ΔΩΡΕΑ

Καθαρισμός & σήμανση τμήματος μονοπατιού 12 χιλιομέτρων / Ματσούκι - Καλαρρύτες - Συρράκο - Πηγές Χρούσια - Βαλτονέρι / Περιστέρι

Στις 12-17 του Δεκέμβρη βρεθήκαμε στα βόρεια του Δήμου των Τζουμέρκων και πιο συγκεκριμμένα στις νότιες απολήξεις της οροσειράς του Περιστερίου. Εστιάζοντας στα χαμηλού υψομέτρου μονοπάτια, πραγματοποιήσαμε καθαρισμούς και τοποθέτηση μόνιμης, αμφίδρομης σήμανσης σε τμήμα 12 χιλιομέτρων της πεζοπορικής διαδρομής, μέρος του συνολικού αναπτύγματος της χάραξης, που συνδέει τα 3 ξακουστά βλαχοχώρια των Ιωαννίνων, Ματσούκι, Καλαρρύτες και Συρράκο. Από εκεί η διαδρομή εισχωρεί στα οροπέδια και τις κορυφές του Περιστερίου, πριν συνεχίσει την πορεία του για το χωριό Χαλίκι των Τρικαλων και από κει στο Μέτσοβο.

Στις απότομες βουνοπλαγιές της περιοχής, βρίσκονται χτισμένα τα τρία γραφικά βλαχοχώρια που μαρτυρούν με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και την βαριά ιστορία τους στα χρονικά των φυλών, που επιβίωναν μέσα στα δύσβατα βουνά της κεντρικής Πίνδου.
Το μονοπάτι συνέδεε τα τρία χωριά, είναι άκρως θεαματικό και έχει πολλά να μας πει για την επιβίωση του ντόπιου πληθυσμού και την ιστορία του τόπου τους περασμένους αιώνες!
Η συγκεκριμμένη διαδρομή είναι και η μόνη γραμμή άμεσης σύνδεσης των οικισμών και ακολουθεί παράλληλη πορεία, τραβερσάρωντας από ψηλά τα περάσματα των τριών φαράγγιών της περιοχής (Ματσουκιώτικο, Καρλίμπου και Χρούσια). Παράλληλα δίνει την δυνατότητα στον περιηγητή να απολαύσει τα μοναδικά τοπία των Τζουμέρκων, της Κακαρδίτσας και της Καλαρρύτικης κοιλάδας από τα αναρίθμητα φυσικά μπαλκόνια θέασης, που συναντά κατά μήκος!

Βάση σχεδίου, πραγματοποιήθηκαν οι επί μέρους καθαρισμοί και σηματοδοτήσεις στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής, ενώ εκκρεμούν μίκρα συνδετήρια τμήματα, που συρράπτουν το σύνολο της.
Η διαδρομή ερευνήθηκε επίμονα και δέχτηκε τις απαιτούμενες παραλλαγές της χάραξης στο ύψος των Καλαρρυτών (βασισμένες σε παλιά ίχνη), αποφεύγοντας τον βαρετό ασφαλτόδρομο 3,5 χλμ, που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα για το ανέβασμα στο χωριό.

Προσεχώς η συνέχεια της αποκατάστασης του ήδη υπάρχον ίχνους και η διάνοιξη των νέων τμημάτων, που θα αποδώσουν το καλύτερο αποτέλεσμα στην συνολική εικόνα της διαδρομής!

Ευχαριστούμε θερμά τους χειμωνιάτες φίλους των Καλαρρυτών για τα τραγουδίσματα, την πάντα ζεστή φιλοξενία τους και την υποστήριξη των μετακινήσεων!