ΔΩΡΕΑ

Τριήμερη εκπαιδευτική δράση ανταποδοτικής προσφοράς με το 1ό Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Αγριάς Βόλου / Θεοδώριανα - Τζουμέρκα.

Το τριήμερο 3-6 Ιανουαρίου είχαμε τη χαρά να μοιραστούμε χειμερινές εικόνες και πεδία των Τζουμέρκων με ομάδα εφήβων προσκόπων από την Αγριά του Βόλου.

Οι νεαροί μαθητές λυκείου, ταξίδεψαν με ασφάλεια υπό την επίβλεψη μας και την καθοδήγηση ενήλικα συνοδού, ως τα νότια Τζουμέρκα, ακολουθώντας την επιθυμία τους για περιήγηση στην απομόνωση των Αθαμανικών βουνών και την εκπλήρωση ενός επιμορφωτικού σκοπού.

Η ομάδα απέδωσε το μέγιστο στην ενίσχυση των εργασιών ανακαίνισης του ορεινού καταφυγίου Σταυρού Θεοδωριάνων και τον συντονισμό της ημερήσιας σύτισης.

<Όταν κοιτάζεις αυτά τα παιδιά να δημιουργούν με όρεξη, μεράκι και συλλογικότητα, δεν αισθάνεσαι μόνον τη πολύτιμη προσφορά τους, σου προκαλούν θαυμασμό ανεβάζοντας τον πήχη της ανταποδοτικότητας στα ύψη>

Από τη μεριά μας ανταποδώσαμε παραθέτοντας ιστορικά ντοκουμέντα και γενικά στοιχεία της περιοχής για την εργασία των εφήβων, ενώ αργότερα περάσαμε σε τεχνικές ανάγνωσης & προσέγγισης πεζοπορικών διαδρομών & ορεινού περιβάλλοντος, καθώς στα στάδια μύησης της ορειβασίας, της επιλογής & προετοιμασίας εξοπλισμού, της ανάγνωσης μορφολογίας του εδάφους και λοιπών χρήσιμων τακτικών προς την ασφαλή πεζοπορική μετακίνηση στα βουνά.

Η τριήμερη εξόρμηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από προτροπή των παιδιών στα πλαίσια της ανταποδοτικής προσφοράς και είχε καθαρά εκπαιδευτικο χαρακτήρα.

Εργαστήκαμε, διδάξαμε, διδαχθήκαμε και έπειτα χαρήκαμε όλοι μαζί την επαφή μας με την παρθένα, άγρια φύση της περιοχής, πεζοπορώντας περιτριγυρισμένοι από τα πανέμορφα χείμερινά τοπία των Τζουμέρκων και των γύρω βουνών της κοιλάδας του Αχελώου!

Η κυκλική διαδρομή διασχισής 14 χιλιομέτρων, που επιλέξαμε ακολουθεί το πρώτο λειτουργικό τμήμα του Pindus Trail στα Θεοδώριανα, που προετοιμάστηκε σε προηγούμενες δράσεις και διατρέχει την στενή κοιλάδα των Θεοδωριάνων ως το ύψος της Άσπρης Γκούρας.

τμήμα μονοπατιού: Καταφύγιο Σταυρού - Θεοδώριανα - Καταρράκτες Σούδα > μήκους 7,5χλμ

Ευχαριστούμε τους νεαρούς προσκόπους για την προσπάθεια που κατέβαλαν και τα μυνήματα ελπίδας που μας μετέφεραν εκδηλώνοντας ζήλο για τα βουνά και αξίες της ζωής που διακυβέυονται στις μέρες μας!