ΔΩΡΕΑ

Καταφύγιο Σταυρού - Θεοδώριανα - καταρράκτες Σούδας / Νότια Τζουμέρκα

Στις 8 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η προετοιμασία της πρώτης ενότητας του μονοπατιού που δύναται να συνδέσει το νότιο με το βόρειο τμήμα της κοιλάδας των Θεοδωριάνων.

Οι εργασίες καθαρισμού και διαμόρφωσης του μονοπατιού έγιναν σταδιακά με τη βοήθεια εθελοντών, που έδιναν το παρών σε κάθε δράση από το Μάιο μέχρι τις αρχές του Νοέμβρη. 

Το προετοιμασμένο τμήμα του μονοπατιού μεταφέρει πλέον τον περιηγητή από το ορεινό καταφύγιο του Σταυρού στο χωριό και από εκεί στους δίδυμους καταρράκτες της Σούδας διανύοντας μια σχετικά σύντομη απόσταση 7 χιλιομέτρων.

Το μονοπάτι κινείται αρχικά στα υποαλπικά λιβάδια νότια των Θεοδωριάνων προσφέροντας πανοραμική θέα προς τις κορυφές των Τζουμέρκων και την κοιλάδα του Αχελώου!

Συνεχίζει με ήπια κατηφορική πορεία ως το χωριό μέσα από πανέμορφο δάσος ελάτης και καρποφόρων δέντρων, καλύπτοντας το πρώτο ενδιαφέρον σκέλος 4 χιλιομέτρων της διαδρομής που συνδέει το καταφύγιο του Σταυρού με τα Θεοδώριανα.

Από τον οικισμό ανηφορίζει ελαφρώς και συνεχίζει από καλογραμμένο μονοπάτι διασχίζοντας τις κατάφυτες πλαγιές της στενής κοιλάδας ως το ύψος της Σούδας. 

Ευχαριστούμε τους φίλους εθελοντές που ενίσχυσαν τη προσπάθεια ανάδειξης αυτής της υπέροχης πεζοπορικής διαδρομής!!

Η αποκατάσταση ήταν απλούστερη άλλων υφιστάμενων, λόγω προτύτερης συντήρησης του συνολικού δικτύου μονοπατιών της περιοχής από τον τοπικό σύλλογο του χωριού "οι ορεινοί"  https://theodoriana.com/ .