ΔΩΡΕΑ

Το επικείμενο Μονοπάτι διάσχισης της Πίνδου.

- Σεπτέμβριος 2019 -

Η σύνθεση του Pindus Trail 600km είναι το όραμα της Terra Pindus για τη δημιουργία της μεγαλύτερης πεζοπορικής διαδρομής στην Ελλάδα!

Πρόκειται για τη χάραξη ενός βασικού άξονα πεζοπορίας κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου, βασισμένο σε παλαιά μονοπάτια διαβίωσης και ιστορικές διαδρομές, που δύναται να συνδέσει τους Δελφούς με το Γράμμο στα Β.Δ. σύνορα της χώρας και κατ` επέκταση με τις Πρέσπες.

Ένα ενιαίο, καθαρά ορεινό μονοπάτι με μήκος άξονα άνω των 600 χιλιομέτρων, έντονο πολιτισμικό ενδιαφέρον και διακλαδώσεις, που εντάσσουν στον συνολικό σχεδιασμό αξιόλογες διαδρομές, αλλά και μικρότερα δίκτυα σε όλη την έκταση της μακροσκελούς οροσειράς.

Βασισμένο στη βιβλιογραφία του συγγραφέα Tim Salmon (Trekking in Greece "The Peloponnese and Pindos Way") το μονοπάτι εντάσσει νέες χαράξεις και στοχεύει σε ολοκλήρωση με υψηλές προδιαγραφές, ώστε να δώσει δυνατότητα ασφαλούς πεζοπορικής μετακίνησης, συνδέοντας διαδοχικά ορεινούς οικισμούς σε ανάπτυγμα 42 ημερησίων τμημάτων. 

Αξιοποιεί κύριες και δευτερεύουσες γραμμές προβλεπόμενης διάσχισης, εντάσσοντας στη χάραξη απομονωμένες κοιλάδες, κορυφές και διάσελα, οροπέδια, λίμνες, δάση, φαράγγια, ποτάμια και σπήλαια, ενώ στην πορεία του αναδεικνύει ξεχασμένα μνημεία του πολιτισμού μας όπως, τοξοτά γεφύρια, λιθόχτιστα μονοπάτια και σκάλες, νερόμυλους, ξωκλήσια και παραδοσιακούς οικισμούς, που εντοπίζονται στα απόκρυφα της Πίνδου.

Το σχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2016 και αποβλέπει μέσα από την ολοκλήρωση του, στην ανασυγκρότηση ορεινών περιοχών και την ενίσχυση της τοπικής αυτοδυναμίας κάνοντας ένα σημαντικό βήμα κατά της ερημοποίησης που επιφέρει τη κατακόρυφη μείωση του πρωτογενούς τομέα, την ακατάσχετη βιομηχανική εκμετάλλευση των βουνών και άλλες ανεπιθύμητες συνέπειες.

Το μονοπάτι διάσχισης της Πίνδου δημιουργείται σταδιακά από την Terra Pindus, με την θερμή υποστήριξη του κόσμου και την έγκριση της πολιτείας με απώτερο στόχο τη προστασία & ανάδειξη της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς και εν γένει της κουλτούρας των κοινωνιών της μεγάλης μας οροσειράς.