ΔΩΡΕΑ

Το Μονοπάτι της Πίνδου

Το μονοπάτι της Πίνδου, Pindus Trail 600km είναι το όραμα μας για τη σύνθεση & κατασκευή της μεγαλύτερης πεζοπορικής διαδρομής στην Ελλάδα!

Μια απίθανη ενιαία πεζοπορική διαδρομή βασισμένη στα χνάρια των προγόνων μας, που κινείται με αφετηρία τους Δελφούς και τέλος τις Πρέσπες ή αντιστρόφως.

Ένα ορεινό μονοπάτι πολιτισμού με ανάπτυγμα 600 χιλιομέτρων στον κεντρικό του άξονα, αλλά και πολλούς κλάδους που εντάσσουν στον συνολικό σχεδιασμό αξιόλογες διαδρομές μεγάλου αναπτύγματος, αλλά και μικρότερα δίκτυα σε όλο το ανάπτυγμα της μακροσκελούς οροσειράς.

Σκοπός του “Pindus Trail” είναι να κάνει γνωστή την άγνωστη ορεινή Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, φέρνοντας κοντά της ανθρώπους που τους συναρπάζει η άγρια ορεινή φύση και η παράδοση των μικρών κοινωνιών που ζουν εκεί.

Το ενιαίο μονοπάτι διασχίζει φαινομενικά δυσπρόσιτα ως τώρα πεδία, υψηλής αισθητικής και ιστορικής αξίας όπως, βαθιές κοιλάδες, απότομες βουνοπλαγιές, κορφές και διάσελα, οροπέδια, λίμνες, δάση, φαράγγια, ποτάμια, γεφύρια, λιθόχτιστα μονοπάτια και γραφικά χωριά, που απόμειναν στον κόρφο της οροσειράς να προσμένουν επισκέπτες για να προσφέρουν την φιλοξενία τους.

Το σχέδιο υλοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2016 και αποβλέπει μέσα από την ολοκλήρωση του, στην ανασυγκρότηση ορεινών περιοχών και την ενίσχυση της τοπικής αυτοδυναμίας κάνοντας ένα σημαντικό βήμα κατά της ερημοποίησης που επιφέρει την κατακόρυφη μείωση του πρωτογενούς τομέα, την ακατάσχετη βιομηχανική εκμετάλλευση των βουνών και λοιπούς μικρότερης κλίμακας σφετερισμούς.

Απώτερος στόχος μας, η προστασία & ανάδειξη της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς και εν γένει της κουλτούρας των κοινωνιών της μεγάλης οροσειράς που δίνουν μάχη επιβίωσης με το χρόνο.