ΔΩΡΕΑ

Σύνθεση & συντήρηση δασικού μονοπατιού μήκους 28χλμ / Νότια Ευρυτανία, Ρούμελη

Στις αρχές Μαϊου του 19`εστιάσαμε στα δύσβατα και άγνωστα περάσματα της νότιας οριογραμμής του ελατοστόλιστου νομού.
Με τον φίλο Γιάννη (κάτοικος Σκοπιάς), βρεθήκαμε στα απομονωμένα δάση της νότιας Ευρυτανίας με σκοπό την εξιχνίαση και διάνοιξη μιας ενιαίας πεζοπορικής διαδρομής συνολικού μήκους 28 χιλιομέτρων, συνδέοντας τα παλιά εγκαταλειμένα μονοπάτια της περιοχής.
 
Την προσπάθεια προετοιμασίας του μονοπατιού την στηρίξαν λίγοι φίλοι - εθελοντές, λόγω της δυσκολίας βατότητας και λοιπών δυσμενών συνθηκών, που επικρατούν ιδιαιτέρως τους θερινούς μήνες.
Πριν εξιχνιάσουμε το μονοπάτι στο πεδίο, μελετήσαμε το ανάπτυγμα της διαδρομής που είχαμε εντοπίσει τους περασμένους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο & Απρίλιο.
 
Έπειτα ξεκίνησε ο μαραθώνιος προετοίμασίας του ενιαίου τμήματος της διαδρομής διάσχισης της νότιας οριογραμμής του νομού, εισχωρόντας σταδιακά στα περάσματα της στενής κοιλάδας του Κρικελοποτάμου και τον κύριο όγκο της Καλιακούδας. 
 
Καταφέραμε τον καθαρισμό και μερική διαμόρφωση του ίχνους του μονοπατιού στα δύσβατα περάσματα, ώστε να βεβαιωθούμε πως η διάνοιξη της διαδρομής κρίνεται κατάλληλη για τα επόμενα βήματα.
Το αποτέλεσμα δικαιώνει την επιλογή χάραξης μιας συνδετικής πεζοπορικής διαδρομής διάσχισης της άγνωστης σε πολλούς αυτής περιοχής, ενώ προσεχώς ετοιμάζεται η υποβολή της μελέτης για το αρμόδιο δασαρχείο και την έγκριση της διάνοιξης - σηματοδότησης της διαδρομής.
 
Το τμήμα 28 χιλιομέτρων αποτελεί μέρος του συνόλου της χάραξης, της ενιαίας περιπατητικής διαδρομής διάσχισης της Πίνδου συνολικού μήκους 630 χιλιομέτρων. Ποιό συγκεκριμένα η νέα αυτή ανακάλυψη & συρραφή παλιών μονοπατιών στο νότιο άξονα της Ευρυτανίας, εντάσει σε τροχεία πεζοπορικής ανάπτυξης, μια σχετικά άγνωστη και αξιόλογη περιοχή του νομού, που παραμένει άγνωστη σε πολλούς και έχει πάρα πολλά ακόμη να δείξει και να μας πεί για τα βουνά, τους ανθρώπους και την σημαντική ιστορία του τόπου!