ΔΩΡΕΑ

Νικόλας Μέλης

Κατασκευή υλικών σηματοδότησης, εργασίες πεδίου / Ξυλοκατασκευές, συντονισμός υπαίθριων δραστηριοτήτων

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου 1965

Το 1984-86 ασχολήθηκε με τη κατασκευή χειροποίητου κοσμήματος, στη συνέχεια το 1988 παρακολουθεί μαθήματα στην σχολή Βακαλό και τον χειμώνα του 1993 ιδιαίτερα μαθήματα σχεδίου κοσμήματος και ανάπτυξης σχεδιαστικής αντίληψης.

Κύριος δάσκαλoς όλα τα χρόνια ήταν ο γλύπτης και διακοσμητής Λάζαρος Παούρης. Δίπλα του εργάστηκε σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμοσμένων τεχνών και τεχνικών όπως κατασκευές σκηνικών, παραγωγή μακετών και διαφημιστικού υλικού, σχεδιασμό και κατασκευή περιπτέρων εκθέσεων, γλυπτών κ.α.

Το 1991 - 1997 εργάστηκε ως υπεύθυνος εκτέλεσης προωθητικών προγραμμάτων στην διαφημιστική εταιρεία The Promotion Center (TPC). 

Μέσω του TPC συμμετείχε στην παραγωγή και εκτέλεση προωθητικών προγραμμάτων πανελλαδικά, όπως το φεστιβάλ κλασσικής μουσικής Ναυπλίου, ενώ εργάστηκε και ως στυλίστας σε διαφημιστικές φωτογραφήσεις.

 Τo 1991 και καθώς το TPC έχει την ευθύνη του προγράμματος, εντάσσεται  στην ομάδα παραγωγής του event Camel Trophy, που διενεργείτο για την επιλογή του ελληνικού πληρώματος που συμμετείχε στον διεθνή τελικό, όπου και παρέμεινε για τρεις συνεχείς διοργανώσεις.

Το 1996-98 διατηρεί εργαστήριο στην περιοχή του Ψυρή στην Αθήνα όπου κατασκευάζει κοσμήματα και ξεκινά την ενασχόλησή του με το ξύλο από την κατασκευή χρηστικών αντικειμένων, επιγραφών, διακοσμητικών και γλυπτών συνθέσεων έως διαμορφώσεις και επενδύσεις επαγγελματικών χώρων. Παράλληλα ασχολείται με τη συντήρηση παλαιών αντικειμένων και την χειροποίητη βιβλιοδεσία.

Το 1999 αφήνει το αστικό περιβάλλον για να ζήσει με την οικογένεια του κοντά στη φύση επιλέγοντας το Πήλιο ως τόπο παραμονής, όπου κατοικεί ως σήμερα.

Από το 2001 διατηρεί μαζί με την σύζυγό του Αρετή, εργαστήρι χειροποίητων κοσμημάτων και αντικειμένων στην Τσαγκαράδα με την επωνυμία "Ίσκα".

Κατά την παραμονή του στην Τσαγκαράδα, το 2013 αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο στην υλοποίηση του Tsagarada Escape Festival  διοργανώνοντας την ετήσια τετραήμερη συνεργατική εκδήλωση προώθησης υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής, που πραγματοποιείται από τον Τουριστικό & Αναπτυξιακό Σύλλογο Τσαγκαράδας.

Το 2014 δομείται επαγγελματικά στο χώρο με την έναρξη λειτουργίας γραφείου υπαίθριων δραστηριοτήτων, ενώ το 2017 δημιουργεί το "Green Mountain Αctivity Αrea", έναν διαδραστικό χώρο για μικρούς και μεγάλους στο καστανόδασος της Τσαγκαράδας.

Οι χειμερινές αποδράσεις στα ορεινά της Πίνδου, τον έφεραν πιό κοντά στους ανθρώπους της και ιδιαίτερα με τον Αποστόλη Τσιμπανάκο εμπνευστή της Terra Pindus με τον οποίο ανέπτυξε στενή φιλία και έπειτα συνεργασία. Εκτιμόντας την προσπάθεια, ασπάστηκε το όραμα αποκατάστασης εγκαταλειμμένων μονοπατιών στην οροσειρά με σκοπό τη χάραξη και υλοποίηση του Pindus Trail.

Το 2018 εντάσσεται ως ιδρυτικό μέλος στην ομάδα με σκοπό την προσφορά στη διατήρηση και ανάδειξη των ιστορικών διαδρομών της οροσειράς.