ΔΩΡΕΑ

Ολοκληρώθηκε η σηματοδότηση πορείας του ημερήσιου πεζοπορικού τμήματος 17χλμ > Άμφισσα - Προσήλιο - Βίνιανη

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η σηματοδότηση πορείας του ημερήσιου πεζοπορικού τμήματος Άμφισσα - Προσήλιο - Βίνιανη συνολικού μήκους 17 χιλιομέτρων.

Η διαδρομή αποτελείται από τη συρραφή ξεχασμένων στο χρόνο μονοπατιών και διερχεται από τον αστικό ιστό στη δασική ζώνη και τους οικισμούς του Προσηλίου και της Βίνιανης, που βρίσκονται Βόρεια της Άμφισσας. Η κίνηση γίνεται μέσα από μονοπάτια, που επανήλθαν στη ζωή συνθέτοντας μια εννιαία πεζοπορική διαδρομή υψηλού ενδιαφέροντος.

Σε ορισμένα σημεία, ιδιαιτέρως κατά την αναχώρηση από την πόλη της Άμφισσας για τις ανατολικές παρυφές της Γκιώνας, το μονοπάτι τέμνει υποχρεωτικά τον επαρχιακό δρόμο μερικές φορές και τον ακολουθεί για κάποια μέτρα.

Σημεία αναφοράς, πέρα από το υπέροχο ελατόδασος και την πόλη της Άμφισσας, η οποία είναι από άκρη σε άκρη ένα μνημείο και σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές, θα συναντήσετε αρκετά κατά μήκος της διαδρομής.

Κάποια από αυτά είναι οι βράχινες εξοχές στα Καλία Λιθάρια, το παρεκλήσι του Αγίου Νικολάου, η Κρύα Βρύση, το σπήλαιο του Αγίου Αθανασίου (κρυφό σχολειό) δίπλα στη μακριά  βραχοσκεπή, η Ι.Μ. Σεγδίτσας στο Προσήλιο, του παρεκλήσι του Αγίου Γεωργίου πάνω από τη Βίνιανη και οι αναρίθμητες αναβαθμίδες με τις χαρακτηριστικές πεζούλες (τοπική τεχνοτροπία λιθοχτισιάς), όπου οι προηγούμενες γενιές διαμόρφωσαν υπομονετικά καλλιεργώντας τη Γη.

Για τον καθαρισμό του μονοπατιού εργαστήκαν μαζί μας εθελοντικά περισσότεροι από 120 Έλληνες πολίτες από διάφορες περιοχές της χώρας, όπως και φίλοι της πεζοπορίας από το εξωτερικό (Βέλγιο, Βρετανία, Γαλλία, Ίταλία, Ισραήλ) από τους οποίους άλλοι έδωσαν το παρών στις εθελοντικές δράσεις, που ξεκίνησαν το Φθινόπωρο του 2021 και άλλοι συνέβαλαν καθ` όλη τη διάρκεια του χρόνου στις προγραμματισμένες εξορμήσεις της ομάδας.

> Προσεχώς τη σήμανση θα ενισχύσουν λιγοστές πινακίδες κατεύθυνσεις με χρόνους κι αποστάσεις σε κομβικά σημεία και οι χάρτες πληροφόρησης στις αφετηρίες της διαδρομής.

κατεβάστε το ίχνος της διαδρομής ανοίγοντας το σύνδεσμο που ακολουθεί:

https://drive.google.com/file/d/1VfHtd8XWuA6gxxpcHJMv8aQwRUpPvVJB/view?fbclid=IwAR3uJfMIYchlZIQo8jcVCW3yU2dxfoEQSjutszhgC828utlI2l772NHCcRw

 

     Χορηγοί του νεοσύστατου ημερήσιου πεζοπορικού τμηματος Άμφισσα - Προσήλιο - Βίνιανη, μήκους 17 χιλιομέτρων.

  • Ο προϋπολογισμός της δασικής μελέτης και τα υλικά σήμανσης πορείας στο σύνολο της διαδρομής 90χλμ > Δελφοί - Άμφισσα - Βίνιανη - κτφ Γκιώνας - Συκιά - Μουσουνίτσα - Αθ. Διάκος - Αρτοτίνα, ήταν ευγενική χορηγία του Fougaro Art Center.
  • Τα λειτουργικά έξοδα για τις ανάγκες αποκατάστασης του ημερήσιου τμήματος 17χλμ, ήταν ευγενική χορηγία του Φωκίων Ποταμιάνος και οικογένεια / Phokion Potamianos and family.
  • Χρώματα, σκαπανικά και επίλεκτη γκάμα εργαλείων ήταν προσφορά των καταστημάτων ¨Χρώμα Πάνος & ΣΙΑ ΟΕ" από το Βόλο.
  • Τους ξύλινους πάσσαλους που θα χρειαστούν για την σηματοδότηση των 90χλμ στα όρια της Φωκίδας, προσέφερε ο Δήμος Δελφών.
  • Για 2η συνεχόμενη χρονιά, την ομάδα της Terra Pindus και τους εθελοντές έντυσε η ελληνική εταιρία αθλητικής ένδυσης από τη Θεσσαλονίκη Anthrax machines.
  • Η Anthrax machines παράλληλα, προσέφερε 10 διόροφες κουκέτες με στρώματα για την οργάνωση χώρου διανυκτέρευσης 20 ατόμων στη Βίνιανη, όπου δεν υποστηρίζεται από κατάλυμα.
  • Τα κλαδευτικά εργαλεία, που χρησιμοποιήθηκαν για κλαδεύσεις και εκθαμνώσεις, ήταν χορηγία της Fiskars Greece. 

Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για την πίστη στο όραμα και την ανυπολόγιστη προσφορά τους στην ανάδειξη της αξιόλογης αυτής διαδρομής!