ΔΩΡΕΑ

Νικόλας Μέλης

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου 1965

Το 1984-86 μαθαίνει κατασκευή χειροποίητου κοσμήματος, στη συνέχεια το 1988 παρακολουθεί μαθήματα στην σχολή Βακαλό και τον χειμώνα του 1993 ιδιαίτερα μαθήματα σχεδίου κοσμήματος και ανάπτυξης σχεδιαστικής αντίληψης.

Κύριος δάσκαλoς όλα τα χρόνια ήταν ο γλύπτης και διακοσμητής Λάζαρος Παούρης. Δίπλα του εργάστηκε σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμοσμένων τεχνών και τεχνικών όπως κατασκευές σκηνικών, παραγωγή μακετών και διαφημιστικού υλικού, σχεδιασμό και κατασκευή περιπτέρων εκθέσεων, γλυπτών κ.α.

Το 1996-98 διατηρεί εργαστήριο στην περιοχή του Ψυρή στην Αθήνα όπου κατασκευάζει κοσμήματα και ξεκινά  την ενασχόλησή του με το ξύλο, η οποία μέχρι σήμερα εκτείνεται από την κατασκευή χρηστικών αντικειμένων, επιγραφών, διακοσμητικών και γλυπτών συνθέσεων έως διαμορφώσεις και επενδύσεις επαγγελματικών χώρων. Επίσης αρχίζει η ενασχόλησή του με την συντήρηση παλαιών αντικειμένων και την χειροποίητη βιβλιοδεσία.

Το 2001 - 2016 διατηρεί μαζί με την σύζυγό του Αρετή, εργαστήρι χειροποίητων κοσμημάτων και αντικειμένων στην Τσαγκαράδα Πηλίου με την επωνυμία "Ίσκα".

Το 1991 - 1997 εργάζεται παράλληλα ώς εξωτερικός συνεργάτης στην διαφημιστική εταιρεία The Promotion Center (TPC), ως υπεύθυνος εκτέλεσης προωθητικών προγραμμάτων όπως το  το Alaied Domeq Sailing Promotion (δίμηνο πρόγραμμα προώθησης αλκοολούχων προϊόντων το οποίο πραγματοποιήθηκε για τρεις συνεχόμενες χρονιές με ιστιοπλοϊκό σκάφος σε 18 νησιά του Αιγαίου), όπου εκτελούσε χρέη δεύτερου skiper και το Serkova Cup Sail Odyssey (δεκαήμερος αγώνας ιστιοπλοϊκών σκαφών ανοιχτής θαλάσσης, με παρόμοιο προωθητικό χαρακτήρα).

Μέσω του TPC συμμετέχει ως εργαζόμενος στην παραγωγή και εκτέλεση προωθητικών προγραμμάτων πανελλαδικά έως το 1997 -όπως το φεστιβάλ κλασσικής μουσικής Ναυπλίου κατά την πρώτη του περίοδο- ενώ εργάστηκε και ως στυλίστας σε διαφημιστικές φωτογραφήσεις.

 Τo 1991 και καθώς το TPC έχει την ευθύνη του προγράμματος, εντάσσεται  στην ομάδα παραγωγής του event Camel Trophy, που διενεργείτο για την επιλογή του ελληνικού πληρώματος που συμμετείχε στον διεθνή τελικό, όπου και παρέμεινε για τρεις συνεχείς διοργανώσεις.

Στην ευθύνη του ήταν θέματα οργανωτικής δομής, παραγωγής προωθητικού υλικού, οργάνωσης χειμερινού κατασκηνωτικού camp & διαχείριση εξοπλισμού, σχεδιασμός και διεκπεραίωση επιμέρους αναγκών και τομέων.

Είναι η περίοδος όπου τα παιδικά βιώματα στην φύση αποδίδουν σε χαρακτήρα, επαγγελματικό προσανατολισμό και  μια διαδρομή συνεχούς ενασχόλησης με δραστηριότητες που έχουν σαν κύριο άξονα την επαφή με το φυσικό περιβάλλον και την δημιουργία υποδομών απόδρασης στην φύση όπως μονοπάτια, χώρους υπαίθριας άθλησης και υλικά σήμανσης διαδρομών.

Το 2013 η εμπειρία και η γνώση συμπυκνώνεται στον σχεδιασμό και την παραγωγή του Tsagarada Escape Festival (τετραήμερη συνεργατική διοργάνωση προώθησης υπαίθριων δραστηριοτήτων, θεματικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι από τον Τουριστικό & Αναπτυξιακό Σύλλογο Τσαγκαράδας), όπου έχει τον κεντρικό συντονισμό, ενώ το 2014  δομείται επαγγελματικά στο χώρο με την έναρξη λειτουργίας γραφείου υπαίθριων δραστηριοτήτων στην Τσαγκαράδα Πηλίου – όπου ζει μόνιμα από το 1999 - με την επωνυμία Hike Away in Pelion.

Παράλληλα από το 2017 οργανώνει και διαχειρίζετα το "Green Mountain activity area", έναν διαμορφωμένο χώρο για υπαίθριες δραστηριότητες μέσα στο καστανόδασος της Τσαγκαράδας.

Οι χειμερινές κυρίως εξορμήσεις στην οροσειρά της Πίνδου, τον έφεραν πιό κοντά στους ανθρώπους της και ιδιαίτερα με τον Αποστόλη Τσιμπανάκο εμπνευστή της Terra Pindus με τον οποίο ανέπτυξε στενή φιλία και έπειτα συνεργασία. Εκτιμόντας την προσπάθεια, ασπάστηκε το όραμα του για την αποκατάσταση εγκαταλειμμένων μονοπατιών, αλλά και την χάραξη / δημιουργία μιας ενιαίας διαδρομής μεγάλου αναπτύγματος η οποία θα διασχίζει την οροσειρά από το ένα άκρο στο άλλο.

Το 2018 εντάσσεται ως ιδρυτικό μέλος στην ομάδα με σκοπό την κοινωνική προσφορά στην διατήρηση και ανάδειξη της οροσειράς.