ΔΩΡΕΑ

Χρήστος Μάρτζος

Γεννήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1970, έζησε, μεγάλωσε και σπούδασε στην πόλη της Θεσσαλονίκης. 

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του 88`- 92` στη διοίκηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με εξειδίκευση στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού. Θέτοντας στόχους καριέρας, πολύ άμεσα μετακόμισε στην Μ. Βρετανία, όπου έζησε κι εργάστηκε σε διάφορες τοποθεσίες. Ανέλαβε διοικητικά πόστα σε διακεκριμένες τουριστικές επιχειρήσεις όπως το Rembrandt στo Knightsbridge, το Woodlands Park Hotel στο Cobham, γενικος διευθυντης του ιδιωτικού νησιού Raven`s Ait island στο Kingston όπου έζησε για τέσσερα χρόνια σε ένα ποταμόπλοιο.

Το 2004 επέστρεψε στην Ελλάδα μαζί με την Αγγλίδα σύζυγο του Clare, έχοντας σκοπό να επιχειρήσουν στο Πήλιο.

Εκεί ανακάλυψαν το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο, πλέον "The Lost Unicorn" σε κεντρική πλατεία της Τσαγκαράδας στο οποίο και επένδυσαν στην ανακαίνηση του. Δίνοντας τον δικό τους χαρακτήρα στο άψυχο κτήριο, διαμόρφωσαν έναν υπέροχο, ζεστό χώρο φιλοξενίας & αναψυχής, όπου ζούν κι εργάζονται μέχρι σήμερα.

Ο Χρήστος εκδήλωσε από νεαρή ηλικία την αγάπη του για τη φύση και γενικότερα για κάθε μορφής υπαίθρια δράση και τον αθλητισμό σε βουνό και θάλασσα.

Παραμένοντας μόνιμος κάτοικος τα τελευταία 15 χρόνια στο βουνό των Κενταύρων, ανέπτυξε ιδιαίτερη δράση και δεσμούς εξερευνόντας τη φύση και την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου συλλέγοντας υλικό έρευνας και προώθησης θεματικών διαδρομών για Έλληνες και ξένους περιηγητές και επισκέπτες.

Γοητευμένος από τα βουνά και τα απομονωμένα γραφικά χωριουδάκια, επισκέπτεται επί σειρά ετών τα ορεινά της Πίνδου με σκοπό την ορειβασία και την εθελοντική προσφορά συμμετέχοντας κατά κύριο λόγο σε δράσεις εντοπισμού και διάνοιξης εγκαταλειμμένων μονοπατιών.

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια, ασχολήθηκε ενεργά με τα κοινά και την ανάδειξη του βουνού τον Κενταύρων, τον καθαρισμό και την σήμανση μονοπατιών καθώς και δεκάδες άλλες δράσεις περιβαλλοντικού & κοινωνικού χαρακτήρα.

Έπειτα από χρόνια δράσης και προσφοράς στην ευρύτερη περιοχή του ανατολικού Πηλίου και αλεπάλληλες εθελοντικές δράσεις και εξορμήσεις στα βουνά της Πίνδου, τάσεται παράλληλα, υπερ της διατήρησης και ανάδειξης του ευάλωτου οικοσυστήματος και των πολιτισμικών στοιχείων της μεγάλης οροσειράς, αναλαμβάνοντας ακόμη πιό ενεργό ρόλο στην έρευνα και τις δράσεις πεδίου.

Το 2018 εντάσσεται στην Terra Pindus με σκοπό την ενίσχυση της ομάδας στην προσπάθεια ανάνηψης πολιτισμικών διαδρομών στην μεγαλοπρεπή οροσειρά και την δημιουργία του μεγαλύτερου πεζοπορικού άξονα της χώρας Pindus Trail, αναλαμβάνοντας ποικίλους ρόλους στη δημιουργική ομάδα και στις δράσεις πεδίου.