ΔΩΡΕΑ

Εντοπισμός & καταγραφή της ενιαίας διαδρομής διάσχισης, Άμφισσα - Βίνιανη - Γκιώνα - Συκιά

Στις 18 του Μάη, με τη λήξη των περιοριστικών μέτρων περί μετακινήσεων από νομό σε νομό λόγω κορονοϊού, ταξιδέψαμε και πάλι με προορισμό τα βουνά της Ρούμελης Παρνασσός & Γκιώνα, που βρίσκονται στο νοτιοτέρο σκέλος της χάραξης του ενιαίου μονοπατιού διάσχισης της Πίνδου.

Ενημερώσαμε δια ζώσης τα δημαρχεία της περιοχής και την πολιτική προστασία της περιφέρειας για τα επικείμενα σχέδια αξιοποιήσης παλαιών ξεχασμένων μονοπατιών, που εξιχνιάστηκαν σε προηγούμενες εξορμήσεις της ομάδας και εξυπηρετούν στη σύνθεση της ενιαίας πεζοπορικής διαδρομής διάσχισης της περιοχής.

Η ανταπόκριση και εδώ ήταν θετική, ενώ όλα δείχνουν πως το σχέδιο αξιοποίησης και ανάδειξης της προτεινόμενης διαδρομής έχει τεράστιες ελπίδες να υλοποιηθεί και μάλιστα σύντομα.

Κινηθήκαμε στο πεδίο εξιχνιάζοντας τα τελευταία μικρά τμήματα που παρέμεναν σε εκκρεμότητα και καταγράψαμε για 7 συνεχόμενες ημέρες τα τελικά ίχνη και ότι συνεπάγεται για μια άρτια χαρτογράφηση & μελέτη της διαδρομής. Προχωρήσαμε με αφετηρία τους Δελφούς, επιλέγοντας το αρχαίο ρωμαϊκό μονοπάτι που κινείται πάνω ακριβώς από τον αρχαιολογικό χώρο και εισάγει τον πεζοπόρο στη γραμμή διάσχισης της 1ής ενότητας του Pindus Trail 600km, δηλαδή τη μεγάλη ενότητα της Ρούμελης η οποία απαρτίζεται συνολικά από 13 ημερήσια τμήματα χωριά/σταθμούς.

 Από τα υψώματα των Δελφών στις νοτιοδυτικές απολήξεις της οροσειράς του Παρνασσού, συνεχίσαμε στα περάσματα που κατηφορίζουν για τους ελαιώνες χαμηλά στην Άμφισσα αφήνοντας σε εκκρεμότητα ένα σημαντικό τμήμα σύνδεσης της γραμμής κοντά στους Δελφούς λόγω καιρού. Από την Άμφισσα ακολουθήσαμε την πάλια, ξεχασμένη γραμμή ανάβασης στο Προσήλιο και κατάβασης στη Βίνιανη εισχωρόντας στον όγκο της Γκιώνας, (μέσω Ρεκάς).

 Περάσαμε από τα ανατολικά στα δυτικά της Γκιώνας επιλέγοντας τη κλασική γραμμή διάσχισης Βίνιανη - Ρεκά - Καταφύγιο - Διάσελο - Λαζόρεμα - Συκιά, ορίζοντας τον τερματισμό της εξόρμησης στο μονοπάτι του Λαζορέματος που κατηφορίζει από τα υψίπεδα στο χωριό Συκιά δυτικά του βουνού (η προτεινόμενη διαδρομή Βαθιά Λάκα - Συκιά μέσω Λαζορέματος δέχτηκε τροποποιήση δίνοντας τη γραμμή ανάβασης-κατάβασης από και προς τον αυχένα στη θέση ``Ίσωμα``.

Στη διαδρομή μας, όπως και στις απαιτητικές οδικές μετακινήσεις δεχτήκαμε για ακόμη μια φορά με χαρά την έμπρακτη υποστήριξη των κτηνοτρόφων της Γκιώνας, καθώς και τη φιλοξενία τους σε σπίτια και καλύβια μεταφέροντας μας γνήσιες εικόνες της υπαίθριας διαβίωσης αλλά και πληροφορίες από την σκληρή πραγματικότητα που ζουν τις τελευταίες δεκαετίες από την άφιξη των μεταλλωρύχων στα ανατολικά του βουνού και έπειτα.

Τους ευχαριστούμε και πάλι για τη θερμή υποστήριξη, τις πολύτιμες πληροφορίες για τις περαιτέρω έρευνες της ομάδας και τα νόστιμα πεσκέσια που μας προσέφεραν για τη συνέχεια της πορείας μας.

*Σύντομα η ολοκλήρωση της διάνοιξης & καταγραφής των υπόλοιπων τμημάτων της συρραπτόμενης διαδρομής που δύναται να συνδέσει τη Γκιώνα με τα Βαρδούσια δυτικότερα.