ΔΩΡΕΑ

Τα υλικά σήμανσης στη σύνθεση του Pindus Trail

Στο ανατολικό τμήμα της Ρούμελης, οι εργασίες για τη βελτίωση βατότητας των μονοπατιών που συνθέτουν το Pindus Trail συνεχίζονται, ενώ σύντομα ξεκινά η σηματοδότηση στα ημερήσια τμήματα της διαδρομής που κρίνονται κατάλληλα για ασφαλή διέλευση πεζοπόρων. Υπολογίζουμε ότι εφόσον δεν προκύψουν ανυπέρβλητα εμπόδια, μέχρι το τέλος του Αυγούστου 2022 οι Δελφοί στις δυτικές απολήξεις του Παρνασσού θα έχουν συνδεθεί με την πόλη της Άμφισσας, τη Γκιώνα, την κοιλάδα του Μόρνου και τα Βαρδούσια, δίνοντας στους λάτρεις της πεζοπορίας μεγάλων αποστάσεων μια νέα επιλογή περιήγησης μήκους 96 χιλιομέτρων, που διανύονται ιδανικά σε 6 ημέρες.

 Σε αυτό το σημείο θέλουμε να κάνουμε μια σύντομη αναφορά στα στάδια της σήμανσης, μεταδίδοντας κάποιες βασικές πληροφορίες με την ελπίδα ότι θα λύσουμε πιθανές απορίες.  Ωστόσο είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο (μήνυμα, τηλέφωνο) για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίζουν περισσότερα ή να μοιραστούν δοκιμασμένες και αξιόπιστες πρακτικές.

 Πιθανώς να προσέξατε σε περασμένες δημοσιεύσεις να χρησιμοποιούμε τον όρο ‘προσήμανση’ – όπου γίνεται αναφορά σε τμήματα μονοπατιών που ανοίγουν και δέχονται βελτιώσεις. Η προσωρινή σήμανση (προσήμανση) γίνεται παράλληλα με τις εργασίες καθαρισμού ενός μονοπατιού, νωρίτερα από την τελική διαμόρφωση και σηματοδότηση του.

Ο σκοπός της προσήμανσης είναι διπλός. Αρχικώς λειτουργεί βοηθητικά σε ένα ανοιχτό και φροντισμένο μονοπάτι διευκολύνοντας τη διεύλευση συνεργείου ή πεζοπόρων, που θα επιμείνουν να δοκιμάσουν περάσματα της διάσχισης νωρίτερα από την τελική διαμόρφωση και σηματοδότηση του μονοπατιού. Επιπλέον, αποτελεί δείκτη τοποθέτησης των τελικών ανακλαστικών πινακιδίων του μονοπατιού, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας το έργο του συνεργείου σήμανσης. Αυτή τη στιγμή, αρκετά τμήματα της διαδρομής των 96χλμ Δελφοί - Αρτοτίνα έχουν προσήμανση, η οποία γίνεται με πιστό αντίγραφο του μεταλλικού πινακιδίου σήμανσης, τυπωμένο σε μουσαμά. Η προσήμανση αφαιρείται  κατά την τοποθέτηση της οριστικής σήμανσης.

 Οι προδιαγραφές της οριστικής σήμανσης που αρχίζουμε να τοποθετούμε στις αρχές της Άνοιξης, είναι εναρμονισμένες με νομοθεσίες, κοινή λογική, διεθνή εμπειρία και πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον. Τα πινακίδια σήμανσης πορείας, είναι φτιαγμένα από αλουμίνιο 1mm με δίχρωμη ανακλαστική μεμβράνη υψηλής ανθεκτικότητας σε ήλιο, υγρασία και χαμηλές θερμοκρασίες.

Το σχήμα των πινακιδίων, είναι ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με δύο κάθετες λωρίδες χρώματος κόκκινο – κίτρινο, που βοηθούν τον πεζοπόρο, μέσω απλοποιημένου κώδικα ακόμη στις πιο απαιτητικές περιπτώσεις αποσαφήνισης της κατεύθυνσης. Διακριτικά πινακίδια με την ονομασία του μονοπατιού τοποθετούνται μόνον σε κομβικά σημεία της διαδρομής όπως και διασταυρώσεις μονοπατιών με χωματόδρομους, επισημαίνοντας στους περαστικούς την πορεία της διαδρομής.

  Η εφαρμογή της σήμανσης γίνεται με ανθεκτικό υλικό συγκόλλησης για πέτρα, ξύλο και μέταλλο αποφεύγοντας κυρίως τις πληγές που προκαλούν τα καρφιά στα δέντρα, αλλά και τον υπερβολικό χρωματισμό των βράχων. Το υλικό συγκόλλησης δοκιμάστηκε σε δασικό τμήμα της διαδρομής στη Βόρεια Πίνδο και σε τμήματα της χάραξης που εντοπίζονται νοτιότερα. Από το 2017 μέχρι σήμερα, στους ετήσιους ελέγχους διαπιστώσαμε πως ανταποκρίνεται άψογα. Το υλικό επιβεβαίωσε την υψηλή αντοχή του, ύστερα από δοκιμαστικές εφαρμογές σε διάφορα υψόμετρα με έκθεση σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Εκεί όπου κρίνεται απαραίτητο, θα τοποθετηθούν ξύλινα κολωνάκια με πινακίδιο επιβεβαίωσης πορείας, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις θα χρησιμοποιηθούν μεταλλικά.

 Στα ενδιάμεσα κομβικά σημεία της διαδρομής, προβλέπεται να τοποθετηθούν ξύλινες και  μεταλλικές πινακίδες κατεύθυνσης (σε αναλογία περίπου 80% ξύλινες και 20% μεταλλικές), οι οποίες αναφέρουν τοποθεσίες, χρόνους και αποστάσεις, παράλληλα εξυπηρετώντας την άμεση δικτύωση του Pindus Trail με τα υφιστάμενα μονοπάτια

 Στις αφετηρίες ημερήσιων διαδρομών (σταθμοί διαμονής) και ενδιάμεσους οικισμούς θα τοποθετηθούν πινακίδες υποδοχής με χάρτες και χρήσιμες πληροφορίες. Εκτυπωμένες σε  αλουμίνιο εξωτερικού χώρου με ειδική ανακλαστική, anti-UV μεμβράνη υψηλής ανθεκτικότητας, θα αναρτηθούν σε καλαίσθητο ξύλινο ιστό με την ανάλογη σκεπή προστασίας. Οι πινακίδες έχουν διαστάσεις 80x100cm και φέρουν απαραίτητες πληροφορίες πεζοπορίας και ασφάλειας με χάρτες 1:50.000.

 Η τοποθέτηση της σήμανσης είναι μια διαδικασία που προσφέρει τη χαρά μιας ολοκλήρωσης, ωστόσο οφείλει να γίνεται με απόλυτη προσοχή, χρησιμοποιώντας φιλικά προς το περιβάλλον μέσα. Θα επανέλθουμε σύντομα με νεότερα από τις εργασίες κατά μήκος της διαδρομής και τη πρόοδο της σηματοδότησης, προκειμένου να γνωστοποιούνται τα τμήματα που είναι ασφαλή προς διέλευση.

 

> Παρακάτω μπορείτε να δείτε λίγες εικόνες από τα υλικά που επιλέχθηκαν για τα στάδια ολοκλήρωσης της σήμανσης.

* εκκρεμούν εικόνες από υλικά που ετοιμάζονται αυτή την περίοδο.