ΔΩΡΕΑ

Βαρδούσια, ενημέρωση εξελίξεων 5-9/3

Την περασμένη εβδομάδα, με τη βοήθεια φίλων προχωρήσαμε σε καθαρισμό και μόνιμη σήμανση στη σύνθεση του εισαγωγικού μονοπατιού στα Βαρδούσια.
Αν και λιγοστά τα χιόνια για την εποχή, πανέμορφο το συγκρότημα των Βαρδουσίων, με τις λευκές στάμπες στις κορυφές, την πρώιμη ανθοφορία στα βοσκοτόπια και τις αγριοκερασιές να ανθίζουν διάσπαρτες στο ελατόδασος, μαγευτικά!
Σκόπιμα λοιπόν έγινε μια σύντομη παύση στις βελτιώσεις βατότητας που προχωρούν πιο ανατολικά στην κοιλάδα του Μόρνου. Ένα προσωρινό διάλειμμα, μέχρι να μαζευτεί ένας ικανός αριθμός συμμετοχών για εθελοντισμό, καθώς εργασίες υπολοίπονται στα μέσα της ημερήσιας διαδρομής μήκους 12 χιλιομέτρων, που συνδέει τη Συκιά δυτικά της Γκιώνας με τα χωριά Άνω και κάτω Μουσουνίτσα βορειοανατολικά των Βαρδουσίων, συνεπώς ο βαθμός δυσκολίας έχει ανέβει και τα χέρια είναι απαραίτητα. Όσοι ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε, επικοινωνήστε άμεσα ¨_¨
Ωστόσο παρακολουθώντας με ανησυχία τη λιγοστή χιονοκάλυψη για την εποχή, δόθηκε από νωρίς η δυνατότητα να κινηθούμε στην υποαλπική ζώνη, ανοίγοντας και προσημαίνοντας το μονοπάτι που συνεχίζει από τη στάνη στο τέρμα του χωματόδρομου κάτω από το Σινάνι ως την αρχή της μακριάς ράχης, που οδηγεί στη Μηλιά και κατ επέκταση στη Γραμμένη οξυά και τη Σαράνταινα. Μια πραγματικά θεαματική και βατή διαδρομή, με μεγάλο ανάπτυγμα που η φύση μας χάρισε διευκολύντας το πέρασμα Βαρδούσια – Οξυά.
Υπό έρευνα βρίσκεται το ξεχασμένο μονοπάτι τραβέρσα στο Μεγάλο Ζάστανο, που συνέδεε τον Σταυρό με τη στάνη κάτω απ το Σινάνι ώστε να αποφεύγεται εντελώς ο χωματόδρομος.
Το τμήμα λειτουργεί ως διακλάδωση της χάραξης, δίνοντας ακόμη μια επιλογή διάσχισης στη γεωγραφική ενότητα της Ρούμελης.
Πέρα από το νεοεισερχόμενο σκέλος που πρόκειται σύντομα να πάρει σήμανση, ώστε να οδηγεί στα καταφύγια, τα Μετερίζια, το διάσελο στις Σούφλες, την Αρτοτίνα και τη Γραμμένη Οξυά, στη σύνθεση του Pindus Trail προστίθεται λίγο βορειότερα η ράχη της Μηλιάς μιας και αποτελεί βασικό άξονα πεζοπορικής διάσχισης από τα Βαρδούσια προς τη Γραμμένη οξυά εδώ και δεκαετίες.
Έχοντας δεχτεί από χρόνια αρκετές επισκέψεις, εντάσσεται ως κλάδος συντόμευσης στη γραμμή προς Οξυά, Σαράνταινα, Κοκκάλια και Καρπενήσι, όπως ακριβώς μας περιγράφει στον οδηγό διάσχισης της Πίνδου ``Trekking in Greece`` ο συνοδοιπόρος Tim Salmon και άλλοι μύστες των διασχίσεων. Συνεπώς ιδανικά θα ήταν να πάρει διακριτική σήμανση στα επίμαχα σημεία της κορυφογραμμής για καλύτερη σαφήνεια και μεγαλύτερη ασφάλεια κάνοντας εφικτό σενάριο σε πρώτο χρόνο την ημερήσια διάσχιση από τα καταφύγια των Βαρδουσίων ως το καταφύγιο της Οξυάς.
Πίσω στις εργασίες, τις ημέρες που πέρασαν, τεχνικά ασχοληθήκαμε με την αναζωογόνηση μέρους του Ε4 διεθνούς μονοπατιού, που συνδέει τον Αθ. Διάκο (Άνω Μουσουνίτσα) με το ξωκλήσι του προφήτη Ηλία και τον Σταυρό κάτω από τα καταφύγια. Ένα πολύ παλιό, παραδοσιακό μονοπάτι που εξυπηρετούσε τον ντόπιο πληθυσμό στις καθημερινές μετακινήσεις τους. Ως βασική διαδρομή πρόσβασης στα υψίπεδα, ιυοθετήθηκε με συγκεκριμένες προσθήκες αναβάθμισης για τη μελέτη και τη σήμανση του Pindus Trail, όπως πριν δεκαετίες επιλέχθηκε για την όδευση του Ε4, το οποίο φροντίζεται με την ευκαιρία και το όφελος είναι διπλό.
Οι εργασίες καθαρισμού & σήμανσης προχώρησαν απο το ξωκλήσι του προφ. Ηλία προς τον Αθανάσιο Διάκο σε μήκος 1,2 χλμ ολοκληρώνοντας ένα σημαντικό σκέλος της διαδρομής.
*Στο ανάπτυγμα όπου το Ε4 και το P.T. ακολουθούν κοινή πορεία, έγινε συντήρηση της υφιστάμενης σήμανσης (Ε4) και προσθήκη μόνιμης σήμανσης πορείας (P.T.) με ανακλαστικότητα για καλύτερη απόδοση τις πρώτες πρωινές και βραδινές ώρες.
Το μονοπάτι που εκτός των άλλων ανηφορίζει για τα καταφύγια των Βαρδουσίων, έχει δεχθεί στο παρελθόν παρακάμψεις πορείας, που δυσχεραίνουν την πεζοπορία και εγκυμονούν κινδύνους, λόγω ολισθηρότητας. Μάλιστα λίγο κάτω από τα Ζηρέλια (λάκα στη δεξαμενή) ακόμη και το Ε4 ακολούθησε το δρόμο κι άφησε την παλιά ημιονική όδευση, που δεν είναι άλλη από αυτή που θα συναντήσετε ακολουθώντας την κόκκινη-κίτρινη σήμανση πορείας του Pindus Trail.
Οι εικόνες μαρτυρούν την εξέλιξη, ενώ η προσπάθεια θα συνεχιστεί σε λίγες μέρες στοχεύοντας στη βελτίωση του τμήματος, που θα δώσει την καλύτερη δυνατή πρόσβαση από την πλατεία του Αθανασίου Διάκου ως την διακλάδωση στο Σταυρό.