ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ - 2ΗΜΕΡΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΔΟΜΝΙΣΤΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ & ΣΗΜΑΝΣΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ

 

Ανοιχτή πρόσκληση εθελοντικής προσφοράς στο έργο αποκατάστασης μονοπατιών στην περιοχή της Δομνίστας του δήμου Καρπενησίου.Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλους, όσοι θα ήθελαν να συμβάλλουν στο έργο αποκατάστασης παλιών δασικών μονοπατιών της ιδιαίτερης αυτής τοποθεσίας στα Ν.Α. του νομού Ευρυτανίας, προσφέροντας εθελοντικά χειρωνακτική εργασία.Η τοπική κοινότητα της Δομνίστας (επαγγελματίες και μη) δέχθηκαν να στηρίξουν την προσπάθειά μας και με χαρά προσφέρουν δωρεάν διαμονή & διατροφή στους συμμετέχοντες που θα εργαστούν εθελοντικά κοντά μας κατά τη διάρκεια των  διήμερων εργασιών.


Διαμονή: Ξενώνας οικογένειας Παπαδημητρίου http://www.papadimitriou-domnista.gr/index.php/ct-menu-item-1/ct-menu-item-3
Διατροφή: Ταβέρνες «Ο Μέτοικος» & «Ο Αντρέας»

*ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ:  20 ΑΤΟΜΑ

 

 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ

Η Δομνίστα είναι ένας ορεινός οικισμός χτισμένος σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νομού, πολύ κοντά στα σύνορα με τον Νομό Αιτωλοκαρνανίας. Η απόστασή της από την πρωτεύουσα του νομού, το Καρπενήσι, είναι 40 χιλιόμετρα.Το όμορφο, γραφικό χωριό στέκει περιτριγυρισμένο από τα πυκνά ελατοδάση, που κυριαρχούν σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο της γύρω περιοχής. Η ήπια μορφολογία του εδάφους και τα τρεχούμενα νερά καθιστούν τον τόπο στους πλέον ιδανικούς για αποδράσεις στη φύση. Η δημιουργία υποδομών για την ένταξη της Δομνίστας στο ευρύτερο πεζοπορικό δίκτυο της Πίνδου έχει ξεκινήσει πριν λίγους μήνες και συνεχίζεται με αστείρευτη διάθεση και μεράκι! Διοικητικά υπάγεται στον Καλλικρατικό δήμο Καρπενησίου και έχει πληθυσμό 287 κατοίκους, κατά την Απογραφή του 2011. Το 2001 στη Δομνίστα είχαν απογραφεί 584 κάτοικοι σε 141 νοικοκυριά, ενώ το 1991 αριθμούσε 351 κατοίκους σε 123 νοικοκυριά, με μόνιμο πληθυσμό μόλις 195 κατοίκους. Η Δομνίστα αποτελεί την έδρα της ομώνυμης Τοπικής Κοινότητας, η οποία περιλαμβάνει επίσης τους οικισμούς Σκοπιά και Μαρίνος. Ο συνολικός πληθυσμός της Τοπικής Κοινότητας Δομνίστης ανέρχεται σε 334 κατοίκους.


ΛΙΓΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


Πηγές αναφέρουν ότι το όνομά της προέρχεται από την Ντομνίστα, κόρη της αρχόντισσας, από τον καιρό των Φράγκων ιπποτών.Το 1821 βρήκε εκεί καταφύγιο ο Γεώργιος Καραϊσκάκης.Σημαντική σελίδα της ιστορίας του χωριού αποτελεί  η κήρυξη από τον ηγέτη του ΕΛ.Α.Σ.,  Άρη Βελουχιώτη, του ένοπλου αγώνα κατά των Γερμανών και της δράσης του αντάρτικου σώματος του Ε.Α.Μ., το 1942.

 


 ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 

Η ενίσχυση και υλοποίηση του μακροχρόνιου σχεδίου αποκατάστασης μιας σειράς παλιών, ξεχασμένων μονοπατιών της εκπληκτικής αλλά και παραμελημένης  οροσειράς της Πίνδου. Το σχέδιο συρραφής και δημιουργίας βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2016 στηριζόμενο στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες και ενέργειες μελλών της Terra Pindus και των δεκάδων εθελοντών που έχουν εργαστεί εξυπηρετώντας τον σκοπό ως τώρα.Η ομάδα μας φιλοδοξεί για τη δημιουργία του εμβληματικού μονοπατιού της Πίνδου (Pindus Trail 650km+) που θα διατρέχει κατά μήκος ολόκληρη την οροσειρά από την Ρούμελη ως τα βορειοδυτικά σύνορα της χώρας.


ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΗΜΕΡΟΥ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΔΟΜΝΙΣΤΑ-ΔΕΝΤΡΟΥΛΙ

Το μονοπάτι είναι καθαρά δασικό, οδηγεί από τον οικισμό της Δομνίστας στην κορυφή Δεντρούλι, έχει ανάπτυγμα 8,5 χιλιομέτρων και θετική υψομετρική διαφορά περίπου 800 μέτρων. ΣΤΟΧΟΣ μας είναι αποκαταστήσουμε και να σηματοδοτήσουμε ολόκληρο το ανάπτυγμα της διαδρομής, ώστε να επεκτείνουμε την ενιαία γραμμή διάσχισης που δημιουργείται σταδιακά στο νότιο τμήμα της Ευρυτανίας. 

*Τα κλαδευτικά και σκαπανικά εργαλεία και τα γάντια που θα χρησιμοποιηθούν κατά την διάρκεια των εργασιών θα τα παρέχει η διοργάνωση.*Όποιος το επιθυμεί, μπορεί να φέρει τα δικά του εργαλεία.

Συμμετέχοντες:

Μυλωνάς Μάρκος

Αγγελάκη Γεωργία

Παπαευθυμίου Ζωή

Καναβός Λευτέρης

Κοτσαλίδης Νίκος

Danelian Θάνος

Μυλωνόπουλος Θοδωρής

Αναστόπουλος Δημήτρης

Πανάγος Λούης

Κατσιγιάννη Ράνια

Καραπάνου Μαρτίνα

Καρακίτσος Άγγελος

Αναστόπουλος Νίκος

Σκόνδρας Γιώργος

Μέλης Νικόλας

Παγώνη Σταυρούλα

Βαραλής Δημήτρης

Σακελλαροπούλου Γεωργία

 

 

 


 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΗΣ ΔΡΑΣΗΣ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 8/11: Άφιξη εθελοντικής ομάδας στη Δομνίστα. Τακτοποίηση στον ξενώνα, φαγητό και ενημέρωση

Φαγητό: 20:30

Ενημέρωση: 21:30 (δράσεις & προοπτικές /υλοποίηση σχεδίου & πρόγραμμα διημέρου)

Ώρα άφιξης ελεύθερη


ΣΑΒΒΑΤΟ, 9/11: Καθαρισμός/διαμόρφωση τμήματος δασικού μονοπατιού.

Πρωινό ξύπνημα: 7:30

Πρωινό γεύμα: 8:00

Έναρξη εργασιών: 9:00

Πρόγευμα: 12:00

Λήξη εργασιών: 17:00

Κυρίως γεύμα: 18:00

Ενημέρωση: 19:30

ελεύθερος χρόνος


ΚΥΡΙΑΚΗ, 10/11: Καθαρισμός/διαμόρφωση τμήματος δασικού μονοπατιού.

Πρωινό ξύπνημα: 7:30

Πρωινό γεύμα: 8:00

Έναρξη εργασιών: 9:00

Πρόγευμα: 11:00

Λήξη εργασιών: 15:00

Αποχαιρετισμός/αναχώρηση

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Αποστόλης Τσιμπανάκος  

Γιώργος Πανάγος 

Γιάννης Λιάτσος


Τηλέφωνα επικοινωνίας:     Αποστόλης  6980682589

                                        Γιώργος      6972211479

                                        Γιάννης       6977973224


e-mail: terrapindus2018@gmail.comhttps://www.terrapindus.gr/index.php?l=el