ΔΩΡΕΑ

Συντήρηση & προσήμανση του ημιονικού μονοπατιού Χαλίκι - Μάντρα Χότζα

Πέρα από τον Μάιο κι ο Σεπτέμβρης είναι ένας από τους μήνες του χρόνου, όπου ο Tim Salmon επιλέγει λόγω καιρικών συνθηκών να μας επισκέπτεται με σκοπό να ολοκληρώσουμε μαζί το κοινωνικό λειτούργημα που ξεκίνησε μόνος του πριν δεκαετίες. 

Η μεταλαμπάδευση της γνώσης στα πλαίσια ενός μακροχρόνιου εξερευνητικού έργου, είναι πολύτιμο εφόδιο για τη γενιά μας και σε κάθε εξόρμηση δεν αφήνουμε λεπτό να πάει χαμένο.

Ένα από τα μονοπάτια που είχαμε στο πρόγραμμα να επιμεληθούμε και να προσημάνουμε ήταν αυτό που συνέδεε κατά το παρελθόν το χωριό Χαλίκι με τον αυχένα στη Μάντρα Χότζα βορειότερα, κόμβος διαδρομών για τα χωριά Ανθοχώρι και Ανήλιο, αντάμα του Μετσόβου.

Το άλλοτε ημιονικό μονοπάτι υπήρξε πολυσύχναστο με λιθόστρωτα κομμάτια κατά τόπους και κινείται με βόρεια κατεύθυνση προς τη δασική έκταση της Ρόνας κόβωντας φουρκέτες στη νότια απόληξη του βουνού Δοκίμι.

Δύστυχως όπως και τα υπόλοιπα μονοπάτια στην έκταση της οροσειράς της Πίνδου εγκαταλείφθηκε εδώ και δεκαετίες με αποτέλεσμα να κλείσει ερμητικά κατά τόπους και η διέλευση να γίνεται με δυσκολία.

Βάση της διαδρομής που ακολούθησε και περιέγραψε ο Tim στον οδηγό πεζοπορικής διάσχισης της Πελοποννήσου και της Πίνδου "Trekking in Greece" από τη Μάντρα Χότζα η συνέχεια για το Μέτσοβο συνεχίζει με Β.Δ. κετεύθυνση για τα λιβάδια του Ανθοχωρίου, πριν περάσει τον Άραχθο ποταμό και ανηφορίσει προς το ξακουστό κεφαλοχώρι της Ηπείρου.

Επίσης στον αυχένα (Μάντρα Χότζα) εξετάζουμε το ενδεχόμενο εντοπισμού ακόμη μιας διαδρομής με Β.Α. κατεύθυνση, που κινείται αποκλειστικά στον όγκο του βουνού Δοκίμι και συνδέει τον αυχένα με το χωριό Ανήλιο και το μονοπάτι της αρκούδας ursa trail, που κινείται περιμετρικά και εγκάρσια του Μετσόβου και συντηρείται ετησίως από μέλη του Αθλητικού Ομίλου Μετσόβου.

Έπεται λοιπόν η συνέχεια για τη σύνδεση του χωριού Χαλίκι με το Μέτσοβο προς βορρά και η ολοκλήρωση της αποτύπωσης για την επικείμενη μελέτη, όπως και η προσήμανση Ν.Δ. για τους Καλαρρύτες και το Συρράκο διασχίζοντας το Περιστέρι.