ΔΩΡΕΑ

Έρευνα πεδίου & εξιχνίαση ενιαίου μονοπατιού σύνδεσης Γκιώνας - Βαρδουσίων / Κοιλάδα Μόρνου - Ρούμελη

Στις 14-18 Απριλίου, μέλη της ομάδας συναντηθήκαμε πάλι με τον καλό φίλο Tim Salmon, Βρετανό ερευνητή & συγγραφέα - συντηρητή της προτεινόμενης πεζοπορικής διαδρομής διάσχισης, σχεδόν όλου του κάθετου ορεινού άξονα της χωράς που κινείται σε υφιστάμενα πεζοπορικά περάσματα από τη Μάνη ως το Γράμμο.

Ο καιρός αυτή τη φορά δεν ήταν με το μέρος μας μια και έβρεχε αρκετά συχνά τις ημέρες που κινηθήκαμε στην περιοχή. Ωστόσο η χαρά της εξερεύνησης και της επικείμενης παραμονής μας στο βουνό ήταν μεγάλη και δεν αναβάλαμε την εξόρμηση, παρά προσαρμοστήκαμε και τροποποιήσαμε τα σχέδια μας, ερευνόντας στο ψιλόβροχο τα ίχνη που κινούνται σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Στόχος αυτή τη φορά ήταν να ολοκληρώσουμε την εξιχνίαση των παλιών εγκαταλελειμμένων μονοπατιών, που εξυπηρετούν στις απαιτούμενες τροποποιήσεις για τον κατάλληλο σχεδιασμό της διαδρομής. Τα όσα προέκυψαν στο πεδίο μας δίνουν τη δυνατότητα καλύτερης χάραξης του μονοπατιού σύνδεσης των δυο μεγάλων βουνών της περιοχής, Γκιώνα και Βαρδούσια, τέμνωντας και διασχίζοντας μέρος της κοιλάδας του Μόρνου ποταμού που σχηματίζεται ανάμεσα τους.

Η ομάδα αναπτύχθηκε από τη Συκιά, στα δυτικά της Γκιώνας εως τον Αθ. Διάκο στα βόρεια των Βαρδουσίων, προετοιμάζοντας το πεδίο για τη διάνοιξη ενός σημαντικού τμήματος του μονοπατιού διάσχισης στην ενότητα της Ρούμελης.

Δυστυχώς δεν καταφέραμε τη πλήρη φωτογραφική κάλυψη της εξόρμησης, καθώς η δυνατότητες μας περιορίστηκαν σε ελαφριά διάνοιξη της διαδρομής και καταγραφή, λόγω των βροχοπτώσεων και της χαμηλής νέφωσης. Παρόλα αυτά, εξοπλιστήκαμε καταλλήλως και πετύχαμε το στόχο μας ανιχνεύοντας τα παλιά μονοπάτια που συνθέτουν την ενιαία διαδρομή διάσχισης της περιοχής. 

Το πολυετές έργο της του Τιμ καταγράφεται ανεκτίμητο στις μέρες μας και ενισχύει κατά πολύ τις γνώσεις μας για την καλύτερη επιλογή χάραξης της ενιαίας διαδρομής διάσχισης της οροσειράς της Πίνδου. Ο σκοπός πάντα κοινός, όταν μιλάμε για τα βουνά και την κουλτούρα που αναπτύξαμε σαν λαός ζώντας σ` αυτά. Μας γνωρίζει καλά ως φιλέλληνας, έχοντας συμπληρώσει 50 χρόνια της ζωής του γεμάτα δράση και εμπειρίες στις διαδρομές και τον πολιτισμό της ορεινής Ελλάδας και ιδιαιτέρως της οροσειράς της Πίνδου.

Ο ίδιος χάραζε και πρότεινε πριν δεκαετίες την ενιαία διαδρομή πεζοπορικής διάσχισης της χώρας (πιθανόν προ Ε4, Ε6). Παρέα με τον στενό του φίλο Michael Gullen ερευνούσαν και περιέγραφαν τη διαδρομή σε ένα ξεχωριστό για την εποχή βιβλίο-οδηγό με τον τίτλο, ``the Peloponnese & Pindos way". https://www.greece-is.com/british-trekker-releases-third-edition-of-peloponnese-pindos-guide/ 

Το website της προτεινόμενης διαδρομής του Βρετανού:https://thepindosway.com/

Λόγω φιλίας, τα τελευταία 4 χρόνια μοιραζόμαστε την επιθυμία υλοποίησης του οράματος και εξετάζουμε από κοινού τις ενδεχόμενες βελτιώσεις, τροποποιώντας ελάχιστα τη χάραξη της διαδρομής που προτείνεται από τον ίδιο με τον τίτλο ``the Pindos way`` και προσαρμόζοντας την σε κοινή πορεία με τη διαδρομή που ακολουθεί το μονοπάτι, που προσπαθούμε να συρράψουμε, μεγιστοποιώντας τις πιθανότητες μιας καλής χάραξης και δικτύωσης των μονοπατιών, που έχουμε καταγράψει και συντηρήσει μέχρι σήμερα.