ΔΩΡΕΑ

Βοβούσα - Σμιξώματα - Πυρήνας / Βάλια Κάλντα - Β. Πίνδος

Στο τέλος του ζεστού Καλοκαριού του 2018 εγκατασταθήκαμε προσωρινά φιλοξενούμενοι στο καταφύγιο της Βοβούσας, στις όχθες του Άωου ποταμού.

Σκοπός της παραμονής μας στην περιοχή ήταν η συντήρηση του εγκαταλειμμένου μονοπατιού, που οδηγεί από τον οικισμό της Βοβούσας στον πηρύνα του δρυμού της Βάλια Κάλντα και διακλαδώνεται συνεχίζοντας ανατολική και νότια πορεία, προς Μηλιά και Μέτσοβο αντιστοίχως.

Το μονοπάτι είναι μέρος της διεθνούς διαδρομής του Ε6 και εξυπηρετεί χρόνια τη μετακίνηση  πεζοπόρων εντός του δρυμού, αλλά και στη διάσχιση του, καθώς η χάραξη της διαδρομής διατρέχει τη ``Ζεστή κοιλάδα`` από βορρά προς νότο και αντιστρόφως.

-Με τον κατακλυσμό τον Οκτώβρη του 12` το μονοπάτι υπέστει κατολισθήσεις σε απομονωμένα σημεία της διαδρομής του με αποτέλεσμα η διέλευση πεζών να περιοριστεί αρκετά και το ίχνος του να χάνεται ολοένα μέσα στη πυκνή βλάστηση που αναγεννάται διαρκώς.

Στόχος της συντήρησης του Ε6 Βοβούσα - Σμιξώματα - Πυρήνας, ήταν η προέκταση της προτεινόμενης γραμμής του Pindus Trail προς το νότο (Μαυροβούνι - Μέτσοβο), αξιοποιώντας την προηγούμενη πολύμηνη προσπάθεια διάνοιξης τμήματος 30,5 χιλιομέτρων του Ε6, που έγινε βορειότερα προς Δίστρατο και Σαμαρίνα το ίδιο έτος.

Με τη βοήθεια εθελοντών και την συνεισφορά (διαμονή & διατροφή) του καταφυγίου, καταφέραμε τη συντήρηση και ενίσχυση της σήμανσης στο πεζοπορικό τμήμα 12 χιλιομέτρων Βοβούσα - Αρκουδόρεμα, ως το ύψος του Πυρήνα στη καρδιά του δρυμού.

Δεν χρειάστηκε να γίνει περαιτέρω προσπάθεια καθαρισμού στο ίχνος του μονοπατιού που κινείται νοτιότερα (προς Φλέγγα, Λίμνη Άωου και Μέτσοβο), καθώς ομάδα δρομέων του Α.Ο. Μετσόβου, είχε αναλάβει παράλληλα το βαρύ φορτίο της συντήρησης, με σκοπό τη χρήση του μονοπατιού σε ετήσιο αγώνα ορεινού τρεξίματος, αλλά και την ασφαλή διέλευση πεζοπόρων.

Το σημαντικό αποτύπωμα της προσπάθειας όλων, είναι πως με αυτό τον τρόπο κατάφερε να συνδέθεί και πάλι ένα αξιόλογο μονοπάτι διάσχισης της βόρειας Πίνδου, δίνοντας σε κυκλοφορία με σαφήνεια μια μεγάλη ενότητα πεζοπορικής διάσχισης 4 ημερών σε ανάπτυγμα 70 χιλιομέτρων.

Με αφετηρία το Μέτσοβο και ακολουθώντας πιστά τη σήμανση στην ανανεωμένη διαδρομή που οδηγεί βόρεια προς το Μαυροβούνι και τις λίμνες της Φλέγγας, μπορεί κανείς να κινηθεί με άνεση στο πιό δημοφιλές μονοπάτι διάσχισης της Βάλια Κάλντα για να βρεθεί στη Βοβούσα και από κει στο Δίστρατο και τη Σαμαρίνα στα Β.Α. του Σμόλικα εναλλάσοντας διαδοχικά, πεδία, τοπία και χωριά.

-Κάποια λίγα παλιά σημάδια και η επί τόπου ανάγνωση της γραμμής (χάρτες, gps) βοηθούν για την ώρα τους πιο έμπειρους να διασχίσουν την οροσειρά του Σμόλικα και να βρεθούν στις νότιες & δυτικές απολήξεις του βουνού και τα γραφικά χωριά τους (Κεράσοβο, Μόλιστα, Παλιοσέλι & Πάδες).

Ευχαριστούμε τη διαχείριση του καταφυγίου για την παροχή φιλοξενίας και τους ακούραστους εθελοντές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και παρευρέθηκαν στις ημερήσιες δράσεις της ομάδας ενισχύοντας την προσπάθεια συντήρησης της πιό ελκυστικής διαδρομής του Δρυμού!