ΔΩΡΕΑ

Στα ίχνη της Αμβρακίας Οδού για τη σύνθεση της διαδρομής: Μυρόφυλλο - Αχελώος - Μιλογόζι - Κορακονήσι

Στα 4,5χλμ μήκος προχώρησε η διάνοιξη και προσήμανση στη σύνθεση των μονοπατιών που εντοπίστηκαν για να συνδεθεί πεζοπορικά το Μυρόφυλλο με τα Καγκιουζέϊκα, τον  Αχελώο, την Παλιοκάμαρα και τα στεφάνια κάτω από το Μιλογόζι (απέναντι από το Φάγγο).

Πρόκειται για τη συρραφή κλασικών ημιονικών, αλλά και ιστορικών μονοπατιών, που πέρα από του ντόπιους κάτοικους της περιοχής που άλλοτε έσφυζε από ζωή, τη στράτα τους ακολούθησαν μέχρι καραβάνια μετακινούμενα από την Άρτα και τη Μεσούντα. Ιστορικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες κατοίκων, μας βοηθούν να επιβεβαιώσουμε πως μέρος της διαδρομής που κινείται πλάϊ στην όχθη του Αχελώου είναι σκέλος της Αμβρακίας Οδού, που συνέδεε τους περασμένους αιώνες, το Δεσποτάτο της Άρτας με τον κάμπο της Θεσσαλίας.

Στις απότομες βουνοπλαγιές του όρους Χατζή, και στα μονοπάτια της ευρύτερης περιοχής, εξελίχθηκαν δραματικές σκηνές τα χρόνια του εμφυλίου, με καρτέρια, καταδιώξεις και τις τελευταίες ώρες του Βελουχιώτη και του Τζαβέλα στο Φάγγο της Κοκκινόλακκας.

Ιστορικά ντοκουμέντα αναφέρουν καραβάνια με καμήλες να διασχίζουν τις όχθες του Αχελώου, τα χρόνια του Βυζαντίου και το γεφύρι στο Κορακονήσι δεν άδειαζε ποτέ από διαβάτες. Ίσως είναι το αρχαιότερο τοξοτό γεφύρι που εντοπίζεται στη χώρα καθώς συγγράματα αναφέρουν την ανέγερση του γεφυριού κοντά στο 1230μΧ, ενώ στη βάση του υπάρχει χαραγμένη πάνω σε κονίαμα η χρονολογία 1201.

Κάθε ιστορία που συνοδεύει αυτή τη δύσβατη κοιλάδα είναι το λιγότερο συγκλονιστική, όπως εκπληκτικό είναι το οικοσύστημα που αναπτύσεται κατά μήκος του Αχελώου!

Σε κάνει να απορείς για την τάση του ανθρώπου να παρεμβαίνει με έργα τεράστιας κλίμακας, ακόμη και στα πιό ευαίσθητα οικοσυστήματα, πόσο μάλλον όταν σχεδιάζουν να βυθίσουν τη μονάκριβη αυτή τοποθεσία αφανίζοντας Βυζαντινά μνημεία, οικισμούς αιώνων με ενεργό πληθυσμό και τη σπάνια βιοποικιλότητα της κοιλάδας, κυριολεκτικά όλη την ιστορία και τον πλούτο αυτού του τόπου στο βυθό μιας ακόμη τεχνιτής λίμνης, εκτρέποντας τα νερά του Αχελώου από τα ορεινά στα πεδινά.

Απορία προκαλεί επίσης, πως παρά τη σημαντικότητα αυτών των διαδρομών, κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί να τις συντηρήσει και το σχεδόν τροπικό κλίμα του Αχελώου, εξαφανίζει μέρα με τη μέρα κάθε ίχνος μονοπατιού μέσα στην πυκνή βλάστηση.

Με τη βοήθεια του Παν. Καγκιούζη, μπήκαμε στο ντορό για 4 μέρες. Ο Παναγιώτης είναι παιδί του Αχελώου καθώς γεννήθηκε, μεγάλωσε και ανέπτυξε κάθε του δραστηριότητα στα Γαγκιουζέϊκα (μαχαλάς χαμηλά στον Μπουρνιά), πλάι στην όχθη του ποταμού. Η συντροφιά του Παναγιώτη ήταν πραγματικά ανεκτίμητης αξίας!

Το τμήμα που άνοιξε σε αυτό το πρώιμο στάδιο προορίζεται για τη σύνθεση του Pindus Trail (διαδρομή πεζοπορικής διάσχισης υπό διάνοιξη) στην ενότητα των Αγράφων και με μερικές ακόμη προσπάθειες, είναι πιθανό να συνδέσει το Μυρόφυλλο με το γεφύρι του Κορακονησίου και κατ` επέκταση την Καλή Κώμη και τα Ελληνικά, αποφεύγοντας την υποχρεωτική κίνηση στο ποτάμι, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα από τους λιγοστούς που τολμούν τη διάσχιση της περιοχής. 

Στην έκταση της κοιλάδας έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες με σκοπό τον εντοπισμό και τη συντήρηση των ιστορικών αυτών μονοπατιών για τη σύνθεση της διαδρομής διάσχισης της έκτασης των Αγράφων.

Το τμήμα των 4,5χλμ, που εντοπίστηκε πρόσφατα, στόχο έχει να συνδέσει το Μυρόφυλλο με το Μιλογόζι και γεφύρι στη θέση Κορακονήσι, που εντοπίζεται πάνω από την εκβολή του ποταμού Αρέντα στον Αχελώο. Από το γεφύρι μέχρι την Καλή Κώμη έχει γίνει διάνοιξη και προσήμανση του μονοπατιού κατά την περίοδο 2020-21 σε συνεργασία με τα δραστήρια μέλη του ορειβατικού συλλόγου της Καρδίτσας, του Οξυγόνου των Αγράφων και κατοίκων της Καλή Κώμης. Συνεπώς στο επόμενο λάκτισμα για τη διάνοιξη του τμήματος που απέμεινε θα εκτιμήσουμε τη πιθανότητα διάσωσης του μονοπατιού και των λιθόχτιστων κατασκευών, που συναντούμε κατά μήκος του.

Δείτε κάποιες από τις προηγούμενες δράσεις εδώ:

2020> https://www.terrapindus.gr/article.php?id=98&c=activities&l=el

2021> https://www.terrapindus.gr/article.php?id=98&c=activities&l=el

Φτάνοντας στο Μυρόφυλλο μετά από μια επικοδομητική επίσκεψη στα χωριά του Ασπροποτάμου βορειότερα, μας υποδέχτηκε ακόμη μια φορά ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Ράπτης, ο οποίος έκανε ότι περνά από το χέρι του προκειμένου να εξυπηρετήσει το σκοπό της επίσκεψης μας στη περιοχή.

Ο Γ. Ράπτης πέρα από φίλος της προσπάθειας μας από το 2018, διατηρεί φιλικούς δεσμούς 40 ετών με τον συγγραφέα Τιμ Σάλμον, που είχαμε τη χαρά να βρίσκεται και αυτό το Σεπτέμβριο μαζί μας παρακολουθώντας από κοντά την εξέλιξη του μονοπατιού διάσχισης της Πίνδου. Οι δυό τους ήταν ευχάριστη παρέα και η ιστορία του τόπου ξαναζωντάνεψε μέσα από τις ατελείωτες αφηγήσεις τα βράδια στην πλατεία του χωριού και κατά τη διάρκεια των περιηγήσεων σε διάφορες τοποθεσίες της περιοχής.

Η προσπάθεια εντοπισμού και διάνοιξης του σκέλους της διαδρομής που εκκρεμεί από το Μιλογόζι ως το Κορακονήσι, πρόκειται να συνεχιστεί τους χειμερινούς μήνες με τη φυλλόπτωση, ελπίζοντας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη διάσωση αυτής της ιστορικής διαδρομής.

Ευχαριστούμε θερμά την οικογένεια του Γ. Ράπτη και τον Παναγιώτη Καγκιούζη για τη συνεισφορά τους!