ΔΩΡΕΑ

Παρουσίαση του Pindus Trail στην 8ή Θεσσαλική ορειβατική συνάντηση / Άγραφα / Διοργάνωση: ΕΟΣΚ

Καταφύγιο Αγράφων (Καραμανώλη) – Οροπέδιο Νιάλας
27-29/9/2019
Άγραφα!
Ένας τόπος ιστορικός.
Τόπος απάτητος από κατακτητές.
Τόπος όμορφος, μαγικός μα συνάμα τραχύς και άγριος.
Ο ορεινός όγκος των Αγράφων, τα ``ελληνικά Ιμαλάια`` όπως χαρακτηριστικά προσφωνούνται μερικές φορές -και όχι τυχαία καθώς τα κοινά χαρακτηριστικά που συνδέουν τις δύο περιοχές είναι αρκετά-, κουβαλά στην πλάτη του μια βαριά ιστορική διαδρομή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Δόλοπες, Έλληνες, Σλάβοι, Βλάχοι, Σαρακατσαναίοι, έχτισαν μέσα στους αιώνες αυτόνομες και δυσπρόσιτες ορεσίβιες κτηνοτροφικές κοινωνίες, που με το αποτύπωμά τους, με τη δύσκολη και επίπονη καθημερινότητά τους, διαμόρφωσαν μια ιδιαίτερη κουλτούρα για τη ζωή της ελληνικής υπαίθρου.
Αυτός ο τόπος σήμερα απειλείται!
Μέλη της Terra Pindus βρεθήκαμε στα Αγράφα το τριήμερο 27-29 Σεπτεμβρίου, συμμετέχοντας στις δράσεις της 8ης Πανθεσσαλικής Ορειβατικής Συνάντησης στο καταφύγιο Καραμανώλη και στην παρέμβαση φορέων και κινήσεων που αγωνίζονται για την διάσωση των Αγράφων, στο οροπέδιο της Νιάλας όπου ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην εκδήλωση του ΕΟΣ Καρδίτσας στο καταφύγιο, είναι τρομακτικά όσο αφορά το μέγεθος της επαπειλούμενης καταστροφής που θα επιφέρει στο φυσικό πλούτο αλλά και στην τοπική οικονομία η εγκατάσταση αιολικών πάρκων.
Δυστυχώς ένα εγκληματικό σχέδιο έχει επιλεγεί ως στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας για το πέρασμα στην ``πράσινη`` ενέργεια.
Η απόφαση να κουρευτούν ολόκληρες κορυφές -έως και 40 μέτρα σε κάποιες περιπτώσεις- και να πληγούν τόποι ξεχωριστής ομορφιάς και περιοχές με ιδιαίτερα οικοσυστήματα, στο όνομα μιας παρωχημένης και ξεπερασμένης τεχνολογίας, μόνο ``πράσινη`` δεν είναι.
Και αυτός είναι ένας στρατηγικός σχεδιασμός όχι μόνο για τα Άγραφα αλλά για όλη την ελληνική επικράτεια.
Στη Μάνη ξεκίνησαν, σειρά έχει το νότιο Πήλιο, η βόρεια Εύβοια, η Άνδρος, η Τήνος, η Ικαρία κ.α.
Το αντίστοιχο αιολικό μοντέλο στην Γερμανία καταρρέει καθώς είναι κοστοβόρο.
Επιδοτείται διαρκώς δίχως να αποδίδει τα εύλογα και όπως κάθε ΄΄φτερό στον άνεμο΄΄, άγνωστη η κατάληξη του. Παράλληλα οι καταγγελίες από φορείς και οργανώσεις για την επιβάρυνση που φέρνουν στο φυσικό περιβάλλον πληθαίνουν.
Την ώρα που ο κλάδος της αιολικής ενέργειας που χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη τεχνολογία, βλέπει το χρόνο ζωής του να τελειώνει, οι εκεί εταιρείες αναζητούν σκουπιδότοπους στον τρίτο κόσμο για να ξεφορτωθούν τις ανεμογεννήτριες, πουλώντας τις για δεύτερη χρήση ολόκληρες ή τμηματικά (τουρμπίνες, πυλώνες κλπ), ψάχνοντας παράλληλα και άλλους τρόπους ανάτασης των οικονομικών τους.
Και ενώ ακόμα και Αφρικανικές χώρες αρνούνται να τις απορροφήσουν, στην χώρα μας επιλέγεται ως κυρίαρχο μοντέλο για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας.
Ένα μοντέλο που μόνο πράσινο και αειφώρο δεν είναι, καθώς σε βάθος εικοσαετίας (εικοσιπέντε χρόνια είναι και το ανώτατο όριο ζωής των ανεμογεννητριών), αφήνει πίσω του ένα τερατώδες, άχρηστο και ογκώδες υλικό, μετατρέποντας σε σκουπιδότοπο κάθε σημείο στο οποίο έχουν τοποθετηθεί αυτοί οι γίγαντες.
Γίγαντες, που σε κάποιες περιπτώσεις με το άνοιγμα των πτερυγίων τους αγγίζουν και τα 140 μέτρα ύψος και απαιτούν τεράστιες τσιμεντένιες βάσεις με έκταση περιμετρικά όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.
Τα μεγαλύτερα τμήματα των ανεμογεννητριών, τα πτερύγια, είναι κατασκευασμένα από πολυεστερικό υλικό, μη ανακυκλώσιμο, όπου ο μόνος τρόπος διάλυσής του είναι η καύση. Κάτι ιδιαίτερα επιβαρυντικό καθώς οι ουσίες που παράγονται από την καύση του είναι εξαιρετικά τοξικές.
Κατά συνέπεια, το αποτέλεσμα στο τέλος θα είναι εκτός από το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, να έχουν καταστραφεί παντελώς και οι τοπικές κοινωνίες, καθώς θα έχει εξαϋλωθεί η όποια προοπτική αειφώρου και βιώσιμης ανάπτυξης, είτε πρωτογενούς μέσω της κτηνοτροφίας και της αγροτικής καλλιέργειας, είτε τουριστικής.
Τα αποτελέσματα αυτά είναι σήμερα ορατά και στη χώρα μας καθώς οι πρώτες αιολικές εγκαταστάσεις στην νότια Εύβοια κοντά στην Κάρυστο, οι οποίες κοντεύουν πλέον και αυτές τα είκοσι χρόνια, αφήνουν πίσω τους ένα διαλυμένο και υποβαθμισμένο πεδίο. Σκουριασμένοι πυλώνες, τουρμπίνες χωρίς πτερύγια, πρόκληση πυρκαγιών από βραχυκυκλώματα κ.α., είναι η παρακαταθήκη αυτού του μοντέλου.

Είμαστε άνθρωποι που η ζωή μας είναι ταυτισμένη με τα βουνά μας, είμαστε ερωτευμένοι με αυτά και η καθημερινότητά μας έχει επικεντρωθεί πλέον στη διάσωση και την αναγέννηση της ιστορικότητας και της κουλτούρας της υπαίθριας ζωής σε αυτούς τους τόπους.
Αυτό αντικειμενικά μας θέτει κάθετα απέναντι σε σχεδιασμούς, που σαν αποτέλεσμα θα έχουν το ξερίζωμα κάθε πιθανότητας ανάτασης των τοπικών κοινωνιών και την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος έξω από κάθε λογική.
Τα μέλη Terra Pindus έχοντας σαν αρχή πως οι συνέργειες μπορούν να φέρουν δυναμικότερα και ουσιαστικότερα αποτελέσματα απ` ότι μεμονωμένες ενέργειες, από πλευράς μας καλούμε όλους τους φορείς και τις κινήσεις που παλεύουν για την διάσωση των Αγράφων, να υπερβούν εαυτούς και να προχωρήσουν σε αναβάθμιση των προσπαθειών ενός κεντρικού σχεδιασμού και σύγκλισης των επιλογών δράσεων, με στόχο την δυναμικότερη και αποτελεσματικότερη συνέχιση του αγώνα.
Η μάχη για τη διάσωση των Αγράφων δεν είναι μια μάχη ενάντια στις ανανεώσιμε πηγές ενέργειας. Είναι η προμετωπίδα και το σύμβολο στον αγώνα ενάντια σε ένα καταστροφικό μοντέλο για τον φυσικό πλούτο της χώρας μας, που το μόνο που εξυπηρετεί είναι το κέρδος κάποιων εταιρειών.
Και μια ματιά στο χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με τις προβλεπόμενες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων σε όλη τη χώρα, αποδεικνύει πως είναι ένας αγώνας που αφορά όλους μας.

Παράλληλα στα πλαίσια της 8ης Πανθεσσαλικής ορειβατικής συνάντησης και έπειτα από πρόσκληση του προέδρου του ΕΟΣ Καρδίτσας κ. Παντελή Μανώλη, έγινε η πρώτη δημόσια παρουσίαση του σχεδίου που συνθέτει την ενιαία διαδρομή του Pindus Trail.
Στην παρουσίαση προβλήθηκε το πλήρες χιλιομετρικό ανάπτυγμα με τις επιμέρους ενότητες και τα ημερήσια τμήματα που συνθέτουν το μεγάλο μονοπάτι της Πίνδου.
Επίσης αναλύθηκε το πλαίσιο πάνω στο οποίο έχει γίνει ο συνολικός σχεδιασμός του μονοπατιού και η μέχρι τώρα έρευνα και αποκατάσταση αλλά και πως αυτό διαμορφώνει μία σημαντική βάση για την δυνατότητα ανάκαμψης των τοπικών κοινωνιών.
#save_agrafa