ΔΩΡΕΑ

Σύνθεση & καταγραφή μονοπατιών της ενιαίας διαδρομής διάσχισης Άμφισσα - Βίνιανη - Ρεκά - κτφ Γκιώνας - Συκιά

Στις 12 - 16 Νοεμβρίου βρεθήκαμε πάλι στο νοτιότερο τμήμα της μεγάλης μας οροσειράς και πιο συγκεκριμένα στα όρια του Δήμου της Άμφισσας και τον επιβλητικό ορεινό όγκο της Γκιώνας.
 
Καλύψαμε ένα γεμάτο 4ήμερο ερευνώντας τα παλιά ίχνη των μονοπατιών που μετέφεραν στο περελθόν τους διαβάτες από την πόλη της Άμφισσας ψηλότερα στο Προσήλιο και την Ι. Μ. Σιγδίτσας, κι από κει χαμηλότεραστα προς τα μεταλλεία της Βίνιανης λίγο πριν την είσοδο στο εντυπωσιακό φαράγγι της Ρεκάς και τον κύριο όγκο της Γκιώνας.
 
Κινηθήκαμε ιχνιλατώντας τις διαδρομές που κινούνται στα χαμηλά υψόμετρα (έως 1600μ), με σκοπό την οριστική επιλογή χάραξης του Pindus trail στις δασικές διαδρομές που οδηγούν στα υποαλπικά πεδία της Γκιώνας, αλλά και μια πρώτη φροντίδα της, όπου κρίθηκε απαραίτητο(κλάδεμα & απομάκρυνση φερτών υλικών).
 
Έχοντας καταλήξει από προηγούμενη εξόρμηση στην υφιστάμενη διαδρομή ανάβασης & διάσχισης του βουνού, αυτή τη φορά εστιάσαμε στην περιμετρία του ορεινού όγκου της Γκιώνας, εξιχνιάζοντας και καταγράφοντας παλιές ξεχασμένες πεζοπορικές διαδρομές διαβίωσης των ντόπιων, που εξυπηρετούν μεν στην απαιτητική διάσχιση του βουνού, αλλά και την εύλογη πεζοπορική σύνδεση κάποιων αξιόλογων οικισμών της περιοχής.
 
Μεγάλο τμήμα της διαδρομής, που επιλέχθηκε ως μέρος της ενιαίας γραμμής διάσχισης της δημοτικής ενότητας  Άμφισσας, παραμένει άγνωστο στο ευρύ κοινό της χώρας 
 
Ωστόσο η περιγραφή του μεγαλύτερου προτεινόμενου τμήματος της διαδρομής Άμφισσα - Ρεκά - Συκιά, αναφέρεται από τον φίλο, Βρετανό συγγραφέα Tim Salmon και τον επιστήθιο φίλο του Michael Gullen στο βιβλίο πεζοπορικό οδηγό πεζοπορικής διάσχισης της Πίνδου https://thepindosway.com/
 
Η προσπάθεια του Βρετανού:https://www.greece-is.com/british-trekker-releases-third-edition-of-peloponnese-pindos-guide/