ΔΩΡΕΑ

Ταμπούρι - Σαραντάπορος - Γράμμος / Β. Πίνδος

Τον περασμένο Νοέμβρη, συναντηθήκαμε πάλι στην Ήπειρο με τον φίλο Tim Salmon. Από καιρό σχεδιάζαμε μια επαναληπτική εξόρμηση στα βόρεια με σκοπό να ανασύρουμε κάποια παλιά μονοπάτια που θα μας δώσουν την καλύτερη χάραξη στο σύνολο της διαδρομής που μπορεί να συνδέσει πεζοπορικά τα δυο βουνά, Οχυρό και Γράμμο.

Εστιάσαμε σε κάποια από τα απομονωμένα γραφικά χωριά της βόρειας Πίνδου, που βρίσκονται εντός των ορίων της δημοτικής ενότητας Κόνιτσας. Εντυπωσιακές οι εικόνες το φθινόπωρο στα πυκνά δάση και στα υψώματα της περιοχής!

Ακολουθήσαμε το σχέδιο μας κατά γράμμα παρόλο το βουνό μας δελέαζε για μια χορταστική βόλτα στις ράχες του Γράμμου και ένα σωρό ιδέες που σου προκαλεί το ανεξάντλητο ορεινό τοπίο που κυριαρχεί στη περιοχή. 

Προχωρήσαμε στα περπατημένα ίχνη με μικρές διορθώσεις για τη σύνθεση της ενιαίας πεζοπορικής διαδρομής μετακινούμενοι διαδοχικά από τόπο σε τόπο. Η παρέα του εξερευνητή και συγγραφέα πεζοπορικών διαδρομών της Πίνδου, είναι πάντοτε ξεχωριστή.

στο website περιγράφεται η διαδρομή που ακολούθησε ο Τιμ https://thepindosway.com/

Οι πολύτιμες καταγραφές του και οι μνήμες των γερόντων που συναντούμε, ενίσχυσαν κατά πολύ στην επιλογή της τελικής χάραξης. Φιλοδοξούμε να συνδέσει με σαφήνεια τα μεγάλα βουνά της βόρειας Πίνδου, Σμόλικα και Γράμμου με τα βορειοδυτικά σύνορα και την συνέχεια της διαδρομής του μονοπατιού στις ορεινές ενότητες της Καστοριάς και της Φλώρινας, ως το ύψος των Πρεσπών στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Προχωρήσαμε σε επανέλεγχο της διαδρομής εξιχνιάζοντας μικρά τμήματα ξεχασμένων μονοπατιών που εξυπηρετούν στη διέλευση μακριά από ασφαλτόδρομους και χωματόδρομους.

Η εξόρμηση μας κράτησε 6 ημέρες και ο καιρός ήταν φιλικός, συνεπώς είχαμε τον απαιτούμενο χρόνο, ώστε να προχωρήσουμε σε κατά τόπους καθαρισμούς από την κορυφή Ταμπούρι στο όρος Οχυρό, προς τη Δροσοπηγή, το πέρασμα του Σαραντάπορου, το Κεφαλοχώρι, την Αετομηλίτσα και να βαδίσουμε στα οροπέδια του Γράμμου.

Θα ευχαριστήσουμε και από δω τους φίλους, που πρετοιμάζονται για το μακρύ χειμώνα και τις κεφαλές των χωριών για την παρέα και την σημαντική υποστήριξη!