Νικόλας Μέλης

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου 1965

Το 1984 και για δύο χρόνια μαθαίνει κατασκευή κοσμήματος, στη συνέχεια το 1988 παρακολουθεί μαθήματα για ένα έτος στην σχολή Βακαλό και τον χειμώνα του 1993 ιδιαίτερα μαθήματα σχεδίου κοσμήματος και ανάπτυξης σχεδιαστικής αντίληψης.

Κύριος δάσκαλός όμως όλα τα χρόνια ήταν ο γλύπτης και διακοσμητής Λάζαρος Παούρης. Δίπλα του εργάστηκε σε ένα μεγάλο φάσμα εφαρμοσμένων τεχνών και τεχνικών όπως κατασκευές σκηνικών, παραγωγή μακετών και διαφημιστικού υλικού, σχεδιασμό και κατασκευή περιπτέρων εκθέσεων, γλυπτών κ.α.

Τα έτη 1996-98 διατηρεί εργαστήριο στην περιοχή του Ψυρή στην Αθήνα όπου κατασκευάζει κοσμήματα και ξεκινάει και η ενασχόλησή του με το ξύλο, η οποία μέχρι σήμερα εκτείνεται από την κατασκευή χρηστικών αντικειμένων, επιγραφών, διακοσμητικών και γλυπτών συνθέσεων έως διαμορφώσεις και επενδύσεις επαγγελματικών χώρων. Επίσης αρχίζει η ενασχόλησή του με την συντήρηση παλαιών αντικειμένων και την χειροποίητη βιβλιοδεσία.

Από το 2001 και έως το τέλος του 2016 διατηρεί μαζί με την σύζυγό του Αρετή, εργαστήρι χειροποίητων κοσμημάτων και αντικειμένων στην Τσαγκαράδα Πηλίου με την επωνυμία ``Ίσκα``.

 

Από το 1991 έως και το 1997 εργάζεται παράλληλα ώς εξωτερικός συνεργάτης στην διαφημιστική και προωθητική εταιρεία The Promotion Center (TPC), ως υπεύθυνος εκτέλεσης προωθητικών προγραμμάτων όπως το  το Alaied Domeq Sailing Promotion (ένα δίμηνο πρόγραμμα προώθησης αλκοολούχων προϊόντων το οποίο πραγματοποιήθηκε για τρεις συνεχόμενες χρονιές με ιστιοπλοϊκό σκάφος σε 18 νησιά του Αιγαίου, όπου εκτελούσε επιπλέον και χρέη δεύτερου skiper και το Serkova Cup Sail Odyssey (δεκαήμερος αγώνας ιστιοπλοϊκών σκαφών ανοιχτής θαλάσσης, με παρόμοιο προωθητικό χαρακτήρα όπως το προηγούμενο).

Επίσης μέσω του TPC συμμετέχει ως εργαζόμενος στην παραγωγή και εκτέλεση παρόμοιων προωθητικών προγραμμάτων πανελλαδικά έως το 1997 -όπως το φεστιβάλ κλασσικής μουσικής Ναυπλίου κατά την πρώτη του περίοδο- και ως στυλίστας σε διαφημιστικές φωτογραφήσεις.

 

Τo 1991 και καθώς το TPC έχει την ευθύνη του προγράμματος, εντάσσεται  στην ομάδα παραγωγής του event Camel Trophy, που διενεργείτο για την επιλογή του ελληνικού πληρώματος που συμμετείχε στον διεθνή τελικό, όπου και παρέμεινε για τρεις συνεχείς διοργανώσεις.

Η ευθύνη του κάλυπτε θέματα οργανωτικής δομής, παραγωγής προωθητικού υλικού, οργάνωσης χειμερινού κατασκηνωτικού camp, διαχείριση υλικού και αποθήκης κατασκηνωτικού camp, διαμόρφωση σχεδιασμού και διεκπεραίωση επιμέρους αναγκών και τομέων.

Είναι η περίοδος όπου η παιδική του μανία με την φύση αρχίζει να αποκτάει χαρακτήρα, να διαμορφώνει επαγγελματική παιδεία και να ακολουθεί από τότε μια διαδρομή συνεχούς ενασχόλησης με δραστηριότητες που έχουν σαν κύριο άξονα την επαφή με το φυσικό περιβάλλον.

Το 2013 όλη η εμπειρία και η γνώση αυτής της διαδρομής συμπυκνώνεται στην διαμόρφωση, τον σχεδιασμό και την παραγωγή του Tsagarada Escape Festival (μια τετραήμερη συνεργατική διοργάνωση με ένα πλήθος υπαίθριων δραστηριοτήτων και παράλληλων θεματικών και μουσικών εκδηλώσεων, που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στο Πήλιο από τον Τουριστικό & Αναπτυξιακό Σύλλογο Τσαγκαράδας) όπου έχει τον κεντρικό συντονισμό, ενώ το 2014  δομείται επαγγελματικά στο χώρο με την δημιουργία γραφείου υπαίθριων δραστηριοτήτων στην Τσαγκαράδα Πηλίου – όπου ζει μόνιμα από το 1999 - με την επωνυμία Hike Away.

Παράλληλα από το 2017 οργανώνει και διαχειρίζεται το Green Mountain activity area, έναν διαμορφωμένο χώρο για υπαίθριες δραστηριότητες μέσα στο καστανόδασος της Τσαγκαράδας

Οι χειμερινές κυρίως εξορμήσεις του τα τελευταία χρόνια προς την Πίνδο, τον έφεραν σε επαφή με ανθρώπους της ορεινής αυτής περιοχής και ιδιαίτερα με τον Αποστόλη Τσιμπανάκο με τον οποίο ανέπτυξε φιλία. Εκτίμησε και επηρεάστηκε από το πάθος του και ασπάστηκε το όραμά του για ένα σχέδιο διάνοιξης μιας διαδρομής μεγάλου αναπτύγματος η οποία θα διασχίζει την οροσειρά από το ένα άκρο στο άλλο και μετά από πρόσκληση εντάσσεται στην ομάδα της Terra Pindus