ΔΩΡΕΑ

Σαρμανιάτα 2023 / Φεστιβάλ Σαμαρίνας

Στα τέλη του Ιουλίου βρεθήκαμε για 2η συνεχή χρονιά καλεσμένοι του πολιτιστικού συλλόγου στο φεστιβάλ της Σαμαρίνας.

Φέτος το θέμα μας ήταν κοινό με πέρυσι με κάποια στοιχεία που εμπλούτισαν το περιεχόμενο. Τα παραδοσιακά μονοπάτια και η τύχη τους, με κάποιες προεκτάσεις/προσθήκες στη χαρτογραφία και τα τοπωνύμια της ευρύτερης περιοχής ήταν το κύριο θέμα της συζήτησης και συνεργασίας με τους κάτοικους της Σαμαρίνας, ύπο την καθοδήγηση και τη ζεστή φιλοξενία των μελών του συλλόγου.

Η δράση έλαβε χώρα την ίδια μέρα με το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, συνεπώς το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων παρευρίσκονταν στη μεταφορά της εικόνας, που γίνεται κάθε χρόνο καβάλα στ άλογα, από την Μονή ως το χωριό διατηρώντας την μακρά αυτή παράδοση.

Στην παρέα μας είχαμε τη χαρά να έχουμε τον Tim Salmon, γνώριμο στους βλάχους της Σαμαρίνας για το συγγραφικό και κινηματογραφικό του έργο και τον Νίκο Έβερτ διδάκτωρ γλωσσολογίας, μέλη της ομάδας πρωτοβουλίας -η Γη της Πίνδου, Terra Pindus- και οι δύο.

Την ομάδα πλαισίωσαν οι Αποστόλης Τσιμπανάκος, Σταυρουλα Παγώνη και Κώνσταντίνος Παπαπαναγιώτου, όπου αναπτύχθηκαν συζητήσεις για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη νέα έγκυρη χαρτογράφηση της ευρύτερης περιοχής και την απόδοση των τοπωνυμίων.

Είναι άκρως σημαντικό να υπάρχει το κληροδότημα για τις γενιές που ακολουθούν, μιας και η Σαμαρίνα έχει μακρά και βαριά ιστορία με πτυχές άγνωστες σε πολλούς!

Το υλικό συλλέγεται με τη συνδρομή των γηραιότερων και κυρίως των κτηνοτρόφων, που έχουν φασματογραφήσει σε άλλο επίπεδο την περιοχή. Η πληροφορίες διασταυρώνονται με εγκυρότητα και το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τόσο τους εμπνευστές, όσο και την ιστορία του τόπου.

Αναβίωσε η ιστοριά του μαλλιού και τα 12 στάδια επεξεργασίας για την ύφανση σε έναν υπέροχα διαμορφωμένο χώρο με την επιμέλεια της καλλιτέχνιδας, Ζέττας Κυρατσούλη και προσμένουμε το μέλλον, καθώς τα μέλη του συλλόγου Σαρμανιάτα έχουν εστιάσει στη διατήρηση των παραδόσεων και τους ευχόμαστε μια βιώσιμη πορεία στο όραμα τους για την Σαμαρίνα.

Θα θέλαμε να συγχαρούμε τον πολιτιστικό σύλλογο για την αξιέπαινη πρωτοβουλία και να ευχαριστήσουμε για την πρόσκληση που μας τιμά ιδιαιτέρως!

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στον καλό φίλο Σαμαριναίο εικαστικό, Γιώργο Κωνσταντίνου για τη ζεστή φιλοξενία και τον συντονισμό της δράσης!