ΔΩΡΕΑ

Συντήρηση & προσήμανση του τμήματος Ρέμα Κρανούλας - Ασπρόρεμα - Διάσελο Ντελιδημίου / Άγραφα

Συνεχίζεται η προσήμανση του μονοπατιού Επινιανά-Ασπρορεμα-Λεοντίτο στα Άγραφα
Τις προηγούμενες ημέρες, ολιγομελής ομάδα της Γη της Πίνδου, Terra Pindus έφτασε στα Άγραφα για να συνεχίσει τις εργασίες καθαρισμού και προσήμανσης του μονοπατιού Επινιανά-Ασπρορεμα-Λεοντίτο.
Η ομάδα συνέχισε την αξιόλογη δουλειά που ανέλαβε προ μηνών η ομάδα Οξυγόνο των Αγράφων , η οποία κατάφερε με επιμονή να αποκαταστήσει το πρώτο σκέλος του μονοπατιού από τα Επινιανά μέχρι το ρέμα της Κρανούλας. Με πολύ κόπο, λόγω της έντονης ζέστης, έγινε διερεύνηση και προσήμανση του υπόλοιπου της διαδρομής από την Κρανούλα μέχρι το διάσελο στο Ντελιδήμι.
 
Ακολούθησε η διεξοδική αξιολόγηση των εναλλακτικών επιλογών για την κατάβασης από το Ντελιδίμι στο Λεοντίτο. Η προσήμανση του κομματιού αυτού είναι το επόμενο βήμα στο πρόγραμμα μας , κάτι που θα οδηγήσει στην θεαματική βελτίωση της βατότητας της μοναδικής αυτής διαδρομής.
 
Η ομάδα συνέχισε, προχωρώντας τη διερεύνηση του τμήματος Λεοντίτο-Κουμπουριανά-Γεφύρι Τριζόλου.
 
Το τμήμα Επινιανά-Ασπρόρεμα-Λεοντίτο είναι μέρος της χαραξης του Pindus trail και αποτελεί ένα από τα πιο απομονωμένα και δύσβατα τμήματα του. Η ολοκλήρωση της σήμανσης του μονοπατιού αυτού θα είναι μια σημαντική προσθήκη στην προσπάθεια της Terra Pindus για την χάραξη μιας γραμμής διάσχισης των Αγράφων. Το μονοπάτι θα προσφέρει μια μοναδική εμπειρία πεζοπορίας σε μια από τις πιο όμορφες και άγριες οροσειρές της Ελλάδας.
 
Ευχαριστούμε την ομάδα Οξυγόνο των Αγράφων για τη συνεργασία και την υποστήριξη. Η ομάδα ευχαριστεί επίσης όλους τους εθελοντές που συμμετείχαν στις εργασίες καθαρισμού και προσήμανσης, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Το πέρασμα απο το διάσελο του Ντελιδημίου των Αγράφων, είναι ένα απο τα εντυπωσιακότερα της χώρας με ανεξίτηλη στο χρόνο παράδοση!
Εξυπηρετεί βάσει χάραξης του Pindus Trail, τη σύνδεση του απομονωμένου οικισμού του Ασπρορέματος του δήμου Αγράφων με το χωριό Λεοντίτο που εντοπίζεται στα όρια του δήμου Αργιθέας.
Από το διάσελο οδεύοντας προς βορρά και ανατολή μοιράζονται κι άλλες γραμμές, όπως για το Φουντωτό, τα Πετρίλια κ.α. χωριά και συνοικισμούς
Με άλλα λόγια, εδώ κοντά στο διάσελο χωρίζεται η Ευρυτανία με τη Θεσσαλία και τα όρια του δήμου Αγράφων με αυτά της Αργιθέας. Ποιά η διαφορά; Τι ειν τα όρια;
 
Τα όρια είναι ανθρώπινο κατασκέυασμα που εξυπηρετούν διοικητικούς σκοπούς, όμως τα βουνά δεν ξέρουν, δεν καταλαβαίνουν από όρια, όπως και τα ανέμελα νερά των πηγών παίρνουν το δρόμο τους διασχίζοντας δήμους, νομούς και περιφέρειες για να καταλήξουν εκεί που η φύση ορίζει ή κάποιο φράγμα που κατασκέυασε ο άνθρωπος.
Τα Άγραφα είναι ένα ενιαίο δαιδαλώδες ορεινό συγκρότημα που όμοιο του δεν υπάρχει στη χώρα μας και τα ιστορικά μονοπάτια τους, ήταν ο μόνος τρόπος μετακίνησης μέχρι να ανοίξουν οι πρώτοι δρόμοι πριν λίγες δεκαετίες.
 
Οι δρόμοι έγιναν η αφορμή μετακίνησης μεγάλου μέρους του πληθυσμού των Αγράφων στα πεδινά και φυσικά τα μονοπάτια εγκαταλείφθηκαν. Ελάχιστοι απέμειναν και κανείς δεν περπατά αυτά τα μονοπάτια με εξαίρεση λιγοστούς κτηνοτρόφους που το πάλεψαν ως τώρα και μετρημένους οδοιπόρους.
 
Τον Αύγουστο που μας πέρασε λοιπόν, με σκοπό να αλλάξει η κατάσταση διέλευσης προχωρήσαμε μικρή ομάδα εθελοντών (4 ατόμα) στην αποσαφήνιση και προσήμανση της διαδρομής απο το ρέμα της Κρανούλας, το Τσαρκόρεμα, τον οικισμό του Ασπρορέματος και το μαχαλά ψηλότερα στο Σφρι μέχρι το διάσελο στο Ντελιδήμι.
Από εκει ακολουθήσαμε πάλι την τραβέρσα που οδηγεί στα λιβάδια του Φουντωτού, ετοιμάζοντας τους πρωτους κούκους στα υψίπεδα, καθώς το πέρασμα απο τα λιβάδια Φουντωτου, κρίνεται το καταλληλότερο προς στιγμή για τη σύνδεση του διασελου (στο Ντελιδήμι) με το χωριό Λεοντίτο.
 
> Το παλιό μονοπάτι του νερού απο το Λεοντίτο, δυτικά για τη στάνη Γκίκα που οδηγεί στα Λακώματα ήταν το βασικό πέρασμα, όμως έχει πλέον σημαντικές φθορές και επικίνδυνα σημεία στα πρώτα χλμ, καθώς ανηφοριζουμε από το Λεοντίτο και απαιτεί προσοχή για την ώρα.
Στο επικρατέστερο τμήμα Λεοντίτο - λιβαδια Φουντωτου - Διάσελο Ντελιδημίου, εκκρεμεί μεγάλο μέρος της προσήμανσης σε αντίθεση με το μονοπάτι Επινιανά - Ασπρόρεμα - Διάσελο (Ντελιδημίου), όπου υπάρχει προσήμανση στα επίμαχα σημεία και απόλυτη σαφήνεια για τους έμπειρους πεζοπόρους που θα επιχειρήσουν τη διάσχιση του ημερησιου τμήματος με αφετηρία τα Επινιανά.
 
*προσεχώς η ολοκληρωση της προσήμανσης στο τμήμα Λεοντίτο - διάσελο Ντελιδημίου.