ΔΩΡΕΑ

Καθαρισμός και σήμανση στο μονοπάτι της Ρεκά / Γκιώνα, 28η Οκτωβρίου

Από το μονοπάτι στη Ρεκά.
 
28ή Οκτωβρίου - 1 Νοέμβρη.
 
Την ημέρα της επετείου του ΟΧΙ, φιλοξενηθήκαμε στην καλύβα φίλων κτηνοτρόφων τιμώντας την ημέρα και την τοποθεσία. Είμασταν με το νου στα γεγονότα του 42`, τα όσα συνέβησαν με τους Ιταλούς και τους Σεγδιτσιώτες αντάρτες στο Μύλο χαμηλά στη Ρεκά και νωρίτερα επί τουρκοκρατίας με τους ανθρώπους να ζουν σκαλωμένοι στις σπηλιές υπερασπίζοντας κάθε λιθάρι εκεί μέσα. Δεν πάτησε Τούρκου πόδι εδώ μέσα λένε.
 
Ήταν συγκινητικό να ακούς ιστορίες για τις θυσίες και την ανδρεία των προγόνων μας και να διαβάζεις Σεγδιτσιώτικα αρχεία, στην καλύβα των κτηνοτρόφων, που έμειναν μόνοι κι αβοήθητοι να φυλάν τα λημέρια της Γκιώνας και να υπομένουν εδώ και δεκαετίες τους Έλληνες και ξένους εισβολείς, που με τις ευλογίες όλων εξορύσσουν βωξίτη.
Αισθανθήκαμε χρέος μας να είμαστε εκεί, εφόσον μπορούμε και δέος να διαβαίνουμε και να φροντίζουμε το μονοπάτι στη Ρεκά. Είναι και η χαρά που οι άνθρωποι των βουνών εδώ πάνω μας αγκαλιάζουν και συμβάλουν με το δικό τους τρόπο να συντηρηθεί αυτό το μονοπάτι για να μη σβήσουν οι μνήμες.
Σε αυτή την εξόρμηση χρειάστηκε να γίνει τριήμερη παραμονή μέσα στο φαράγγι και να αφιερώσουμε μια ημέρα επιπλέον για τη σηματοδότηση από την έξοδο της Ρεκά μέχρι τον οικισμό της Βίνιανης.
Έτσι προχώρησε κι άλλο ο καθαρισμός και η σηματοδότηση στα 2 άκρα της διαδρομής και απομένει ένα μέρος της στη μέση (Μύλος - Αβυζές - Μελίσσι), το οποίο έχει δεχτεί μια πρώτη φροντίδα και προσήμανση με υφασμάτινες κορδέλες για να περνά κανείς με ασφάλεια.
Η διαδρομή συστήνεται ως ημερήσιο τμήμα στα πλαίσια μιας πολυήμερης πεζοπορικής διάσχισης και μας φέρνει από τη Βίνιανη στο φαράγγι της Ρεκά και από κει στη Λάκκα Καρβούνη και το καταφύγιο της Γκιώνας ή αμφίδρομα.
 
Επόμενος στόχος είναι η σύνδεση με το χωριό Συκιά, όπου υπολογίζεται ένα ακόμη σταθμός διανυκτέρευσης στα δυτικά της Γκιώνας.
Για την ώρα τελική σήμανση θα βρείτε από την πλατεία της Βίνιανης μέχρι την είσοδο της χαράδρας (1,5χλμ) - από εκεί ακολουθεί προσήμανση (υφασμάτινες κορδέλες) μέσα στην κοίτη μέχρι το Μύλο και τις Αβυζές για τα επόμενα 6χλμ, ενώ από το ύψος του Πλατύλιθου μέχρι το Διχάλι (σημείο εισόδου - εξόδου του μονοπατιού στο φαράγγι της Ρεκά), ως το καταφύγιο και τη βάση της Σκασμάδας οι εργασίες συντήρησης και σηματοδότησης έχουν ολοκληρωθεί.
 
Με πιο απλά λόγια, η διαδρομή είναι ασφαλής για διέλευση πεζοπόρων με τα 2/3 του συνολικού μήκους των 13χλμ συν το μονοπάτι στη Λάκκα Καρβούνη, που οδηγεί από το καταφύγιο στη Σκασμάδα να βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση βατότητας.
Όλα μέσα στη Ρεκά μοιάζουν αλλιώς.
Τα πάντα εξελίσσονται σε μια άλλη διάσταση του χρόνου και η ιστορία ξετυλίγεται σαν κουβάρι ακολουθώντας το μονοπάτι στα πιο απομονωμένα σημεία της διαδρομής!
 
ΝΕΡΟ: για την ώρα θα βρείτε στη Βίνιανη, στον Πλατύλιθο (ένα φιλτράρισμα με καθαρό πανί δε βλάπτει) και στο καταφύγιο.
*νερό υπάρχει επίσης πάνω από το Μύλο σε δεξαμενή, που βρίσκεται σε δύσβατο σημείο και το προσεγγίζεις ανηφορίζοντας στη στεγνή ρεματιά.