ΔΩΡΕΑ

Διάνοιξη, διαμόρφωση & σηματοδότηση τμήματος μονοπατιού / Καταφύγιο Βοβούσας - Ρέμα Παπά (δυτική όχθη Άωου) & σύνδεση με P5

Τον Νοέμβριο του 2018 και μετά από ένα σερί 16 μηνών στα μονοπάτια της βόρεια Πίνδου, παραμείναμε φιλοξενούμενοι στο καταφύγιο της Βοβούσας, στα δυτικά όρια του Δρυμού της Βάλια Κάλντα.

Στόχος η εξιχνίαση και διάνοιξη ενός νέου σύντομου μονοπατιού 2 χιλιομέτρων, που μεταφέρει τον περιηγητή από το πολυσύχναστο καταφύγιο της Βοβούσας στο ρέμα του Παπά και από κει σε διακλάδωση 2 αξιόλογων πεζοπορικών διαδρομών (Ε6 & Ρ5).

*Παρένθεση: Από τον κατακλυσμό του 2012 και τις φθορές που υπέστη κατά τόπους η κλασσική πεζοπορική διαδρομή του μονοπατιού Ε6, Βοβούσα - Σμιξώματα μήκους 6 χιλιομέτρων, σχεδόν καταργήθηκε. Ένα μεγάλο ποσοστό πεζοπόρων που ξεκινούσε από το καταφύγιο (δυτική όχθη Άωου), ακολουθούσε ασφαλτόδρομο (1000μ) και έπειτα χωματόδρομο (2,5χλμ), με σκοπό την προσέγγιση του πυρήνα της Βάλια Κάλντα πιάνοντας το Ε6 από τα Σμιξώματα κι έπειτα.Η μικρή παρέμβαση διάνοιξης αναβαθμίζει τη διαδρομή προσέγγισης του Ε6 από δυτικά και εξυπηρετεί καθαρά το καταφύγιο της Βοβούσας ως αφετηρία ποικίλων πεζοπορικών διαδρομών στην ευρύτερη περιοχή. Το νέο ίχνος τραβερσάρει δίπλα σχεδόν στην όχθη του ποταμού, αναδεικνύει ένα πανέμορφο άγνωστο τμήμα του δάσους και αποτρέπει τους πεζούς να κινούνται στο δρόμο ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα ατυχήματος από διερχόμενο όχημα.

Το μονοπάτι στην ουσία συνδέει το καταφύγιο με το βατό χωματόδρομο νοτιότερα, που οδηγεί σε διακλάδωση πεζοπορικών διαδρομών ακολουθώντας τον μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα.

Από τη διακλάδωση που συναντούμε στο χωματόδρομο, που τέμνει το ρέμα του Παπά, η μια διαδρομή κινείται ανατολικά προς τα Σμιξώματα, τέμνοντας τον Άωο για να βρει το Ε6 μονοπάτι και τον πυρήνα του δρυμού και η άλλη συνεχίζει νότια προς τη λίμνη των πηγών του Άωου πιάνοντας το Ρ5 του οποίου η εκκίνηση βάση της χάραξης του, ξεκινά από τα Σμιξώματα.

Κάπως πολύπλοκο να το περιγράψεις και ίσως δυσνόητο για κάποιους διαβάζοντας τη περιγραφή.

Στην πραγματικότητα όμως, σαν επισκεφτείς το καταφύγιο και ξεκινήσεις να περπατάς για τον πυρήνα της Βάλια Κάλντα από τη δυτική όχθη του Άωου, τα πράγματα γίνονται απλά & κατανοητα.

Συνεπώς, σηματοδοτώντας το σύνολο (φρέσκο μονοπάτι & χωματόδρομος), η αφετηρία της διαδρομής, που συναντά το Ρ5 παρακάτω ορίζεται και πάλι στο καταφύγιο, αποφεύγοντας έτσι τα 1000 μέτρα μετακίνησης στον ασφάλτινο δρόμο και άλλα 1000 μέτρα τμήμα χωματόδρομου, ενώ παράλληλα δημιουργεί τη δυνατότητα πιο σύντομης μετακίνησης προς τα Σμιξώματα και από κει στον πυρήνα του Δρυμού με τη χρήση του Ε6.

Ευχαριστούμε όλους τους φίλους εθελοντές για την πολύτιμη προσφορά τους!

*Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η συνέχεια της διαδρομής του Ρ5 (Πι 5 στην Ελληνική -από το αρχικό γράμμα του ονόματος "Πίχτος"- και όχι Ρο 5), που συνεχίζει νότια και ακολουθεί παράλληλη πορεία τραβερσάρωντας στα στενά του Άωου ως τη λίμνη των πηγών του που σχηματίζεται σε μεγάλη λεκάνη πάνω από το Μέτσοβο.