ΔΩΡΕΑ

Pindus Trail - 2ήμερο εθελοντισμού στη Συκιά Φωκίδας

Στις 12-14 Μαίου, σας προσκαλούμε στην εθελοντική δράση αποκατάστασης του μονοπατιού που εντοπίστηκε να συνδέει το χωριό της Συκιάς με τον ποταμό Μόρνο και το ύψωμα Γλα, όπου κατά την αρχαιότητα βρίσκοταν ένα από τα οχυρά των Δωριαίων.

Η διαδρομή μήκους 2,5χλμ, που στοχεύουμε να ολοκληρώσουμε, κατά τη διάρκεια του διημέρου αρχικά κινείται παράλληλα με το Λαζόρεμα, ακολουθώντας το ξεχασμένο δημόσιο μονοπάτι ως την εκβολή του στον Μόρνο και στη συνέχεια περνά απέναντι όπου συναντά το ύψωμα του Γλα.

Η σύνθεση αποτελείται από τμήματα εγκαταλελλειμένων μονοπατιών, που οι προηγούμενες γενιές διαμόρφωσαν στις καθημερινές τους μετακινήσεις και σχεδόν πάντα αποσκοπούσαν στην επιβίωση.

Τα μονοπάτια ιχνηλατήθηκαν και άνοιξαν ξανά για την χάραξη του Pindus Trail, που προέβλεπε μια σύνθεση μήκους 12χλμ για το ημερήσιο τμήμα "Συκιά - Μόρνος - Κάτω Μουσουνίτσα - Αθ. Διάκος", συνδέοντας έτσι την Γκιώνα με τα Βαρδούσια από 100% μονοπάτι. 

Το σύνολο της διαδρομής, έχει πλέον ανοίξει από την πυκνή βλάστηση και έχει προσήμανση, η οποία θα αντικατασταθεί με την τελική σήμανση όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες για την βελτίωση της βατότητας. Το μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τμήματος κινείται στον αθέατο κόσμο της κοιλάδας του Μόρνου, όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα σταμάτησε 7 δεκαετίες πριν, απ` ότι αναφέρουν οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι της περιοχής και μέχρι πριν λίγο καιρό δεν είχε πατήσει πόδι πεζοπόρου.

Για την ολοκλήρωση της προσπάθειας, ώστε να φτάσουμε να περπατήσουμε από την Γκιώνα για τα Βαρδούσια και αντιστρόφως από καθαρό, καλογραμμένο μονοπάτι, η ομάδα πρωτοβουλίας της Terra Pindus θα βρίσκεται εκεί για την συνέχεια των εργασιών, έτοιμη να φιλοξενήσει και να συνοδέψει τους φίλους εθελοντές στις στράτες των προγόνων μας.

Η συνάντηση θα γίνει την Παρασκευή 12 Μαίου στο Προσκοπικό κέντρο της Συκιάς. 

Παροχές προσκοπικού κέντρου> 8κλινα δωμάτια συνολικής χωριτικότητας 33 ατόμων, σάλα, wc, ντουζ, κοινόχρηστο μαγειρείο, χώρος κατασκήνωσης στο πραύλιο.

*Η διαχείριση του Προσκοπικού κέντρου προσφέρει αφιλοκερδώς την διαμονή στους εθελοντές, ωστόσο στα πλαίσια της αλληλεγγύης συστήνεται η ελέυθερη συνεισφορά συμβολικού αντίτιμου για την διαμονή, προκειμένου το κέντρο να αποκτά έσοδα για την συντήρηση της εγκατάστασης και την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Η τοποθεσία εδώ:

https://www.google.com/maps/place/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BA%CF%8C+%CE%9A%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF+%CE%A3%CF%85%CE%BA%CE%B9%CE%AC%CF%82+%CE%A6%CF%89%CE%BA%CE%AF%CE%B4%CE%B1%CF%82/@38.6416134,22.2118496,17z/data=!3m1!4b1!4m6!3m5!1s0x135f13a90a8c6985:0x41fbba41f714cfcf!8m2!3d38.6416134!4d22.2118496!16s%2Fg%2F11mpc6pkkp

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Παρασκευή 12/5

  • Άφιξη 5 - 8μμ
  • ενημέρωση 8:30 - 9:30μμ

 

Σάββατο 13/5

  • Αφύπνιση 7:30πμ
  • Πρωινό γεύμα 8πμ
  • Αναχώρηση 8:45πμ
  • Έναρξη εργασιών 9πμ

Το πρωί του Σαββάτου προαιρετικά θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα οχήματα μας για μετακίνηση 3` λεπτών προς το κέντρο της Συκιάς, από όπου ξεκινά το μονοπάτι για τον Μόρνο.

Ο λόγος της μετακίνησης των οχημάτων είναι η περισυλλογή μας στο τέλος μιας κοπιαστικής ημέρας και η μεταφορά των εργαλείων, πίσω στο Προσκοπικό κέντρο.

Οι εργασίες θα επεκταθούν στο 1ο σκέλος της διαδρομής μήκους 1χλμ ακολουθώντας το μονοπάτι κατάβασης στον Μόρνο, μέχρι την θέση "Πλατάνια"

> 12 - 1μμ παύση εργασιών - πρόγευμα

Οι εργασίες θα συνεχιστούν μέχρι τις 5μμ, όπου θα αποχωρήσουμε από το πεδίο για την πλατεία της Συκιάς. Κοντά στην πλατεία υπάρχουν γραφικά καφενεία - ψησταριές, όπου όποιος επιθυμεί μπορεί να παραμείνει για φαγητό με δικά του έξοδα.

Το Σάββατο, όπως και την Κυριακή στο Προσκοπικό κέντρο θα προσφέρεται πλήρες γεύμα μετά τη λήξη των εργασιών για όσους το επιθυμούν.

 

Κυριακή 14/5

  • Αφύπνιση 7:30πμ
  • Πρωινό γεύμα 8πμ
  • Αναχώρηση 8:45πμ
  • Έναρξη εργασιών 9:15πμ

Την Κυριακή ακολουθούμε την ίδια τακτική, όσο αφορά την μετακίνηση προς το μονοπάτι, ενώ θα προωθηθούμε λίγο χαμηλότερα, ξεκινώντας τις εργασίες από το σημείο που κατέληξαν την προηγούμενη μέρα. Στόχος είναι να ολοκληρώνουμε το τμήμα προς τον Μόρνο και το ύψωμα του Γλα καθαρίζοντας και διαμορφώντας πλήρως το μονοπάτι, που κινείται πλάι στο Λαζόρεμα και τα αγροκτήματα της Συκιάς.

> 12 - 1μμ παύση εργασιών - πρόγευμα

Οι εργασίες θα συνεχιστούν μέχρι τις 4μμ, όπου θα αποχωρήσουμε από το μονοπάτι με ελεύθερο πρόγραμμα ο καθένας.

*Σαφώς όποιος χρειάζεται να αποχωρήσει νωρίτερα για προσωπικούς λόγους, μπορεί ελεύθερα χωρίς περιορισμούς.

Στο Προσκοπικό κέντρο θα προσφέρεται επίσης πλήρες γεύμα για όσους δεν θέλουν να ταξιδέψουν τον δρόμο της επιστροφής με άδειο στομάχι.

 

Στους εθέλοντες για τις εργασίες θα παρέχονται γάντια και τα κατάλληλα εργαλεία, ενώ για την προσφορά τους στον σκοπό θα λάβουν από ένα συμβολικό δώρο.

Δείτε προηγούμενη την δράση καθαρισμού στο τμήμα Συκιά - Μόρνος - Γλα: https://www.terrapindus.gr/article.php?id=139&c=activities&l=el

 

> Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε στο +30 697 300 8995