ΔΩΡΕΑ

Το Μονοπάτι της Πίνδου / Ενημερωτικό δελτίο - Ανατολική Ρούμελη

Αγαπητοί φίλοι!

Εν μέσω του καλοκαιριού και με την προσπάθεια να συνεχίζεται ακατάπαυστα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις εξελίξεις αυτής της περιόδου.

Μετά από αρκετή υπομονή και επιμονή βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια της υλοποίησης του σχεδίου διατήρησης και ανάδειξης των ξεχασμένων πεζοπορικών μονοπατιών, που μας έδωσαν τη δυνατότητα να συνθέσουμε τη μεγάλη ενιαία χάραξη της διαδρομής 600 χιλιομέτρων για την επικείμενη κατασκευή του Μονοπατιού της Πίνδου «Pindus Trail»

Αυτό τον καιρό η ομάδα εργάζεται εντατικά στο πεδίο ερευνώντας και καταγράφοντας ίχνη και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας δώσουν την άρτια χαρτογράφηση των περιοχών που διατρέχει η χάραξη του μονοπατιού στην ενότητα της Ρούμελης. Παράλληλα πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δασαρχεία, Δήμοι, Περιφέρειες, Υπουργεία) για τα τεχνοκρατικά ζητήματα που αφορούν την νόμιμη διαδικασία υλοποίησης του έργου: μελέτες, αδειοδοτήσεις, κατασκευές & βιωσιμότητα.

Πιο συγκεκριμένα εστιάζουμε στο νοτιότερο  τμήμα της διαδρομής και προτεινόμενο ως αφετηρία της  διάσχισης με βόρεια κατεύθυνση, ξεκινώντας με τη σειρά από Δελφούς, Άμφισσα, Βίνιανη, Καταφύγιο Γκιώνας, Συκιά, Μόρνο, Κάτω Μουσουνίτσα,  Αθ. Διάκο, Καταφύγια Βαρδουσίων &  Αρτοτίνα συνολικού αναπτύγματος 96 χιλιομέτρων. Το παραπάνω τμήμα της διαδρομής υπάγεται στα όρια των δασαρχείων Άμφισσας και Λιδορικίου, όπου βρισκόμαστε σε επαφή αυτή τη στιγμή, αναμένοντας εξελίξεις.

 Τους περασμένους μήνες έγιναν ενέργειες καθαρισμού και προσωρινής σήμανσης σε διάφορες τοποθεσίες και ορεινά συγκροτήματα της μακροσκελούς οροσειράς προκειμένου να αποτυπώσουμε όσο το δυνατόν πιο έγκυρα τα ίχνη και τον όγκο της πληροφορίας που θα μας δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στα περάσματα της Ευρυτανίας, των Αγράφων, της Αργιθέας και των Αθαμανικών βουνών μέχρι το ύψος του Περιστερίου.

Υπολογίζοντας πως αμέσως βορειότερα από το Μέτσοβο μέχρι και μετά το πέρασμα του Σμόλικα (Κεράσοβο ή Πάδες-Παλιοσέλι) μπορεί κανείς να περπατήσει ήδη τα πρώτα 100 χιλιόμετρα της ενιαίας διαδρομής στην ενότητα της Βόρειας Πίνδου με σχετική άνεση και σαφήνεια, προετοιμάσαμε κάποιες απ τις συνδετήριες γραμμές χαμένων μονοπατιών νοτιότερα, που θα γνωστοποιηθούν προσεχώς και θα εξυπηρετήσουν τη διάνοιξη αντίστοιχων μεγάλων τμημάτων σε όλες τις ενότητες που συνθέτουν το μονοπάτι από τη Ρούμελη μέχρι και την Εγνατία οδό.

Σε αυτό το σημείο νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους ενισχύουν αυτή την πρωτοβουλία κοινής ωφέλειας και από «ιδέα» προχωρήσαμε στην πράξη. Οι ιδιωτικές χορηγίες των μελών της Terra Pindus και των δεκάδων δωρητών που ανταποκρίθηκαν πρόσφατα μέσω της ανοιχτής πλατφόρμας δωρεών για το Μονοπάτι της Πίνδου, κράτησαν την Ιδέα ζωντανή και συμπληρώνουν σιγά σιγά τα ποσά που απαιτούνται για την τακτοποίηση ζωτικής σημασίας υποχρεώσεων και την καλή έκβαση του έργου σε κάποια από τα πρώτα ημερήσια τμήματα που επιλέξαμε ως επίσημο εναρκτήριο λάκτισμα για το δύσκολο έργο της δημιουργίας του μεγάλου, εμβληματικού μονοπατιού της χώρας!

Οι αξίες της Ελληνικής ορεινής υπαίθρου και τα ιδανικά σενάρια επιβίωσης των λαών και του πολιτισμού μας θα πρέπει να βρίσκουν μια θέση πάνω σε αυτά τα περήφανα βουνά, σας ευχαριστούμε!