ΔΩΡΕΑ

Δυτ. Βαρδούσια / Διάνοιξη και προσήμανση του δασικού μονοπατιού Αρτοτίνα - Λάκκος (Αρτοτινά λιβάδια)

Λίγο πριν τα Βαρδούσια ντυθούν στα λευκά, μέσα σε ένα βροχερό και ομιχλώδες σκηνικό, ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός και η προσήμανση του δασικού μονοπατιού, που οδηγεί από την Αρτοτίνα για τα βοσκοτόπια στο Λάκκο.
(βλέπε σκαρίφημα ίχνους στην πρώτη φωτογραφία) 
 
Η χάραξη και ένταξη της διαδρομής στην δασοτεχνική μελέτη, που εγκρίθηκε προ μηνών προέκυψε με τις οδηγίες των ντόπιων κτηνοτρόφων και αρκετό ψάξιμο, ακολουθώντας μέτρο μέτρο τα αχνά ίχνη μιας ξεχασμένης, πανέμορφης διαδρομής μήκους 5,2χλμ. Ο ντορός εν τέλει μας έφερε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από την Αρτοτίνα, απέναντι στο ψηλότερο σημείο του κτηνοτροφικού χωματόδρομου, που τερματίζει λίγο πιο πάνω στα λιβάδια του Λάκκου κάτω από τις επιβλητικές Σούφλες.
 
Η διαδρομή μας δίνει 93% του μήκους, βατότητα από μονοπάτι αποφεύγοντας την πεζοπορία για χιλιόμετρα στο χωματόδρομο, που ωθεί ένα μέρος του ορειβατικού κοινού μέχρι σήμερα να χρησιμοποιεί καταναγκαστικά οχήματα ως το Λάκκο για να βγει στις Σούφλες και τις γειτονικές κορυφές των δυτικών Βαρδουσίων.
 
Τις τελευταίες δέκα ημέρες ανακαλέσαμε την ανοιχτή πρόσκληση εθελοντισμού λόγω δυσμενών συνθηκών και εργαστήκαμε ολιγομελής ομάδα της Terra Pindus, όποτε και για όσο ο καιρός το επέτρεψε.
 
Ευχαριστούμε τους κατοίκους και τον πρόεδρο της Αρτοτίνας για τη ζεστή φιλοξενία!
 
Με την πρώτη ευκαιρία θα συνεχίσουμε για την τελική διαμόρφωση και σηματοδότηση του δασικού μονοπατιού με υλικά υψηλής αντοχής και προδιαγραφών, όπως και την προέκταση του στην αλπική ζώνη για τη διάσχιση των Βαρδουσίων και τη νέα σύνδεση Αρτοτίνα - Αθ. Διάκος, που συμπεριλαμβάνει τα 2 καταφύγια του βουνού στη γραμμή διάσχισης και πολλά άλλα αξιόλογα σημεία θέασης και τοποθεσίες.