ΔΩΡΕΑ

Εισήγηση μελών της Terra Pindus σε ημερίδα της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού θέμα την κλιματική αλλαγή, την ενέργεια και το Ελληνικό περιβάλλον

Την Τρίτη 28 Ιανουαρίου, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού πραγματοποίησε στο Μουσείο της Ακρόπολης, ημερίδα με θέμα Κλιματική αλλαγή, Ενέργεια και Ελληνικό Περιβάλλον: Ποιες οι επιλογές;.

Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν απόψεις, προβληματισμοί και επιστημονικά στοιχεία από ένα ευρύ φάσμα Ελλήνων και ξένων εισηγητών, οι οποίοι συνέθεσαν την πολυπλοκότητα της κλιματικής αλλαγής -ή κρίσης όπως έχει αρχίσει να ορίζεται πλέον από πολλούς-, έχοντας σαν σημείο σύγκλισης τα συμπεράσματα που αφορούν την Ελληνική επικράτεια και τις δυνατότητές της.

Παρευρεθήκαμε στην ημερίδα προσκεκλημένοι της ΕΛΛΕΤ για να παραθέσουμε τις απόψεις μας στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης των ορεινών περιοχών, καθώς είναι το βασικό πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Terra Pindus.
Η εκπροσώπηση έγινε από τους Αποστόλη Τσιμπανάκο, Σταυρούλα Παγώνη και Tim Salmon, με τον Βρετανό συγγραφέα και ερευνητή, ως τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης να εισηγείται στα ελληνικά, αναπτύσσοντας τις θέσεις μας για την τόνωση της οικονομίας στις ορεινές περιοχές, μέσω του πεζοπορικού τουρισμού και πιο ειδικά μέσα από τις πεζοπορικές διαδρομές μεγάλου αναπτύγματος.

Η εισήγηση του, υπέρ της διαφύλαξης και ενδυνάμωσης των ορεινών περιοχών, άγγιξε την κοινή γνώμη, καθώς οι αξιολογήσεις του Salmon για τα Ελληνικά βουνά ταξιδεύουν μέσα από τα βιβλία του, αλλά και από το σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό του, σε όλο τον κόσμο εδώ και δεκαετίες!

Ο Τιμ εστίασε στην οροσειρά της Πίνδου, προβάλλοντας εντυπώσεις μέσα από το πολυετές του «ταξίδι» και τόνισε τα οφέλη της δημιουργίας ενός εμβληματικού μονοπατιού, που θα αναδεικνύει το φυσικό κάλος και τον πολιτισμό της άγνωστης σε πολλούς ορεινής Ελλάδας.

Η παρουσίαση εναλλακτικών -αλλά δοκιμασμένων- μοντέλων και προτάσεων, για αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη των παραμελημένων και εγκαταλελειμμένων στην μοίρα τους ορεινών περιοχών της χώρας μας είναι επιτακτική στην παρούσα χρονική στιγμή.

Η κρατική απόφαση για απολυγνιτοποίηση στο χώρο της παραγωγής ενέργειας, με την ταχύτατη παράλληλη μετάβαση σε ανανεώσιμε πηγές ενέργειας, φέρνει στο προσκήνιο προβλήματα και επιπτώσεις των συγκεκριμένων σχεδίων μετάβασης, τα οποία αμφισβητούν την φιλικότητά τους προς το περιβάλλον. Αυτά φαίνεται να εκμηδενίζουν οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, αφού το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον θα αλλοιώσει ανεπανόρθωτα τις περιοχές αυτές.

Δυστυχώς η μαζική αδειοδότηση για αιολικά πάρκα σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους και βαθιάς ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας δεν περιέχει αισιόδοξα μηνύματα και χρήζει εγρήγορσης σε μείζονα ζητήματα, που αντικειμενικά πλέον θα διαμορφώσουν το περιβαλλοντικό, αναπτυξιακό και ενεργειακό μέλλον της χώρας μας.

Κατά την γνώμη μας, η δημιουργία αξιόλογων και αξιόπιστων πεζοπορικών δικτύων δεν είναι πανάκεια για την τοπική ανάπτυξη. Αναμφισβήτητα όμως μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή θεμελίωση, πάνω στην οποία μπορεί να βασιστεί η υπάρχουσα, αλλά και η νέα γενιά για την επιθυμητή αναδόμηση της ελληνικής ορεινής υπαίθρου.

Να συγχαρούμε την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού για την ευγενική διοργάνωση της τόσο σημαντικής ημερίδας, καθώς και τους εισηγητές-επιστήμονες, για τις τεκμηριωμένες αντί-προτάσεις για πραγματικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διαφύλαξης της Ελληνικής υπαίθρου!