ΔΩΡΕΑ

Ματσούκι - Μονή Βύλιζας - Καλαρρύτες - Βαλτονέρι (Περιστέρι)

Στις 12-17 του Δεκέμβρη βρεθήκαμε στα βόρεια του Δήμου των Τζουμέρκων και πιο συγκεκριμμένα στις νότιες απολήξεις της οροσειράς του Περιστερίου.

Στις απότομες βουνοπλαγιές της περιοχής, βρίσκονται χτισμένα τα τρία γραφικά βλαχοχώρια που μαρτυρούν με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και την βαριά ιστορία τους στα χρονικά των φυλών, που επιβίωναν μέσα στα δύσβατα βουνά της κεντρικής Πίνδου.
Το μονοπάτι συνέδεε τα τρία χωριά, είναι άκρως θεαματικό και έχει πολλά να μας πει για την διαβίωση του ντόπιου πληθυσμού και την ιστορία του τόπου.
Η συγκεκριμμένη διαδρομή είναι και η μόνη γραμμή άμεσης σύνδεσης των οικισμών και ακολουθεί πορεία, τραβερσάρωντας από ψηλά τα περάσματα των τριών φαράγγιών της περιοχής (Ματσουκιώτικο, Καρλίμπου και Χρούσια).

Παράλληλα δίνει την δυνατότητα στον περιηγητή να απολαύσει τα μοναδικά τοπία των Τζουμέρκων, της Κακαρδίτσας και της Καλαρρύτικης κοιλάδας από τα αναρίθμητα φυσικά μπαλκόνια θέασης, που συναντά κατά μήκος.

Βάση σχεδίου, πραγματοποιήθηκαν οι επί μέρους καθαρισμοί και προσήμανση σε 3 σημεία της διαδρομής προετοιμάζοντας σταδιακά το πέρασμα του Pindus Trail από την περιοχή.

1.Ματσούκι - Μονή Βύλιζας - Γέφυρα Καρλίμπου - δρόμος.

2.Καλαρρύτες - Βαλτονέρι (από την παλιά στράτα Καλαρρύτες-Χαλίκι, παρακάμπτοντας το Συρράκο)

3.Συρράκο - Πηγές Χρούσια - Βαλτονέρι

*Στο παραδοσιακό μονοπάτι που εξυπηρετεί τη σύνδεση των Καλαρρυτών με το Συρράκο έχει τοποθετηθεί σήμανση (Εpirus trail) από συνεργείο της Περιφέρειας.


Η διαδρομή διακλαδώνεται στο ύψος των Καλαρρυτών δίνοντας επιπλέον επιλογή προώθησης στονκύριο όγκο του Περιστερίου. Ωστόσο κατά τόπους ερευνήθηκε επίμονα και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει παραλλαγή της χάραξης από το γεφύρι στο Καρλίμπου ως την είσοδο της Σκάλας των Καλαρρυτών συναντώντας το μονοπάτι για τον παλιό μύλο της Κουϊάσας (βασισμένη σε παλιά ίχνη), βγάζοντας από την μέση τον ανηφορικό ασφαλτόδρομο μήκους 3,5 χλμ, που μεσολαβεί από την έξοδο στο Καρλίμπου ως το χωριό.

Ευχαριστούμε θερμά τους χειμωνιάτες φίλους των Καλαρρυτών για την ζεστή φιλοξενία τους και την υποστήριξη!