ΔΩΡΕΑ

Ημερήσιο τμήμα 03. Βίνιανη - Ρεκά - καταφύγιο Γκιώνας / Φωκίδα

 
 
Το ημερήσιο τμήμα, συνδέει το χωριό της Βίνιανης με το καταφύγιο της Γκιώνας "Γρηγόρης Περδίκης" του Π.Ο.Α. στη Λάκκα Καρβούνη και αποτελεί το 1 από τα 2 σκέλη της διάσχισης της Γκιώνας.
 
*Σύντομα θα μπορείτε να βρείτε επιπλέον πληροφορίες για όλα τα ημερήσια τμήματα της σύνθεσης του Pindus Trail στον ιστότοπο που ολοκληρώνεται, όπου πέρα των περιγραφών θα συνδεύονται από χαρτογραφικό υλικό και διαθέσιμα αρχεία καταγραφών.
Περιγραφή διαδρομής με Β.Δ. πορεία
 
Επισημάνσεις
> Στο ανάπτυγμα της διαδρομής υπάρχει καλή βατότητα και επαρκής σήμανση.
> Συμπληρώστε τα υδροδοχεία σας με ικανή ποσότητα νερού.
> Αδύναμο σήμα κινητής τηλεφωνίας μέσα στο φαράγγι.
> Για διαμονή στο καταφύγιο απαραίτητη η επικοινωνία με τον Πεζοπορικό Όμιλο Αθηνών (Π.Ο.Α.)
> Πόσιμο νερό και θέσεις κατασκήνωσης έξω από καταφύγιο.
> Στην Βίνιανη έχουν γίνει ενέργειες και δωρεά 10 διόρωφων κρεβατιών από ιδιώτη χορηγό για να λειτουργήσει υπό ειδικό καθεστώς χώρος φιλοξενίας / μέχρι νεωτέρας κατασκηνώνετε απόμερα χωρίς να εμποδίζετε.
Με μήκος 12,9χλμ., η διαδρομή ακολουθεί το υψηλής αισθητικής φαράγγι της Ρεκά και μέρος της υποαλπικής ζώνης, ως το καταφύγιο.
Ως αφετηρία της διαδρομής ορίζουμε την πλατεία της Βίνιανης, δίπλα στο παλιό σχολείο με υψόμετρο 525μ. Μεσολαβεί 1χλμ σε ευθεία πορεία ακολουθώντας τον χωματόδρομο που οδηγεί στην είσοδο της χαράδρας, διασχίζοντας μέρος της ημιορεινής πεδιάδας, που καταμεσής βρίσκεται χτισμένο το χωριό.
> Συμπληρώστε νερό στην πλατεία.
> Στην πεδιάδα κάποιες ώρες της ημέρας, κυρίως την Άνοιξη και τις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου βόσκουν αιγοπρόβατα, που φυλάσσονται από μέτριου αναστήματος ποιμενικούς σκύλους, συνήθως παρουσία κτηνοτρόφου. Τους θέρινους μήνες τα ζώα μεταφέρονται ψηλότερα στα βοσκοτόπια της Γκιώνας, όπου παραμένουν μέχρι το Φθινόπωρο.
> Σε τσιμεντένια δεξαμενή, που βρίσκεται στα αριστερά μας (φθαρμένο ξύλινο κιόσκι) 400 μέτρα πριν την είσοδο του μονοπατιού, υπάρχει εξίσου βρύση με πόσιμο νερό.
 
Από την είσοδο της χαράδρας το πρώτο σκέλος της διαδρομής μήκους 4χλμ ανηφορίζει ήπια μέσα στη στεγνή κήτη του πάλαι ποτέ ρέματος μέχρι τη θέση "Μύλος". Εδώ τα νερά κινούνται υπόγεια ή κατά ανάγκη στον αγωγό υδροδότησης Μύλος - Βίνιανη, συνεπώς η κίνηση γίνεται με σχετική ευκολία πάνω στα λευκά καλοστρωμένα βότσαλα.
Από τα πρώτα κιόλας βήματα νιώθεις πως σε αγγαλιάζει το βουνό υποσχόμενο γαλήνη, καθώς όσο εισχωρείς στην χαράδρα αποκαλύπτεται το μεγαλοπρεπές τοπίο, δίνοντας το πλεονέκτημα για ανέμελο αγνάντι στους εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς και την βλάστηση που στολίζει την Ρεκά.
Φτάνοντας στον "Μύλο" συναντούμε πέτρινη βρύση, δυστυχώς δίχως ροή νερού για την ώρα. Μερικά μέτρα πιο πάνω βορειοανατολικά υπήρχε ο Μύλος, όπου με δυσκολία μπορεί κανείς να διακρίνει τα απομεινάρια της βάσης του. Η πηγή που έδινε υδροκίνηση μέσω του λιθόχτιστου αύλακα στον νερόμυλο, πλέον καταλήγει σε μικρή τσιμεντένια δεξαμενή με σκοπό την υδροδότηση της Βίνιανης μέσω αγωγού.
Στη τοποθεσία που υπήρχε χτισμένος ο νερόμυλος, δεν έχει μείνει όρθιο κτίσμα, όμως λίγο παραδίπλα συναντούμε το μονοπάτι για τα υψίπεδα, του οποίου ορισμένα τμήματα διατηρούν ακόμη τις υποστηρικτικές λιθοδομές.
> Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης αποκλίνοντας από το μονοπάτι, ψηλά στο άνω μέρος της στεγνής ρεματιάς του Μύλου, βρίσκεται η τσιμεντένια δεξαμενή.
* Φιλτράρετε το νερό με ένα καθαρό πανί.
> Τον αγωγό τον συναντούμε και μέσα στην κήτη της Ρεκά, όπου την Άνοιξη υπερχειλίζει σε 2 ορατά σημεία και η υδροληψία γίνεται απλούστερη υπόθεση, φτάνει να ακούσετε την εκτόνωση του νερού από τον αγωγό.
 
Η χαράδρα αρχίζει και στενεύει και το φαράγγι εμφανίζεται, ενώ η διαδρομή συνεχίζει με ήπιες ανηφορικές κλήσεις από καλογραμμένο μονοπάτι που κινείται στις δασωμένες πλαγιές, τέμνοντας μερικές φορές την κήτη της στεγνής ρεματιάς μέχρι την τελική έξοδο από το φαράγγι στην θέση "Διχάλι".
> Στη θέση “Πλατύλιθος” αποκλίνοντας από το μονοπάτι (βλέπε κίτρινο βέλος στον βράχο) στα 70μ νότια, υπάρχει πόσιμο νερό με χαμηλή ροή που κατεβαίνει από τον κάθετο βράχο και η συλλογή του απαιτεί λιγάκι υπομονή. *Φιλτράρετε το νερό
Στο άνω σκέλος της Ρεκά συναντούμε τη θέση Διχάλι (τχαλ) και την έξοδο από το φαράγγι, όπου το μονοπάτι ελίσσεται ανηφορικά στην υποαλπική ζώνη μέσα από υπερήλικα έλατα και οδηγεί στην Λάκκα του Καρβούνη, όπου βρίσκεται χτισμένο το καταφύγιο σε υψόμετρο 1.753 μέτρων.
Καθώς πλησιάζουμε προς το καταφύγιο της Γκιώνας – Γρηγόρης Περδίκης- αποκαλύπτεται το περίκλειστο οροπέδιο με την αμφιθεατρική "Σκασμάδα" και η ψηλότερη κορυφή της Γκιώνας, Πυραμίδα που δεσπόζει δυτικά.
 
Στον περιβάλλον χώρο του καταφυγίου υπάρχει πόσιμο νερό πηγής, με διαρκή ροή όλο το χρόνο.
* Προσοχή τους θερινούς μήνες > Σε περίπτωση πολυήμερης διάσχισης η διαδρομή συστήνεται αμφίδρομα, συνεπώς συμπηρώστε αρκετό νερό στις αφετηρίες (Βίνιανη & καταφύγιο) καθώς κάποια από τα σημεία υδροληψίας, που εντοπίζονται σε κοντινή απόσταση από το μονοπάτι, είναι εποχικά και χαμηλής ροής.
*Από αρχές Ιουνίου συνεχίζονται καθαρισμοί και τελική σηματοδότηση της διαδρομής.
> Η κατασκήνωση εθελοντών για την σήμανση στην υποαλπική ζώνη θα οργανωθεί σε 2 χρόνους μέσα στον Ιούνη με παραμονή στην Λάκκα Καρβούνη και την Βαθιά Λάκκα για την δυτική προέκταση προς το χωριό Συκιά.