ΔΩΡΕΑ

Οδοιπορικό στην οροσειρά της Πίνδου / Ενημέρωση επιχειρήσεων τουρισμού, συλλόγων & ΟΤΑ στον άξονα του Pindus Trail

Τον περασμένο Φλεβάρη, σχεδιάσαμε ακόμη ένα πολυήμερο ταξίδι στα ορεινά της Πίνδου. Κινηθήκαμε βάσει σχεδίου, από τόπο σε τόπο με σκοπό την ενημέρωση και καταγραφή επιχειρήσεων τουρισμού, που βρίσκονται στον άξονα της διαδρομής χάραξης του ενιαίου μονοπατιού διάσχισης της Πίνδου και περιοχές που βρίσκονται σε εγγύτητα.

Είναι πάντα μεγάλη η χαρά, αλλά και η αγωνία μας, όταν ταξιδεύουμε αλλάζοντας τόπους και τοπία σ` αυτά τα απερίγραπτης ομορφιάς βουνά και συναντούμε τους εναπομείναντες στα γραφικά χωριουδάκια! Καμαρώνεις τη περηφάνια του ακούραστου χειμωνιάτη, κοιτάζεις τις κορφές, τους ποταμούς και τα παρθένα δάση και νιώθεις ευλογία, ενώ παράλληλα δε μπορείς να πιστέψεις, πως κινδυνεύουν τόσο από την αλαζονεία μιας χούφτας ανθρώπων.

Κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού, είδαμε φίλους, ενημερώσαμε επαγγελματίες, συλλόγους και δημαρχεία, (όσους βρήκαμε διαθέσιμους) που παρέμεναν στη λίστα των άμεσων επαφών, ενώ με τη συνέναιση και την υποστήριξη όλων, καταφέραμε να συλλέξουμε δεκάδες υπογραφές σε μορφή συμφωνητικού εγγράφου που τεκμηριώνουν τη δυναμική κάθες περιοχής και θεμελιώνουν κατά μιαν έννοια το συνολικό σχεδιασμό μας για το πλάνο της βιωσιμότητας του μονοπατιού.

Αν μπορούσαν οι καταχραστές της φύσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να δουν την αγωνία στα μάτια αυτών των φιλήσυχων ανθρώπων ίσως και να αναγνώριζαν τι έγλημα διαπράτουν σχεδιάζοντας τα συμφέροντα τους εδώ πάνω, ίσως να λύγιζαν μια στιγμή.

Τα τελευταία χρόνια ζούμε καθημερινά αυτό το σκηνικό εγκατάλειψης και καταπάτησης, είμαστε μόνοι και αβοήθητοι εδώ έξω, μας ξεριζώνουν μέρα με τη μέρα.. τι θα απογίνουμε;;  - αναρωτιούνται αγανακτισμένοι -

Με αφετηρία λοιπόν στο βορρά και το χωριό Κεράσοβο στα Β.Α του Σμόλικα, προχωρήσαμε διαδοχικά σε επαφές και προσχέδια συνεργασίας με ορεινά χωριά της βόρειας Πίνδου, των Τζουμέρκων, της Αργιθέας, των Αγράφων και της Ρούμελης.

Εκτός από την απαιτητική προετοιμασία αρχείου και ψηφιακής απεικόνισης από τα μέλη της δημιουργικής ομάδας γραφείου, χρειάστηκε να καλύψουμε 3.200 χιλιόμετρα στα οδικά περάσματα της Πίνδου (άσφαλτο & χωματόδρομο), αλλά και στις επαρχιακές οδούς που κυκλώνουν την οροσειρά, ώστε να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας.

Ο καιρός είχε τα δικά του σχέδια φυσικά και κάποιες απο τις ημέρες μετακίνησης στα βουνά μας έβαλε σε ομιχλώδες σκηνικό με έντονες βροχοπτώσεις και λίγα χιόνια. Τα περάσματα από τα διάσελα και τους δασικούς δρόμους έγιναν ακόμη πιό απαιτητικά και η θέα των βουνών περιορισμένη. Ωστόσο δε χρειάστηκε να παρεκλίνουμε της πορείας μας, καταφέραμε να παραμείνουμε στην αρχική χάραξη της διαδρομής παίρνοντας λίγα ρίσκα.

Καλύπτοντας σχεδόν όλο το μήκος της οροσειράς επισκεφτήκαμε δεκάδες χωριά και τοποθεσίες καταγράφοντας και φωτογραφίζοντας ότι άξιο αναφοράς συναντήσαμε καθ` οδών. Η ανταπόκριση και τα σχόλια των ντόπιων κατοίκων, συλλόγων και αυτοδιοικήσεων ήταν θετική  όσο αφορά την έκβαση του έργου και την ως τώρα ωφελιμότητα των πρώτων επισκέψιμων τμημάτων της εννιαίας χάραξης του μονοπατιού. Δεν ήταν η πρώτη φορά που μας έβλεπαν να κινούμαστε στα μέρη τους και οι σχέσεις εμπιστοσύνης που δημιουργούνται μεταξύ μας με το χρόνο έδειξαν μια προοπτική που αμελούμε συχνά οι σύγχρονοι άνθρωποι να εξετάζουμε. - γι αυτό ας μιλήσουμε άλλη ώρα - 

Σε εμάς το οδοιπορικό άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, αμοιβαίες υποσχέσεις και πλούσιο αρχείο για την ενίσχυση της προσπάθειας της ομάδας.

Τους ευχαριστούμε όλους για την στήριξη και τη θετική αντιμετώπιση του ζητήματος δημιουργίας του μονοπατιού!

*σε εκρεμμότητα βρίσκονται για την ώρα οι δια ζώσης επαφές, με επαγγελματίες και φορείς σε περιοχές της 5ής ενότητας των Β. Δ. συνόρων (Γράμμος - Πρέσπες), καθώς και με επιχειρήσεις που παραμένουν εκτός λειτουργίας την χειμερινή περίοδο, στο υπόλοιπο ανάπτυγμα της οροσειράς, που κινηθήκαμε τον προηγούμενο καιρό.