ΔΩΡΕΑ

Διαμόρφωση & σηματοδότηση μονοπατιού / Καταφύγιο Βοβούσας - Ρέμα Παπά

Τον Νοέμβριο του 2018, έπειτα από μια περίοδο 16 μηνών στα μονοπάτια της βόρεια Πίνδου, παραμείναμε φιλοξενούμενοι στο καταφύγιο της Βοβούσας, στα δυτικά όρια του Δρυμού της Βάλια Κάλντα. Στόχος μας η προετοιμασία των εγκαταλειμμένων πεζοπορικών διαδρομών που ξεκινούν από τη Βοβούσα προς τη Βάλια Κάλντα και το Δίστρατο.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας αφιερώσαμε λίγο χρόνο για την καλή πεζοπορική σύνδεση του καταφυγίου με τα Σμιξώματα στον Άωό (από τη δυτική όχθη). Για τον λόγο αυτό εντοπίστηκε και συντηρήθηκε ένα εγκαταλειμμένο τμήμα μονοπατιού μήκους 1,5 χλμ που μεταφέρει τον περιηγητή από το πολυσύχναστο καταφύγιο της Βοβούσας στο ρέμα του Παπά και από κει από μικτή διαδρομή (χωματόδρομος-μονοπάτι) στα Σμιξώματα του Αωού με το Αρκουδόρεμα και την δυτική είσοδο για τον πυρήνα της Βάλια Κάλντα. Με τη μικρή αυτή παρέμβαση η διαδρομή γίνεται ασφαλέστερη και φυσικά ενδιαφέρουσα, αποκλείοντας την υποχρεωτική κίνηση των πεζοπόρων στον ασφαλτόδρομο (καταφύγιο - είσοδος χωμ. για ρέμα Παππά), όπως συνηθίζεται τουλάχιστον από 2012 και μετά, που κατέρρευσε τμήμα του μονοπατιού της ανατολικής όχθης του Άωου, όπου συναντούμε το Ε6 μονοπάτι.

Το μίκρο τμήμα στην ουσία συνδέει το καταφύγιο με το βατό χωματόδρομο νοτιότερα, που οδηγεί σε διακλάδωση πεζοπορικών διαδρομών ακολουθώντας τον μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα.

Από τη διακλάδωση που συναντούμε στο χωματόδρομο, που τέμνει το ρέμα του Παπά, η μια διαδρομή κινείται ανατολικά προς τα Σμιξώματα, τέμνοντας τον Άωο για να βρει το Ε6 μονοπάτι και τον πυρήνα του δρυμού και η άλλη συνεχίζει νότια προς τη λίμνη των πηγών του Άωου πιάνοντας το Ρ5 του οποίου η εκκίνηση βάση της χάραξης του, ξεκινά από τα Σμιξώματα.

 

Συνεπώς, ενισχύοντας τη σήμανση στο σύνολο ( δυτικό μονοπάτι & χωματόδρομος), η αφετηρία της διαδρομής του Ρ5 ορίζεται στο καταφύγιο, αποφεύγοντας έτσι τα 1000 μέτρα μετακίνησης στον ασφάλτινο δρόμο και άλλα 1000 μέτρα τμήμα χωματόδρομου, ενώ παράλληλα δημιουργεί τη δυνατότητα πιο σύντομης μετακίνησης προς τα Σμιξώματα και από κει στον πυρήνα του Δρυμού με τη χρήση του Ε6.

 

*Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η συνέχεια της διαδρομής του Ρ5 (Πι 5 στην Ελληνική -από το αρχικό γράμμα του ονόματος "Πίχτος"- και όχι Ρο 5), που συνεχίζει νότια και ακολουθεί παράλληλη πορεία τραβερσάρωντας στα στενά του Άωου ως τη λίμνη των πηγών του που σχηματίζεται σε μεγάλη λεκάνη πάνω από το Μέτσοβο.