ΔΩΡΕΑ

Νικόλας Μέλης

 Γεννήθηκα στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου 1965

Το 1984-86 ασχολήθηκα με τη κατασκευή χειροποίητου κοσμήματος, στη συνέχεια το 1988 παρακολούθησα μαθήματα στην σχολή Βακαλό και τον χειμώνα του 1993 ιδιαίτερα μαθήματα σχεδίου κοσμήματος και ανάπτυξης σχεδιαστικής αντίληψης.

Κύριος δάσκαλoς όλα τα χρόνια ήταν ο γλύπτης και διακοσμητής Λάζαρος Παούρης. Δίπλα του εργάστηκα σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμοσμένων τεχνών και τεχνικών όπως κατασκευές σκηνικών, παραγωγή μακετών και διαφημιστικού υλικού, σχεδιασμό και κατασκευή περιπτέρων εκθέσεων, γλυπτών κ.α.

Το 1991 - 1997 εργάστηκα ως υπεύθυνος εκτέλεσης προωθητικών προγραμμάτων στην διαφημιστική εταιρεία The Promotion Center (TPC). 

Μέσω του TPC συμμετείχα στην παραγωγή και εκτέλεση προωθητικών προγραμμάτων πανελλαδικά, όπως το φεστιβάλ κλασσικής μουσικής Ναυπλίου, ενώ εργάστηκα και ως στυλίστας σε διαφημιστικές φωτογραφήσεις.

 Τo 1991 και καθώς το TPC έχει την ευθύνη του προγράμματος, εντάχθηκα  στην ομάδα παραγωγής του event Camel Trophy, που διενεργείτο για την επιλογή του ελληνικού πληρώματος που συμμετείχε στον διεθνή τελικό, όπου και παρέμεινα για τρεις συνεχείς διοργανώσεις.

Το 1996-98 διατήρησα εργαστήριο στην περιοχή του Ψυρή στην Αθήνα όπου κατασκευάσα κοσμήματα και ξεκίνησα την ενασχόλησή μου με το ξύλο από την κατασκευή χρηστικών αντικειμένων, επιγραφών, διακοσμητικών και γλυπτών συνθέσεων έως διαμορφώσεις και επενδύσεις επαγγελματικών χώρων. Παράλληλα ασχολήθηκα με τη συντήρηση παλαιών αντικειμένων και την χειροποίητη βιβλιοδεσία.

Το 1999 άφησα το αστικό περιβάλλον για να ζήσω με την οικογένεια μου κοντά στη φύση επιλέγοντας το Πήλιο ως τόπο παραμονής, όπου κατοικώ ως σήμερα.

Από το 2001 διατηρούμε μαζί με την σύζυγό μου Αρετή, εργαστήρι χειροποίητων κοσμημάτων και αντικειμένων στην Τσαγκαράδα με την επωνυμία "Ίσκα".

Κατά την παραμονή μου στην Τσαγκαράδα, το 2013 ανέλαβα συντονιστικό ρόλο στην υλοποίηση του Tsagarada Escape Festival  διοργανώνοντας την ετήσια τετραήμερη συνεργατική εκδήλωση προώθησης υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής, που πραγματοποιείται από τον Τουριστικό & Αναπτυξιακό Σύλλογο Τσαγκαράδας.

Το 2014 ασχολήθηκα επαγγελματικά στο χώρο με την έναρξη λειτουργίας γραφείου υπαίθριων δραστηριοτήτων, ενώ το 2017 δημιούργησα το "Green Mountain Αctivity Αrea", έναν διαδραστικό χώρο για μικρούς και μεγάλους στο καστανόδασος της Τσαγκαράδας.

Οι χειμερινές αποδράσεις στα ορεινά της Πίνδου, με έφεραν πιό κοντά στους ανθρώπους της και ιδιαίτερα με τον Αποστόλη Τσιμπανάκο εμπνευστή της Γης της Πίνδου -Terra Pindus με τον οποίο ανέπτυξα στενή φιλία και έπειτα συνεργασία. Εκτιμόντας την προσπάθεια, ασπάστηκα το όραμα αποκατάστασης εγκαταλειμμένων μονοπατιών στην οροσειρά με σκοπό τη χάραξη και υλοποίηση του Pindus Trail.

Το 2018 εντάχθηκα ως ιδρυτικό μέλος στην ομάδα με σκοπό την προσφορά στη διατήρηση και ανάδειξη των ιστορικών διαδρομών της οροσειράς.