ΔΩΡΕΑ

Συντήρηση σκέλους διάσχισης της Β. Πίνδου / Κτφ Μαυροβουνίου - Βάλια Κάλντα - Βοβούσα - Δίστρατο - Σαμαρίνα > 54χλμ

Στις 10 - 15 Οκτώβρη, 8 μελή ομάδα εθελοντών συναντηθήκαμε στο Μέτσοβο με σκοπό την ετήσια συντήρηση του μονοπατιού διάσχισης, που φροντίζουμε εθελοντικά από το 2016, ώστε να αποτελεί μέρος της σύνθεσης του Pindus trail στη Βόρεια Πίνδο.

Η συντήρηση ολοκληρώθηκε σε 4 ημέρες διασχίζοντας τον άξονα με αφετηρία το καταφύγιο του Μαυροβουνίου, καθώς τα πρώτα 20 χιλιόμετρα της διαδρομής από το Μέτσοβο ως το Μαυροβούνι βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση χάρη στη φροντίδα που του δίνουν τακτικά τα μέλη του Αθλητικού Ομίλου Μετσόβου και δεν υπήρξε λόγος επέμβασης.

Ξεκινήσαμε από το Μαυροβούνι και τη Φλέγγα, βόρεια του Μετσόβου με κατεύθυνση προς τον πυρήνα της Βάλια Κάλντα, τα σμιξώματα, τη Βοβούσα, τη Βάλια Στάθη, το Δίστρατο και τη Σαμαρίνα καλύπτωντας συνολικά απόσταση 54 χιλιομέτρων.

Το μονοπάτι βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση σε όλο το μήκος, όπως και η αμφίδρομη σήμανση του, ενώ δέχτηκε βελτιώσεις όπου ήταν απαραίτητο.

Για να γίνουμε πιό σαφείς, ακολουθώντας την κόκκινη - κίτρινη σήμανση και τα συνoδευτικά πινακίδια της διαδρομής του αγώνα Ultra Ursa trail μπορεί κανείς να ξεκινήσει την πορεία του από το Μέτσοβο μέχρι τη κορυφή Φλέγγα και τα σμιξώματα της Βάλια Κάλντα. Στη διαδρομή Μέτσοβο - Σμιξώματα συναντούμε επίσης σήμανση με πινακίδια του Epirus trail, το οποίο από τα σμιξώματα και έπειτα συνεχίζει από την δυτική πλευρά του Αωού για τη Βοβούσα, ώστε να κατευθύνει τους πεζοπόρους προς το Ζαγόρι.

Οπότε από τα σμιξώματα για τη Βοβούσα, συνεχίζουμε από τη παλιά χάραξη του Ε6 (ανατολική όχθη Αωού) που μετά από τις κατολίσθησεις του 2012 στις 2 σάρες, παρέμεινε σχεδόν εκτός χρήσης. Η υπέροχη αυτή τραβέρσα στον Αωο χρόνο με το χρόνο ανοίγει όλο και περισσότερο από την πυκνή βλάστηση και έχει αμφίδρομη προσήμανση, ωστόσο τα μικρά εκτεθειμένα περάσματα παραμένουν. 

Συνεπώς από τα σμιξώματα συνεχίζουμε να ακολουθούμε κόκκινη - κίτρινη σήμανση μέχρι τη Βοβούσα από την ανατολική πλευρά του Αωού και από εκεί ως το Δίστρατο και τη Σαμαρίνα εξίσου. Κατά μήκος της διαδρομής από τη Φλέγγα για τη Βοβούσα συναντούμε διάσπαρτα παλιά πινακιδάκια του Ε6, ενώ από τη Βοβούσα μέχρι τη Σαμαρίνα ανανεώθηκαν με ανακλαστικό υλικό το 2017-18.

>με ιδιαίτερη προσοχή γίνεται το πέρασμα από τις 2 σάρες στο τμήμα <Σμιξώματα - Βοβούσα>, καθώς η κατολίσθηση του 2012 προκάλεσε σημαντική ζημιά στο μονοπάτι και δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη.

Ο καιρός με εξαίρεση τη πρώτη μέρα ήταν βροχερός και μας δυσκόλεψε λιγάκι στην κίνηση και τις κατασκηνώσεις, όμως τα τοπία και το αποτύπωμα στο μονοπάτι μας έδωσαν μεγάλη χαρά και ελπίζουμε το ίδιο να προσφέρει, σε όσους περπατήσουν τα ημερήσια τμήματα της διαδρομής:

> Κτφ Μαυροβουνίου - Βοβούσα 24χλμ

> Βοβούσα - Δίστρατο 16χλμ

> Δίστρατο - Σαμαρίνα 14χλμ.

* Προσεχώς θα διατεθούν τα αρχεία των ημερήσιων διαδρομών, που συνθέτουν τη γραμμή διάσχισης από Μέτσοβο ως Σαμαρίνα για χρήση σε gps και κινητά.