ΔΩΡΕΑ

Πήλιο / Σχεδιασμός & προετοιμασία για την υποβολή μελέτης πεζοπορικής διαδρομής στο Φαράγγι του Μυλοποτάμου

Ο Τουριστικός & Αναπτυξιακός Σύλλογος Τσαγκαράδας έχει δρομολογήσει εδώ και λίγους μήνες ένα σημαντικό σχέδιο.
Είναι μια πεζοπορική διαδρομή μήκους περίπου 4 χλμ, που θα κινείται χαμηλά κατά μήκος της κοίτης του φαραγγιού του Μυλοποτάμου στην Τσαγκαράδα, ξεκινώντας από το παλιό πέτρινο γεφύρι στη θέση Κακοσκάλι, μέχρι την έξοδο του φαραγγιού και την παραλία του Μυλοποτάμου από την πλευρά της Ζωοδόχου Πηγής.
Αποτελείται από δύο βασικά τμήματα, με το πρώτο να ξεκινάει από το παλιό πέτρινο γεφύρι μέχρι το στένεμα του φαραγγιού κάτω από τη θέση Σουρβιά και το δεύτερο να ολοκληρώνει στην έξοδο του φαραγγιού στην παραλία.

Το 2012 με πρωτοβουλία του σημερινού προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Τσαγκαράδας κ. Παναγιώτη Νάνου εκπονήθηκε μια περιβαλλοντική και κατασκευαστική μελέτη από τον Σύλλογο ``Κένταυροι Μυλοποτάμου``, ένα φορέα που δημιουργήθηκε μετά από κάλεσμά του σε κατοίκους της περιοχής με στόχο την δημιουργία αυτού του μονοπατιού, ώστε να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης και διάσχισης στο ευρύ κοινό, σε αυτό το εξαιρετικό φαράγγι με το ιδιαίτερο φυσικό κάλος.
Η μελέτη η οποία είχε ένα σαφή αειφώρο και περιβαλλοντικά φιλικό χαρακτήρα, παρ` όλο που κατατέθηκε τότε στις αρμόδιες δημοτικές αρχές, δυστυχώς δεν βρήκε υποστηρικτές με αποτέλεσμα να παραμείνει στο συρτάρι.
Εδώ και ένα περίπου χρόνο, η συζήτηση για την δημιουργία αυτού του μονοπατιού έχει αναζωπυρωθεί στους κόλπους του Συλλόγου Τσαγκαράδας, καταλήγοντας στην απόφαση το έργο να ενεργοποιηθεί υπό την αιγίδα του Συλλόγου.

Πρώτος στόχος για την πραγματοποίηση του σχεδίου είναι η επικαιροποίηση της μελέτης η οποία βρίσκεται στη διάθεσή μας και η προσαρμογή της στα καινούργια νομοθετικά διατάγματα, αλλά και στα νέα χαρακτηριστικά που ορίζονται από διεθνείς πρακτικές και προδιαγραφές και διέπουν πλέον την δημιουργία μονοπατιών.
Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος βρίσκεται σε επαφή με τους τεχνικούς που είχαν εκπονήσει την αρχική μελέτη ώστε να ενημερωθούμε για τις ανάγκες της επικαιροποίησης και αναμένουμε τις εκτιμήσεις τους.

Παράλληλα την Κυριακή 10 Μαρτίου 2019 με πρόσκληση του Συλλόγου, έγινε από τεχνικούς εμπειρογνώμονες μια πρώτη επιτόπια έρευνα στο πεδίο, όσο αφορά κυρίως το τμήμα Πέτρινο Γεφύρι - Σουρβιά.
Η έρευνα είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα και σ` αυτή ταυτοποιήθηκε η χάραξη της υπάρχουσας μελέτης κυρίως στην αρχή και το τέλος του τμήματος, έγινε εκτίμηση κάποιων πρώτων δεδομένων όσο αφορά τη συνολική μορφολογία της διαδρομής έως τη Σουρβιά και συζητήθηκαν ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις με την αρχική μελέτη σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα.

Το σύνολο και η πορεία των μέχρι τώρα ενεργειών κατατέθηκαν προς ενημέρωση στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Τσαγκαράδας στις 12 Μαρτίου στην οποία συμμετείχε και ο κ. Π. Νάνος και αποφασίστηκε, εν αναμονή των τελικών εκτιμήσεων των αρμόδιων τεχνικών για την επικαιροποίηση της μελέτης, να ξεκινήσουν πρώτες επαφές από το Σύλλογο με φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και ιδιώτες, με στόχο τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος.

Να σημειωθεί πως ο Μυλοπόταμος είναι ένα φαράγγι με ιδιαίτερη ομορφιά και χαρακτηριστικά, έντονες μορφολογικές εναλλαγές με δασικά αλλά και ψηλά βραχώδη τμήματα, βάθρες και καταρράκτες, ενώ κατά το τέλος του καλοκαιριού για μερικές ημέρες, είναι σημείο συνάντησης και συγκέντρωσης χελιδονιών πριν το μακρινό τους ταξίδι προς το νότο.
Η ανάδειξή του χρήζει ιδιαίτερης σημασίας για την ευρύτερη περιοχή καθώς άλλο ένα μαγευτικό τοπίο του Πηλίου θα είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες, ενώ θα λειτουργήσει σαν ένας ακόμα πόλος έλξης για τον πεζοπορικό και φυσιολατρικό τουρισμό, καθώς θα συνδέει το ορεινό τμήμα του χωριού με την παραλία του Μυλοποτάμου μέσα από ένα μονοπάτι εξαιρετικής ομορφιάς.