ΔΩΡΕΑ

Αποστόλης Τσιμπανάκος

Ο Αποστόλης Τσιμπανάκος γεννήθηκε στις 10/01/1980 στην πόλη του Βόλου, όπου έζησε και εργάστηκε μέχρι τα 30 του χρόνια.

 Χειρονάκτης από νεαρή ηλικία, απόφοιτος τεχνικών σχολών "1997-2001 δομικά έργα, εφαρμοσμένες τέχνες, σχέδιο" και "2000-2007 σχολών & σεμιναρίων ορεινής επιμορφωσης και αθλητικών δραστηριοτήτων"με αγάπη για τη φύση και τα ξεχασμένα στο χρόνο μονοπάτια.

 Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του σε διάφορα επίπεδα αθλητικών και εξερευνητικών δράσεων, βιοπορίστηκε εξασκώντας τεχνικά επαγγέλματα και εφάρμοσε πρακτικές υλικής αυτάρκειας, προκειμένου να εγκατασταθεί μόνιμα στα ορεινά.

 Η έντονη ενασχόληση από νωρίς με τα σπορ του βουνού, οι συνεχείς αναζητήσεις και το μικρόβιο της εξερεύνησης, τον οδήγησαν σταδιακά μακριά από τις πόλεις προσανατολίζοντας τον ως άνθρωπο, αλλά και επαγγελματικά.

 Το 2005-2007 δοκιμάστηκε στο πλευρό έμπειρων οδηγών - εκπαιδευτών, ενώ το 2007-2012 δραστηριοποιείται επαγγελματικά (ως υπάλληλος) σε πολυάσχολο γραφείο ορεινών περιηγήσεων. Έκτοτε συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά παρέχοντας υπηρεσίες συνοδείας σε Έλληνες και ξένους εκδρομείς, συντονίζοντας πολυήμερα προγράμματα εξορμήσεων αναψυχής και έρευνας σε βουνά, φαράγγια και ποταμούς της χώρας.

 Ως έφορος του Ελληνικού συλλόγου εξερεύνησης φαραγγιών, (2010-2014) συνέβαλε σε εξερευνήσεις για τον εντοπισμό, την ασφάλιση και την χαρτογράφηση φαραγγιών & καταρρακτών της χώρας, εστιάζοντας στο ανεξερεύνητο ως τότε γεωγραφικό διαμέρισμα της Ηπείρου και ειδικότερα στην περιοχή των Τζουμέρκων, όπου και συντέλεσε ώστε να πραγματοποιηθούν οι δυο πανελλήνιες συναντήσεις Canyoning το 2012 & 2014.

 Το 2012 μετακομίζει στα βόρεια Τζουμέρκα και παραμένει προσωρινά στο ορεινό καταφύγιο Πραμάντων, ερευνώντας και προετοιμάζοντας το δίκτυο των δασικών μονοπατιών, με σκοπό τη γνωριμία με την περιοχή και τη μίσθωση γειτονικού καταφυγίου.

 Το 2013-2017 αναλαμβάνει την ανακαίνιση & διαχείριση του εγκαταλελειμμένου καταφυγίου των Μελισσουργών του νομού Άρτας. Από εκεί και με την στήριξη δεκάδων φίλων συνεργατών και εθελοντών προκάλεσε σειρά δράσεων, με σκοπό την προστασία & ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, καθώς και την προώθηση αθλητικών/θεματικών δραστηριοτήτων υπαίθριας αναψυχής και επιμόρφωσης.

Παράλληλα, από τη θέση του αναπτυξιακού εμπειρογνώμονα για τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και με την συναίνεση των τοπικών αρχών, προχώρησε στην προετοιμασία υποδομών απόδρασης στη φύση, όπως πεζοπορικά μονοπάτια, υπαίθριους χώρους άθλησης - αναψυχής, διάνοιξη διαδρομών canyoning, καθώς τοπογραφικές απεικονίσεις φαραγγιών-καταρρακτών-σπηλαίων και χαρτογραφήσεις (ψηφιακό & έντυπο υλικό).

 Την άνοιξη του 2015 ως μέλος της Ένωσης Αγροτουρισμού Ηπείρου, δραστηριοποιείται διαμένοντας παράλληλα στους Καλαρρύτες Ιωαννίνων με σκοπό την διεθνή δικτύωση της Ένωσης και το συντονισμό οικοτουριστικών δράσεων.

 Το 2016 ανέλαβε ενεργό δράση ως μέλος της Ένωσης σε εισηγήσεις και συναντήσεις του Πανελληνίου συνδέσμου Σ.Ε.ΑΓ.Ε. (Σύνδεσμος Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος) ανά την χώρα, σχεδιάζοντας αγροτουριστικά προγράμματα με στόχο την διατήρηση & βελτιστοποίηση του πρωτογενή τομέα και την θεμελιώδη ανάπτυξη του οικοτουρισμού. 

Με έντονη την επιθυμία για εξερεύνηση εντοπισμού και διάνοιξης εγκαταλειμμένων μονοπατιών, τον Απρίλιο του 2017 λύει τη συνεργασία με το καταφύγιο Μελισσουργών και μετακινείται από τα Τζουμέρκα στα χωριά της βόρειας Πίνδου, αναλαμβάνοντας επικεφαλής και συντονίζοντας εθελοντικά την διάνοιξη & σηματοδότηση εγκατάλειμμένου τμήματος της διεθνούς πεζοπορικής διαδρομής Ε6. 

Την ίδια χρονιά ιδρύουν με την σύντροφό του ένα νέο γραφείο πεζοπορικών περιηγήσεων, με την επωνυμία Exp-trek και κύριο αντικείμενο τις πολυήμερες πεζοπορικές διασχίσεις στην οροσειρά της Πίνδου, καθώς και την συντήρηση μονοπατιών με σκοπό την συρραφή και ανάδειξη διαδρομών μεγάλων αποστάσεων στην οροσειρά.

Το 2018 θέτει σε εφαρμογή με τη βοήθεια Έλληνων και ξένων συνεργατών, το σχέδιο χάραξης για την κατασκευή και σηματοδότηση του μεγαλύτερου ενιαίου μονοπατιού της χώρας, μήκους 600+ χιλιομέτρων, με την ονομασία Το Μονοπάτι της ΠίνδουPindus Trail 600km - και της σύνδεσης του με όλα τα τοπικά δίκτυα που συναντά κατά μήκος της οροσειράς.

Στα τέλη του 2018, με πλάνο ανάδειξης πεζοπορικών διαδρομών και πολιτισμικών στοιχείων-μνημείων της Πίνδου, ιδρύει με φίλους συνεργάτες και εξειδικευμένο προσωπικό, την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση Terra Pindus, με έδρα τα Θεοδώριανα Άρτας του Δήμου κεντρικών Τζουμέρκων και σκοπό την προσφορά στην διατήρηση και διάδοση της υπαίθριας κουλτούρας, μέσω της δημιουργίας ήπιων υποδομών δραστηριότητας στη φύση και δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης.

Σύζυγος και πατέρας δυο παιδιών, κατοικοεδρεύει στα Θεοδώριανα τoυ Δήμου κεντρικών Τζουμέρκων απ` όπου κατάγεται η σύντροφος του.

 

e-mail: apostolis.exp@gmail.com