ΔΩΡΕΑ

Σύνθεση της ενιαίας διαδρομής διάσχισης Συκιάς - κοιλάδας Μόρνου - Κάτω Μουσουνίτσας - Αθ. Διάκου - καταφύγια Βαρδουσίων - Σούφλες.

Την Κυριακή 14/6 ολοκληρώθηκε η διάνοιξη εντοπισμού & καταγραφή του ενιαίου μονοπατιού διάσχισης Γκιώνας - Μόρνου - Βαρδούσια.

Η διαδρομή κατηφορίζει από την Συκιά προς το Μόρνο ακολουθώντας υπάρχοντα μονοπάτια και περνά τον ποταμό από σημείο κάτω από την αρχαία οχύρωση "Γλας", αποφεύγοντας έτσι τα 3 διαδοχικά περάσματα του ποταμού, που απαιτούνται για τη συνέχεια της δύσβατης, διαδρομής που κινείται εντός της κοίτης.
Στη συνέχεια, η διαδρομή κινείται στην δυτική όχθη της κοιλάδας του Μόρνου βασισμένη σε δύσβατα για την ώρα μονοπάτια διαβίωσης των ντόπιων αγροτών και κτηνοτρόφων της Συκιάς και της Κάτω Μουσουνίτσας. Από εδώ άλλωστε, περνούσαν και οι ατραποί των παλιών - κάτι ξέραν!
Η σύνδεση των δυο χωριών Κάτω & Άνω Μουσουνίτσα (Αθ. Διάκος) ήταν απλούστερη υπόθεση και έγινε από το παλιό σύντομο μονοπάτι που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι ακόμη και σήμερα.
Από τον Αθανάσιο Διάκο η γραμμή ανηφορίζει στην πανοραμική θέση του Προφήτη Ηλία με θέα τις βόρειες πλαγιές του ορεινού όγκου του Κόρακα πιάνοντας για 2,5χλμ τη χάραξη του Ε4.
Λίγο πιο πάνω, περνά από τα καταφύγια της ΕΟΟΑ και του ΠΟΑ με κατεύθυνση το Μετερίζι και από κει όλο δυτικά προς το διάσελο στις Σούφλες, που αποτελεί και το υψηλότερο σημείο της διαδρομής (2260μ) πριν κατηφορίσει για τα Αρτοτινά λιβάδια.