ΔΩΡΕΑ

Αναζωογονημένο το μονοπάτι από τα Επινιανά για το φαράγγι του Ασπρορέματος / Άγραφα

Αναζωογονημένο πλέον το μονοπάτι του Ασπρορέματος στα Άγραφα.
 
Με ομάδα εθελοντών είχαμε προσπαθήσει να το συντηρήσουμε στο παρελθόν, όμως η σχεδόν τροπική βλάστηση του φαραγγιού το έκλεινε, τα φερτά υλικά επίσης και το εγχείρημα ξεκάθαρα απαιτούσε μια άλλη προσέγγιση, πιό χρονοβόρα. 
Ήταν και θα παραμένει ένα μονοπάτι που χρειάζεται συχνή εποπτία και συντήρηση.
Ευτυχώς τα παιδιά από το Οξυγόνο των Αγράφων ανέλαβαν δράση, όπου έκαναν πραγματικά σοβαρή προσπάθεια και το μονοπάτι κυριολεκτικά αναζωογονήθηκε.
Όσοι το είχαν επισκεφτεί πρόσφατα θα μπορούσαν να διακρίνουν την διαφορά, όπου πεσμένα δέντρα, βράχοι, χώμα και κλαδιά απομακρύνθηκαν επιμελώς και από διαδρομή περιπέτειας μεταμορφώθηκε ξανά σε ένα αισθητικό μονοπάτι, που μπορείς να απολαύσεις την πορεία σου, την θέα στο φαράγγι με ασφάλεια και να αναλογιστείς πως επιβίωναν οι άνθρωποι των Αγράφων στην απόλυτη απομόνωση με την άγρια φύση να κυριαρχεί στο τοπίο και κάθε μετακίνηση να μοιάζει με άθλο.
 
Για την ιστορία αυτού το μονοπατιού αξίζει εκτενή αναφορά και ελπίζουμε να την κάνουμε κάποια στιγμή γραπτώς, αλλά όχι απόψε. Σίγουρα προσεχώς, θα την απολαύσουμε στο ντοκιμαντέρ τεκμηρίωσης που ξεκίνησε, πριν λίγες εβδομάδες.
Πολλοί θα το δούν, λίγοι θα το καταλάβουν – έτσι λέμε σε περιπτώσεις, όπου το μονοπατι επανέρχεται σε καλή κατάσταση και η φθορά μένει ανάμνηση μιας αγαθοεργίας.
Επίσης, υλικά ασφάλισης προστέθηκαν στα επίμαχα σημεία όπου οι πτώσεις βράχων από την πλαγιά παρέσυραν μικρά τμήματα του λιθόχτιστου μονοπατιού και υπήρχε κίνδυνος ολίσθησης.
 
Η συντήρηση μετά από μήνες προχώρησε σε απόσταση περίπου 6χλμ από τα Επινιανά προς το Ασπρόρεμα και αυτή την στιγμή έχει φτάσει κοντά στην Κρανούλα, καλύπτωντας σχεδόν τα 4/5 του συνόλου της διαδρομής.
 
Ευελπιστούμε μέσα στον Ιούλιο πως θα αναλάβουμε μια συλλογική εθελοντική δράση, ώστε να ολοκληρωθεί το υπόλοιπο τμήμα που μεσολαβεί από την Κρανουλα ως τον θερινό μαχαλά του Ασπρορέματος και το διάσελο στο Ντελιδήμι βορειότερα, καθώς το σκέλος αυτό μας απασχολεί για την σύνθεση του Pindus Trail στα Άγραφα και έχουμε επιχειρήσει επανειλημμένα να το καθαρίσουμε αλλά μάταια, λόγω πυκνής βλάστησης και δύσκολης πρόσβασης.
 
Η συνδρομή του Δήμου Αγράφων ήταν καθοριστική και επιτακτική και είναι τιμή τους που ανταποκρίθηκαν και βοήθησαν όπως μπορούσαν στην αποκατάσταση των πρώτων 5χλμ της διαδρομής. Αγνά λοιπόν, ταπεινά κι αγραφιώτικα έγινε αυτή μικρή αλλά σημαντικότατη προκοπή με το κάλεσμα των ορειβατικών συλλόγων της περιοχής ΟΣΑ & ΕΟΣΚ, όπως του προέδρου των Επινιανών κ.α. προσώπων που έκαναν όλοι το χρέος τους!