ΔΩΡΕΑ

Στα λιθόχτιστα μονοπατια της Ευρυτανίας

Στα λιθόχτιστα μονοπάτια της Ευρυτανίας, όπως και σε ολόκληρη την Πίνδο έχει γραφτεί ένα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας και όσο τα ξεσκονίζεις βρίσκεις νόημα και κίνητρο.
Σαν ομάδα τα τελευταία χρόνια εστιάσαμε σε αυτά τα μνημεία για να πιέσουμε την κατάσταση, μήπως και καταφέρουμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι. Η περασμένη βδομάδα ήταν αφιερωμένη πάλι εκεί, για να βρούμε τη ρίζα του προβλήματος και να ενεργοποιήσουμε τον κρατικό μηχανισμό, που αγνοεί την ύπαρξη τους πόσο μάλλον την κατάσταση που βρίσκονται τις τελευταίες δεκαετίες.
 
Το συνεργείο του Κωνσταντή Γεωργακόπουλου ταξίδεψε στην βροχερή Ευρυτανία με κάμερες και μικρόφωνα ανά χείρας για την συλλογή αρχειακού υλικού. Ένα ντοκιμαντέρ τεκμηρίωσης σε αυτά τα μονοπάτια μόλις ξεκίνησε, παράλληλα με τις προετοιμασίες της ομάδας για την επαναφορά τους στις δημόσιες οδούς της Πίνδου. Ίσως ένα από τα πιό δύσκολα εγχειρήματα στην διάνοιξη του μονοπατιού διάσχισης της οροσειράς.
 
Κάποια από αυτά δυστυχώς έχουν σημαντικές φθορές και παραμένουν αδιάβατα, ενώ κάποια άλλα οριακά περνιούνται με μεγάλο ρίσκο.
Είναι να απορείς γιατί δεν έχει γίνει τόσα χρόνια κάποια παρέμβαση για την διατήρηση τους. Κάθε χρόνος που περνά, γερνούν και χάνουν την στατικότητα τους, ενώ η ιστορία τους ξεθαμπώνει και χάνεται από τα μάτια και τις ψυχές των νέων.
 
Η ύπαρξη τους μας αποκαλύπτει πτυχές της διαβίωσης των ανθρώπων και η συγκίνηση είναι μεγάλη, καθώς η μαστοριά των ορεσίβιων, το αγώι και τα δραματικά σκηνικά του πολέμου άφησαν το στίγμα τους στις αποκρημνες πλαγιές του πιό ορεινού νομού της χώρας.
Από την Δομνίστα, στην Σκοπιά, την Ροσκά και την Κοντίβα ένα ταξίδι στα βουνά και μια μάχη με τον χρόνο, που μας ωθεί να ανακαλύψουμε τις στράτες ως την παλιά Βίνιανη, τον Μάραθο, τα Επινιανά και το Ασπρόρεμα στην καρδιά των Αγράφων!
 
Αυτές οι ιστορικές στράτες δεν θα μπορούσαν να λειψουν από την σύνθεση του μονοπατιού διάσχισης της Πίνδου, όμως η επαναφορά τους ήταν και θα παραμείνει ένα μεγάλο στοίχημα, που πρέπει να κερδίσουμε.