ΔΩΡΕΑ

Εντοπισμός διαδρομής στην κοιλάδα του Αχελώου / Σκάλα Κορλίγκα - Σκαρπάρι - κρεμαστή Γέφυρα Αχελώου

Στις 7-9 Φεβρουαρίου του 2020 ολοκληρώθηκε η εξιχνίαση του τμήματος της διαδρομής, που θα μπορούσε να επανασυνδέσει τους οικισμούς Γκολφάρι & Γλίστρα (Ν.Δ. του όρους Χατζή) με το Σκαρπάρι και την Κορυφή (Ν.Α. απόληξη των Τζουμέρκων).

Η ξεχασμένη στο χρόνο, κατά το ήμιση λιθόχτιστη διαδρομή διαβίωσης, είναι ίσως το μόνο έργο τέτοιας κλίμακας στα όρια του νομού της Άρτας και ξεχωρίζει για την υπέροχη θέα στην κοιλάδα του Αχελώου ποταμού και τα αρχιτεκτονήματα ξερολιθιάς που συναντούμε να υποστηρίζουν στα έδρανα των κάθετων βράχων, το ημιονικό αυτό πέρασμα.

Η Σκάλα, χρησιμοποιήθηκε από τους κάτοικους της ευρύτερης περιοχής και εξυπηρέτησε τις μετακινήσεις για λίγες μόνον δεκαετίες. Κύριες αιτίες εγκατάληψης του μοναδικού αυτού αρχιτεκτονήματος, ήταν η ερημοποίηση της περιοχής και τα μπάζα από τη δημιουργία του δρόμου & σήραγγας, που κατασκευάστηκε ακριβώς πάνω από τη δυτική είσοδο του μονοπατιού. Κατά τη διάρκεια του σεισμού το 67` σε απόκρημνο πέρασμα της διαδρομής έχασαν τη ζωή τους 4 ντόπιοι περαστικοί διαβάτες από πτώσεις βράχων, όπου στη μνήμη τους τοποθετήθηκε και σώζεται ακόμη το εικονοστάσι, δίπλα στις λεγόμενες κρεβατιές ή κρεβάτι πριν τη δυτική έξοδο της διαδρομής (ζωνάρι σε κάθετο βράχο).


Το παλιό κρεμαστό γεφύρι ακριβώς από κάτω στο πέρασμα του Αχελώου και η θρυλική, αλλά δυσπρόσιτη για την ώρα Σκάλα, αποτελούν τα "κλειδιά" της συρραφής μια απίθανης πεζοπορικής διαδρομής 6 χιλιομέτρων, που κινείται στη δυτική πλευρά της στενής κοιλάδας του Αχελώου από το ύψος του Υ/Η σταθμού ως τον οικισμό Σκαρπάρι, ακριβώς απέναντι από το χωριό Κορυφή (ή Καπρό) των Τρικάλων.

Η γέφυρα συνέδεε από δυτικά τους οικισμούς των Τζουμέρκων με την ανατολική όχθη του Αχελώου και έδινε τη δυνατότητα μετακίνησης από μονοπάτια προς τους οικισμούς Γλίστρα και Γκολφάρι στα Ν.Δ. του Χατζή.

Η λιθόχτιστη σκάλα του Κορλίγκα, έχει υποστεί φθορές και για την αποκατάσταση της απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες, όπως επισκευαστική μελέτη για το πεσμένο τμήμα της δυτικής του εισόδου και βαριές εργασίες καθαρισμού και διαμόρφωσης διαδρόμου.

Ωστόσο αποτελεί μνημείο για την περιοχή και έχει επιλεγεί ως μέρος των 2 προτεινόμενων, ημερήσιων διαδρομών διάσχισης στη χάραξη του Pindus trail 600km

 1.Πολυνέρι - Γλίστρα - Κορυφή/Σκαρπάρι

2. Μυρόφυλλο - Γλίστρα - Αχελώος - Σκαρπάρι/Κορυφή

ενώ καλύπτει περίπου το 1/3 της συνολικής απόστασης τους.

Η σύνδεση της σκάλας με το κρεμαστό γεφύρι ακριβώς από κάτω δύναται να συνδέσουν τα Τζουμέρκα με το Χατζή, εκτίνοντας την διαδρομή διάσχισης από τα Αθαμανικά βουνά στα Άγραφα μέσα από ξεχασμένα μονοπάτια, που εντοπίζονται σε απομονωμένες τοποθεσίες της Αργιθέας. Η ύπαρξη των διαδρομών δεν έχεί γίνει γνωστή στο ευρύ πεζοπορικό κοινό μέχρι σήμερα, καθώς παρέμεναν αχαρτογράφητες και καλά κρυμμένες με κλειστά, δυσεύρετα σημεία εισόδου και διέλευσης.

*Στο εγκαταλελειμμένο τμήμα μήκους 4,5 χιλιομέτρων της Σκάλας, έγιναν επί μέρους καθαρισμοί διάνοιξης και απομάκρυνση φερτών υλικών, ωστόσο κατά τόπους κρίνεται επικίνδυνο και δεν συστείνεται η διέλευση.