεις περιβαλλοντικού & κοινωνικού χαρακτήρα σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ από το 2008 συντονίζω δράσεις εθελοντισμού και εξερεύνησης στα βουνά της Πίνδου.

 Το 2005-2007 μυήθηκα στη συνοδεία υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής, στο πλευρό έμπειρων οδηγών - εκπαιδευτών, ενώ το 2007-2012 εργάστηκα παρέχοντας υπηρεσίες ως υπάλληλος. Έκτοτε συνεχίζω να εργάζομαι παρέχοντας υπηρεσίες συνοδείας και υποστήριξης σε Έλληνες και ξένους εκδρομείς & ερευνητές.

 Ως αθλητής του canyoning το 2010 εκλέχτηκα έφορος του Ελληνικού Συλλόγου Εξερεύνησης Φαραγγιών, Ε.Σ.Ε.Φ. και συμμετείχα σε εξερευνήσεις για την ασφάλιση και χαρτογράφηση φαραγγιών & καταρρακτών της χώρας. Κατά τη διάρκεια των αποστολών στα φαράγγια της Ηπείρου, γοητεύτηκα από τους γεωλογικούς σχηματισμούς των Τζουμέρκων, όπου συνέβαλα να πραγματοποιηθούν oι Πανελλήνιες συναντήσεις το 2012 & 2014 για την ανάδειξη των φαραγγιών και την προώθηση του αθλήματος.

 Το 2012 μετακομίσα στα βόρεια Τζουμέρκα προετοιμάζοντας το δίκτυο των δασικών μονοπατιών της περιοχής και τη μίσθωση καταφυγίου για επαγγελματική ενασχόληση.

 Το 2013-2017 ανέλαβα συνεταιρικά την αποκατάσταση & διαχείριση του εγκαταλελειμμένου καταφυγίου των Μελισσουργών, του Δήμου κεντρικών Τζουμέρκων. Από εκεί και με την στήριξη δεκάδων φίλων συνεργατών και εθελοντών συντέλεσα σε σειρά δράσεων, με σκοπό την προστασία & ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, καθώς και την προώθηση αθλητικών/θεματικών δραστηριοτήτων υπαίθριας αναψυχής και επιμόρφωσης.

 Παράλληλα την άνοιξη του 2015 ως μέλος της Ένωσης Αγροτουρισμού Ηπείρου, παρέμεινα στους Καλαρρύτες Ιωαννίνων με σκοπό τη διεθνή δικτύωση της Ένωσης, αλλά και το συντονισμό οικοτουριστικών δράσεων.

 Το 2016 ανέλαβα ενεργό δράση ως μέλος της Ένωσης σε εισηγήσεις και συναντήσεις του Πανελληνίου συνδέσμου Σ.Ε.ΑΓ.Ε. (Σύνδεσμος Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος) ανά την χώρα, σχεδιάζοντας αγροτουριστικά προγράμματα με στόχο την διατήρηση & βελτιστοποίηση του πρωτογενή τομέα και την θεμελιώδη ανάπτυξη του οικοτουρισμού. 

Συνεχίζοντας την εξερεύνηση στην οροσειρά για την αποτύπωση και συντήρηση εγκαταλελειμμένων μονοπατιών, τον Απρίλιο του 2017 έλυσα τη συνεργασία με το καταφύγιο Μελισσουργών και μετακινήθηκα από τα Τζουμέρκα στα χωριά της βόρειας Πίνδου, διεξάγοντας εθελοντικές δράσεις για τη φροντίδα & σηματοδότηση ξεχασμένου τμήματος της διεθνούς πεζοπορικής διαδρομής Ε6. 

Την ίδια χρονιά ίδρυσα με τη σύντροφο μου Σταυρούλα, ένα νέο γραφείο πεζοπορικών περιηγήσεων με στόχο την προώθηση πολυήμερων διασχίσεων στα ορεινά της χώρας με επίκεντρο την Πίνδο.

Αρχές του 2018 έθεσα σε εφαρμογή με τη βοήθεια Ελλήνων και ξένων συνεργατών, το σχέδιο χάραξης για τη δημιουργία του πεζοπορικού άξονα διάσχισης της Πίνδου - Pindus Trail - και της δικτύωσης του με στόχο τη διατήρηση της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της οροσειράς. 

Σύζυγος και πατέρας δυο παιδιών, εργάζομαι πάνω σε ένα μακρόπνοο σχέδιο, εστιάζοντας στην αποκατάσταση εγκαταλελειμμένων μονοπατιών - υποδομών της Πίνδου και την ανάκαμψη της υπαίθριας ζωής. 

 

e-mail: apostolis.exp@gmail.com