ΔΩΡΕΑ

Γιώργος Λούκας

O Γιώργος Λούκας γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 1985 στο Δίστομο Βοιωτίας.

Τόπος μαρτυρικός, κυκλωμένος από επιβλητικά βουνά και ζωντανή ιστορία, στοιχεία που αποτέλεσαν αφετηρία και καθόρισαν τη ζωή του σε υλικό και πνευματικό επίπεδο.

Το 2003 φεύγει από το Δίστομο για σπουδές. Σπουδάζει μεταξύ άλλων Φιλολογία, ενώ κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους στην Ειδική Αγωγή και στην Οργανωσιακή Ψυχολογία.

Το 2013 επιστρέφει στη γενέτειρα του, δημιουργώντας το Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Plan-c, όπου από τη θέση του επιστημονικού διευθυντή δομεί θεραπευτικά προγράμματα σε παιδιά και εφήβους. Στα επόμενα έξι χρόνια γίνεται πατέρας δύο παιδιών και ταυτόχρονα συνεχίζει την εξειδίκευση στο πεδίο του, αποκτώντας τον τίτλο Higher National Diploma in Speech and Language Therapy, στην Λογοθεραπεία, μετεκπαιδεύεται στην Πολλαπλή Νοημοσύνη στο Harvard Graduate School of Education και στο Torrance Centre for Creativity and Talent Development στη μέτρηση και ανάπτυξη της δημιουργικότητας.

Επιπροσθέτως διενεργεί έρευνα για το παιδί και τη βιωματική μάθηση μέσα από παιγνιακές δραστηριότητες, δημιουργώντας τη δική του πρωτοποριακή προσέγγιση Loukas Play. Το 2017 τολμά να εφαρμόσει τις μεθόδους και τις ιδέες του στην Αθήνα, δημιουργώντας το πρώτο αξιολογητικό δεξιοτήτων παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο Learning Escape Room, όπου μέσα από ένα σενάριο απόδρασης ελέγχονται οι γνωστικές και μαθησιακές δυνατότητες παιδιών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ένα διαδραστικό περιβάλλον δράσης.

Το 2018 γράφει το πρώτο του βιβλίο, « Το Χρώμα της Ελευθερίας είναι Μπλε», ένα αλληγορικό μυθιστόρημα για μικρούς και μεγάλους. Παράλληλα, συνεχίζει το ερευνητικό του έργο μελετώντας το θέμα της αυτοδιαχείρισης στις ομάδες, συγγράφοντας την πρωτότυπη μελέτη « Η οργανωσιακή δικαιοσύνη, δέσμευση και ικανοποίηση σε έναν αυτοδιαχειριζόμενο οργανισμό, οριζόντιας μορφής οργάνωσης», ενώ αρθρογραφεί για θέματα ποικίλου ενδιαφέροντος.

Το 2015 αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του Πεζοπορικού Ομίλου Διστόμου( Π.Ο.Δι) , όπου από τη θέση του προέδρου προωθεί πεζοπορικές δράσεις με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και αναψυχή στο βουνό. Υπήρξε απόφοιτος σχολών βουνού, ενώ έχει συμμετάσχει τόσο σε αποστολές μεγάλου υψομέτρου, όσο και σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων σε βουνό και τρίαθλο.

Tο 2019 σχεδίασε και υλοποίησε μια διεθνή επιστημονική έρευνα με θέμα τον « Ξένο» στην Ευρώπη, μέσα από ένα κοινωνικό πείραμα με το όνομα “The everyman”(= O Kαθένας), διασχίζοντας 7 χώρες πεζοπορώντας ως επί το πλείστον, από την Τουρκία έως το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, όπου και παρέδωσε τα αποτελέσματά της. Η δράση αυτή αποτελεί και την πρώτη του κινηματογραφική προσπάθεια.

Αυτό που φοβάται περισσότερο είναι ο μονοδιάστατος τρόπος σκέψης και η πλήρης εξειδίκευση η οποία ναι μεν βοηθάει στο βάθος γνώσεων, υστερεί όμως στο εύρος, κάνοντας εν τέλει τους ανθρώπους «απαίδευτους». Το όραμα του και η φιλοσοφία του συνδέεται άμεσα με τους στόχους της Terra Pindus.

Έναν δρόμο αποκέντρωσης, ανάπτυξης και όχι τυφλής τεχνοκρατικής μεγέθυνσης, της ζωντανής ιστορίας των ορεινών όγκων της χώρας μας, με σεβασμό στην κουλτούρα των περιοχών, την ανάδειξη της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και τη διάχυση ενός ολιστικού πνεύματος κοινωνικής οικολογίας μέσω εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους.

« Ο Άνθρωπος δεν αποτελεί τον κυρίαρχο της Φύσης, αλλά τη συνείδησή εντός της.»