ΔΩΡΕΑ

Β.Α. Βαρδούσια / Διήμερη δράση εθελοντισμού στο μονοπάτι σύνδεσης των οικισμών Μουσουνίτσας - Συκιάς

Β.Α. Βαρδούσια, Μουσουνίτσα.
Εθελοντισμός 5,6,7 Νοέμβριου.
 
Λίγα φθινοπωρινά τοπία και εικόνες από τις εργασίες καθαρισμού & διαμόρφωσης, που πραγματοποιήθηκαν σε τμήμα του μονοπατιού σύνδεσης των χωριών Μουσουνίτσας και Συκιάς.
 
Το μονοπάτι διάσχισης των βουνών της Φωκίδας, Δελφοί - Αρτοτίνα, συνολικού μήκους 96χλμ, που οριοθετείτα στην 1η ενότητα του Pindus trail, δημιουργείται βήμα βήμα με τη συνδρομή όλων.
Όλα δείχνουν να προχωρούν με ρυθμό, προετοιμάζοντας τη σύνθεση της διαδρομής.
 
Η αδιάκοπη συμμετοχή των εθελοντών και η ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας σε πολλαπλά επίπεδα θεμελιώνουν το όραμα ολοκληρώνοντας σταδιακά, κατά τόπους τμήματα του μονοπατιού, που κινούνται στη δασική ζώνη της περιοχής.
Αυτές τις ημέρες προχωρήσαμε σε εργασίες πλήρους αποκατάστασης διαμορφώνοντας μέρος του μονοπατιού, που εντοπίσαμε προ καιρού να κινείται στη δυτική όχθη της κοιλάδας του Μόρνου.
 
Η διαδρομή Μουσουνίτσα - Συκιά, μήκους 9.8χλμ, βασίζεται σε ξεχασμένο μονοπάτι εκτός χρήσης για δεκαετίες και απαιτεί εντατική προσπάθεια για να επανέλθει στην αλλοτινή του μορφή.
Ωστόσο με την επιλογή της διάνοιξης του και τις πρώτες ενέργειες αποκτούμε άμεση πεζοπορική σύνδεση των δύο κυρίαρχων βουνών της Ρούμελης, Γκιώνας και Βαρδουσίων.
 
Το εγκαταλελειμμένο μονοπάτι, που συνδέει τα δυο χωριά έχει δεχθεί τις πρώτες φροντίδες και προ-σήμανση από το περασμένο Καλοκαίρι, προκειμένου να τηρούνται οι τυπικοί κανόνες ασφαλείας προς τους εθελοντές, αλλά και τους πεζοπόρους που σκοπεύουν να το επισκεφτούν κατά την περίοδο των εργασιών και πριν την επίσημη παράδοση του.
 
Το περασμένο τριήμερο προετοιμάστηκε πλήρως ένα μέρος της διαδρομής, μήκους 2,400 μέτρων με αφετηρία την πλατεία της Μουσουνίτσας και κατεύθυνση το Μόρνο ποταμό, που κινείται χαμηλότερα στην κατάφυτη κοιλάδα και χωρίζει τα δυο πανέμορφα, επιβλητικά βουνά, Γκιώνα και Βαρδούσια, που συναντούμε να υψώνονται στη νότια απόληξη της οροσειράς της Πίνδου!
 
Ευχαριστούμε τους φίλους εθελοντές, παλιούς και νέους για την πολύτιμη προσφορά τους και αυτό το τριήμερο, όπως επίσης τον πρόεδρο της Μουσουνίτσας κ. Λάμπρο Ρουφαγάλα, την οικογένεια του και τους λιγοστούς κατοίκους για την ζεστή φιλοξενία στο όμορφο χωριό τους!
 
Η διατροφή των εθελοντών ήταν προσφορά του Δήμου Δελφών. Τους ευχαριστούμε και πάλι, όπως και για την προσωρινή παραχώρηση ανακαινισμένου χώρου, ως βάση υποδοχής και παραμονής εθελοντών.
 
Τα t-shirts των εθελοντών είναι μια ευγενική χορηγία της ελληνικής εταιρίας αθλητικής ένδυσης Anthrax Machines https://www.anthraxmachines.com/