ΔΩΡΕΑ

Έρευνα πεδίου & μερική συντήρηση μονοπατιού σύνδεσης ορεινών όγκων, Οχυρού & Γράμμου / Β. Πίνδος

Τον περασμένο Νοέμβρη, συναντηθήκαμε πάλι στην Ήπειρο με τον φίλο Tim Salmon. Από καιρό σχεδιάζαμε μια επαναληπτική εξόρμηση στα βόρεια με σκοπό να ανασύρουμε κάποια παλιά μονοπάτια που θα μας δώσουν την καλύτερη χάραξη στο σύνολο της διαδρομής που δύναται να συνδέσει τα δυο βουνά, Οχυρό και Γράμμο.

Εστιάσαμε σε κάποια από τα απομονωμένα γραφικά χωριά της βόρειας Πίνδου, που βρίσκονται εντός των ορίων της δημοτικής ενότητας Κόνιτσας. Εντυπωσιακές οι εικόνες το φθινόπωρο στα πυκνά δάση και στα υψώματα της περιοχής!

Ακολουθήσαμε το σχέδιο μας κατά γράμμα παρόλο το βουνό μας δελέαζε για μια χορταστική βόλτα στις ράχες του Γράμμου και λοιπές ιδέες που σου προκαλεί το ανεξάντλητο ορεινό πεδίο που κυριαρχεί στη περιοχή. 

Δίχως ιδιαίτερους δισταγμούς, προχωρήσαμε στις απαραίτητες ενέργειες εξιχνίασης & καθαρισμού της ενιαίας προτεινόμενης, πεζοπορικής διαδρομής και τη συλλογή πληροφοριών μετακινούμενοι διαδοχικά από τόπο σε τόπο. Η παρέα του εμπνευστή, συγγραφέα και επίμονου συντηρητή της ενιαίας διαδρομής διάσχισης της Πίνδου, είναι πάντοτε κάτι το ξεχωριστό.

 Εδώ περιγράφει στα αγγλικά και καθοδηγεί τους λιγοστούς τολμηρούς που ακολουθούν τις τελευταίες δεκαετίες τη προτεινόμενη πεζοπορική διαδρομή διάσχισης της οροσειράς: https://thepindosway.com/

Ο Τιμ έχοντας 50ετή εμπειρία έρευνας στα πεδία της Πίνδου και ασύγκριτη μνήμη, προτείνει τη διαδρομή μέσω του βιβλίου-οδηγού που μας συντροφεύει στα βουνά εδώ και δεκαετίες με τον τίτλο ``the Pelopennese & Pindos way``.

Οι πολύτιμες καταγραφές του και οι μνήμες των γερόντων που συναντούμε εκεί πάνω, ενίσχυσαν κατά πολύ στην επιλογή της τελικής χάραξης του ενιαίου μονοπατιού. Φιλοδοξούμε να συνδέσει με σαφήνεια τα μεγάλα βουνά της βόρειας Πίνδου, Σμόλικα και Γράμμου με τα βορειοδυτικά σύνορα και την συνέχεια της διαδρομής του μονοπατιού στις ορεινές ενότητες της Καστοριάς και της Φλώρινας, ως το ύψος των Πρεσπών στα σύνορα με τα Σκόπια.

Με ανυπομονησία, αλλά και προσήλωση προχωρήσαμε σε επανέλεγχο της διαδρομής εξιχνιάζοντας τα μικρά τμήματα που εξυπηρετούν στην αποφυγή μετακίνησης πεζοπόρων σε δρόμους και χωματόδρομους σχεδόν σε όλο το ανάπτυγμα της.

Η εξόρμηση μας κράτησε 6 ημέρες και ο καιρός ήταν φιλικός, συνεπώς είχαμε τον απαιτούμενο χρόνο, ώστε να προχωρήσουμε σε κατά τόπους καθαρισμούς από την κορυφή Ταμπούρι στο όρος Οχυρό, προς τη Δροσοπηγή, το πέρασμα του Σαραντάπορου, το Κεφαλοχώρι, την Αετομηλίτσα μέχρι και τα οροπέδια του Γράμμου.

Θα ευχαριστήσουμε και από δω τους φίλους και τις κεφαλές των χωριών για την σημαντική υποστήριξη και θα ευχηθούμε καλή και σύντομη αντάμωση στα όμορφα κείνα μέρη!