ΔΩΡΕΑ

Συνεχίζεται η σήμανση του Pindus Trail στα υψίπεδα της Γκιώνας

Μέσα στον Ιούλιο έγιναν δύο ολιγοήμερες εξορμήσεις, για κάποιες προετοιμασίες πριν ξεκινήσει η τελική σήμανση και οι βελτιώσεις στη χάραξη της Γκιώνας τον Οκτώβριο που μας έρχεται.
 
Στο σκέλος της ημερήσιας διαδρομής, που εκκρεμεί η σήμανση, δηλαδή από την Λάκκα Καρβούνη ως την Συκιά, έχουν καταγραφεί ξεχασμένα αχαρτογράφητα μονοπάτια, που μαζί με τα υφιστάμενα πληθαίνουν τις επιλογές διάσχισης, ωστόσο τα ευρήματα έμειναν απάτητα δεκαετίες και χρειάζονται σχετική φροντίδα.
 
Για την ανάσυρση τους από τη λήθη συντέλεσαν έλληνες βετεράνοι των ορειβατικών διασχίσεων, όπου διέθεσαν χρόνο και αρχειακό υλικό για να διαπιστωθεί η κατάσταση και να γινει η καλύτερη δυνατή επιλογή για τη διάσχιση από το καταφύγιο προς τη διασέλα, τη Βαθια Λάκκα, το διάσελο του Πύργου και την κατάβαση στο Λαζόρεμα με κατάληξη στη Συκιά.
 
Η διαδρομή που συνθέτει το Pindus Trail από την Βαθιά Λάκκα προς το διάσελο του Πύργου, έβαλε στη σύνθεση ένα νεοεισερχόμενο τμήμα 700 μέτρων (στράτα κτηνοτρόφων εκτός χρήσης) όπως και το αθέατο για την ώρα μονοπάτι κατάβασης στο Λαζόρεμα. Και τα 2 σκέλη είναι άγνωστα και κατά μεγάλο ποσοστό απάτητα, συνεπώς για να αποκτήσουν καλύτερη βατότητα και να υπάρξει ασφαλέστερη διέλευση, χρειάζονται επιπλέον κλαδεύσεις και λοιπές βελτιώσεις, οι οποίες θα γίνουν με την ελάχιστη παρέμβαση, σταδιακά όπως και η σήμανση τους.
 
Το πρώτο χέρι της διάνοιξης στην καθοριστικής σημασίας τραβέρσα μήκους 700 μέτρων, που διατηρεί την ισοϋψή και συνδέει το διασελο του Πύργου με τη βρύση Καράμπα και τη Βαθιά Λάκκα έγινε, ενώ προστέθηκαν υλικά προσήμανσης καλύπτοντας απόσταση 3 χιλιομέτρων (διάσελο - Καράμπα).
 
Τον Οκτώβρη καλώς εχόντων των πραγμάτων, ολιγομελής ομάδα θα συνεχίσει προς την ολοκήρωση της σήμανσης πορείας του ημερήσιου τμήματος, που ελπίζουμε σύντομα θα συνδέει την Συκιά με το καταφύγιο της Γκιώνας.
 
Η βελτίωση της βατότητας στα επίμαχα τμήματα -Σκασμάδα & Λαζόρεμα- θα κριθεί από τη συμμετοχή και τη φυσική παρουσία των ενδιαφερόμενων εθελοντών, που έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν κατασκηνωτές στο οροπέδιο για να στηρίξουν την προσπάθεια.
 
Τα σημεία κατασκηνωτικής παραμονής για τις εξορμήσεις του Οκτωβρίου, θα είναι η Λάκκα Καρβούνη στο καταφύγιο του Π.Ο.Α. και το διάσελο του Πύργου, όπου σε κοντινή απόσταση φτάνούν χωματόδρομοι και υπάρχει νερό.
 
Καιρού επιτρέποντως, συνοπτικά το πρόγραμμα για τους ενδιαφερόμενους εθελοντές
 
 6-10/10 > Καταφύγιο - Διασέλα - Βαθιά Λάκκα - Βρύση Καράμπα
13-15/10> Διάσελο Πύργου - Λαζόρεμα - Συκιά
20-22/10> Διάσελο Πύργου - Βρύση Καράμπα
27-29/10> Συμπληρωματικές εργασίες καθαρισμού - θα καθοριστούν κατόπιν του αποτελέσματος.
 
Επικοινωνία: https://www.terrapindus.gr/form.php?l=el