ΔΩΡΕΑ

Εντοπισμός - συρραφή & διάνοιξη παρόχθιων μονοπατιών <Κρεμαστή γέφυρα Αχελώου - ``Σκάλα Κορλίγκα`` - Σκαρπάρι> / Χατζή - Νότια Τζουμέρκα

Στις 7-9 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η εξιχνίαση του τμήματος της διαδρομής, που πρόκειται να επανασυνδέσει τους παρόχθιους οικισμούς Γκολφάρι (στη Ν.Δ. απόληξη του όρους Χατζή) με το Σκαρπάρι (στη Ν.Α. απόληξη των Τζουμέρκων).

Η συγκεκριμμένη πεζοπορική διαδρομή διαβίωσης, θεωρείται κορυφαία για την αισθητική της άποψη και τα αρχιτεκτονήματα ξερολιθιάς που συναντούμε να υποστηρίζουν το πέρασμα του μονοπατιού κατά μήκος της παρόχθιας πεζοπορικής αυτής τραβέρσας.
Το παλιό κρεμαστό γεφύρι στο πέρασμα του Αχελώου και η θρυλική, αλλά δυσπρόσιτη για την ώρα, Σκάλα του Κορλίγκα, αποτελούν τα ``κλειδιά`` της συρραφής μια απίθανης πεζοπορικής διαδρομής 6 χιλιομέτρων, που κινείται στη πανέμορφη κοιλάδα του Αχελώου από το ύψος της Γλύστρας ως τον οικισμό Σκαρπάρι, ακριβώς απέναντι από το χωριό Κορυφή (Καπρό) των Τρικάλων!

Το λιθόχτιστο μονοπάτι είναι μέρος ημερήσιας διαδρομής και καλύπτει το 1/3 του συνόλου της. Η ύπαρξη του δεν έγινε γνωστή στο ευρύ πεζοπορικό κοινό καθώς παραμένε αχαρτογράφητο με κλειστές και δυσπρόσιτες εισόδους & εξόδους.

Χρησιμοποιήθηκε από τους ντόπιους κάτοικους της ευρύτερης περιοχής και εξυπηρέτησε τις μετακινήσεις τους για λίγες μόνον δεκαετίες, αποτελώντας κύριο πέρασμα για την επιβίωση τους. Αιτία εγκατάληψης του δημόσιου αυτού έργου, όπως και πολλών νοικοκυριών της περιοχής ήταν οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός του 67` και η αποχώρηση μεγάλου μέρους του μόνιμου πλυθησμού.

Διασταυρώνοντας τις πληροφορίες που συλλέξαμε από τους ντόπιους και με τη συχνή παρατήρηση το εντοπίσαμε από απόσταση και προχωρήσαμε στην εξιχνίαση και διάνοιξη του με ευκίνητη ομάδα.

Ημερήσιο τμήμα :22 > Πολυνέρι - Σκαρπάρι.

Το ημερήσιο πεζοπορικό τμήμα διάσχισης, μεταφέρει τον περιηγητή από τα ανατολικά του όρους Χατζή στα δυτικά του, πέφτωντας στον Αχελώο κι από κει στις λιθοχτισιές προς το Σκαρπάρι (Άρτας) απέναντι, ακολουθώντας υπέροχη παραποτάμια διαδρομή ως το εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής (Σκαρπάρι), όπου ορίζεται και το τέλος της ημερήσιας διάσχισης.

*Στο εγκαταλελειμμένο ανάπτυγμα των 4,5 χιλιομέτρων, από τα 6 της διαδρομής, έγιναν επί μέρους καθαρισμοί διάνοιξης, απομάκρυνση φερτών υλικών και τοποθετήθηκε προσωρινή σήμανση.