ΔΩΡΕΑ

6η Πανελλήνια συνάντηση μονοπατιών

Στις 24-26 του Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε η 6η πανελλήνια συνάντηση μονοπατιών στις Μηλιές του Πηλίου, υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον συντονισμό τις ερευνητικής μονάδας δομικών κατασκευών.

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν φορείς και συλλογικότητες από διάφορα δημοτικά διαμερίσματα της χώρας, που παρουσίασαν έκαστος έργα πνοής για την τοπική κοινωνία που στελεχώνουν.

Έπειτα από πρόσκληση της διοργάνωσης, μέλη της ομάδας πρωτοβουλίας παρευρεθήκαμε να επικοινωνήσουμε τον σχεδιασμό του Pindus Trail, την πρόοδο, όπως και πρακτικές διάνοιξης, συντήρησης, σήμανσης που ακολουθούμε μέχρι σήμερα. Ήταν ένα εργαστήρι με υψηλό ενδιαφέρον καθώς οι προδιαγραφές φαίνεται πως είναι συγκεκριμένες, όμως τα πεδιά της ελληνικής υπαίθρου ποικιλόμορφα.

Στις Μηλιές βρεθήκαμε ανάμεσα σε παλιούς φίλους και κάναμε νέους, στο σύνολο με κοινούς προβληματισμούς και όρεξη για συζήτηση. Το φλέγον θέμα σαφώς η διατήρηση των μονοπατιών και ενός θεσπίσματος που να τα προστατεύει και να τα αναδεικνύει καταλλήλως, ώστε οι επόμενες γενιές να τα βρούνε σε καλύτερη μοίρα απ` ότι εμείς.

Θα ευχηθούμε οι σπόροι που έπεσαν να καρπίσουν και να δούμε σύντομα την αποκατάσταση των μονοπατιών με κατάλληλους όρους, να γίνεται γεγονός σε όλη τη χώρα, όπως και η ανάταση της υπαίθρου μέσα από βιώσιμες πρακτικές.