ΔΩΡΕΑ

Το Μονοπάτι της Πίνδου - σε ποια φάση βρίσκεται το έργο / ανακοινώσεις

> This article in English

 

Που βρίσκεται το έργο

Τα τελευταία 3 χρόνια, δουλεύουμε σχεδιάζοντας και πραγματοποιώντας εθελοντικές δράσεις συντήρησης υφιστάμενων μονοπατιών. Εντός του 2020 το έργο πήρε και επίσημη χροιά: το κατατμήσαμε σε 14 μικρότερα τμήματα που συμπίπτουν με την περιοχή ευθύνης του εκάστοτε αρμόδιου δασαρχείου.

Η Terra Pindus ως ΚοινΣΕπ Παραγωγικού σκοπού, συντάσσει και νόμιμα υποβάλλει δασικές μελέτες συντήρησης, σήμανσης και διάνοιξης μονοπατιών. Ταυτόχρονα, έρχεται σε επαφή, ενημερώνοντας τις τοπικές αυτοδιοικήσεις των περιοχών από όπου περνάει το σχεδιαζόμενο ίχνος του Pindus Trail.

Έως τώρα, δήμοι και περιφέρειες στους οποίους απευθυνθήκαμε, μας υποδέχτηκαν με θετικές εντυπώσεις και συνήψαν μαζί μας συμφωνίες συνεργασίας για την βιωσιμότητα του μονοπατιού. Αυτό τον καιρό, εργαζόμαστε πυρετωδώς προκειμένου να υποβληθεί η δασοτεχνική μελέτη του τμήματος Δελφοί - Βαρδούσια, μήκους 96 χλμ.

 

Χρειαζόμαστε την υποστήριξη σας!

Σε όλη την δύσκολη πορεία αυτή, οι δράσεις και τα έργα μας υπήρξαν κυρίως αυτοχρηματοδοτούμενα, όμως μέσα στο 2020 φορείς, ορισμένες επιχειρήσεις και ιδιώτες μας στήριξαν οικονομικά. Αυτή τη στιγμή μια οικονομική ενίσχυση από τους φίλους του Pindus Trail θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση του πρώτου τμήματος του μονοπατιού. Για να υποστηρίξετε την προσπάθεια μπορείτε να κάνετε μια δωρεά πατώντας εδώ.

 

Ποιος είναι ο προγραμματισμός μας

Ο άμεσος προγραμματισμός μας είναι να υποβληθεί η δασική μελέτη του τμήματος Δελφοί - Βαρδούσια το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να αρχίσουμε τις εργασίες καθαρισμού, διαμόρφωσης και σήμανσης με την έγκριση της.

Ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός μας, είναι το συνολικό Μονοπάτι της Πίνδου μήκους 600χλμ να είναι προσπελάσιμο και σηματοδοτημένο σε 3 χρόνια από την έναρξη εργασιών του πρώτου τμήματος, εφόσον επιτύχουμε την επαρκή χρηματοδότηση από χορηγούς και συντονιστούν παράλληλες δράσεις.
Όλα αυτά, εξαρτώνται βεβαίως και από την έκβαση απρόβλεπτων παραγόντων, όπως μια πιθανή δεύτερη καραντίνα. 

Τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα

Θα ακολουθήσουν: ολοκλήρωση της έρευνας πεδίου στα μονοπάτια της γραμμής διάσχισης Δελφοί - Βαρδούσια, εργασίες συντήρησης, εθελοντικά διήμερα και θεματικές εκδηλώσεις. Επίσης, θα ολοκληρωθούν οι έρευνες και καταγραφές πεδίου στο δεύτερο τμήμα υλοποίησης της πρώτης ενότητας του μονοπατιού, τη γραμμή διάσχισης Βαρδούσια - Καρπενήσι. 

Διαφάνεια

Τα έσοδα της εταιρίας μετατρέπονται στο μεγαλύτερο μέρος τους σε προμήθειες-υλικά, μισθοδοσία εργαζομένων, εργατών και ντόπιων συνεργείων στα χωριά που δραστηριοποιούμαστε. Στην πολύ σπάνια περίπτωση όπου μετά από την πληρωμή πάσης φύσεων εξόδων, απομένει κέρδος, αυτό κατατίθεται ως "μαγιά" για τους επόμενους γύρους έρευνας & εργασιών πεδίου.