ΔΩΡΕΑ

ΣΑΡΜΑΝΙΑΤΑ 2022 Festival Σαμαρίνας

Προ λίγων μηνών δεχτήκαμε ένα πολύ ευχάριστο μήνυμα/πρόσκληση, από τα μέλη του νεοσύστατου συλλόγου της Σαμαρίνας, που ιδρύθηκε με στόχο τη διατήρηση και ανάδειξη της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς του πανέμορφου αυτού τόπου!

Σκοπός της ομάδας είναι να μεγαλώνει ολοένα για να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων μιας άρτια οργανωμένης ορεινής περιοχής, εστιάζοντας στα πλαίσια προστασίας του περιβάλλοντος και των υποδομών περιήγησης.

Φυσικά αποδεχτήκαμε με χαρά την πρόσκληση για συμμετοχή στο 1ο φεστιβάλ της Σαμαρίνας και παρευρεθήκαμε από τις 13 ως τις 15 του μήνα για να μεταφέρουμε το μήνυμα μας και να γίνουμε μέρος της προσπάθειας τους.

Στις 13 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα τα "Μονοπάτια της Πίνδου", όπου και εισηγηθήκαμε παρουσιάζοντας το σχέδιο δημιουργίας του μονοπατιού διάσχισης της οροσειράς Pindus Trail και τη δικτύωση του στις ορεινές ενότητες, όπου διέρχεται η χάραξη του.

Στις 14 & 15 έγιναν βελτιώσεις στο εισαγωγικό σκέλος του μονοπατιού, που οδηγεί στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, όπου και ενισχύθηκε η σήμανση με σκοπό τη σαφή και ασφαλή διέλευση πεζοπόρων από την πλατεία του χωριού μέχρι το μοναστήρι.

Το εν λόγω μονοπάτι Πλατεία Σαμαρίνας - Ι.Μ. Αγ. Παρασκευής μήκους 2,7χλμ, είναι μέρος του ημερήσιου τμήματος διάσχισης της Βόρειας Πίνδου <Σαμαρίνα - Δίστρατο μήκους 14χλμ>, που επανήλθε σε κατάσταση ασφαλούς διέλευσης το 2017, μέσα από εθελοντικές δράσεις της Terra Pindus και τη προσφορά των μεταλλικών πινακιδίων για τη σηματοδότηση από το Δήμο Κόνιτσας.

Η Σαμαρίνα είναι ένας ιδιαίτερος τόπος, με πανέμορφη φύση και ισχυρές παραδόσεις, που επισκεπτόμαστε συχνά με σκοπό την πρόοδο στη σύνθεση του Pindus Trail, τη καταγραφή για δικτύωση επιπλέον διαδρομών και τη συνέχεια της έρευνας μας, που αφορά εξίσου τη φύση και την ιστορία του ξακουστού χωριού, που στέκει στη σκιά του Σμόλικα.

Επόμενος στόχος της Terra Pindus, είναι η συντήρηση και σηματοδότηση στο μονοπάτι για την κορυφή του Σμόλικα, όπου θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και χρειάζεται η συνδρομή όσων έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν και να διανυκτρεύσουν στα υψίπεδα του βουνού για τις εργασίες που απαιτούνται.

Με τα μέλη του συλλόγου, με μόνιμους κατοίκους και ετεροδημότες συζητήσαμε πολλά και ουσιαστικά πράγματα και η καλή πρόθεση όλων γεννά ελπίδες για ένα υγειές μέλλον με άφθονη δράση και επίδραση!

Φύγαμε με την ελπίδα πως όλα θα πάνε καλά και με μια υπόσχεση στους ανθρώπους της Σαμαρίνας, πως θα είμαστε πάντα στο πλευρό τους για την επίτευξη του στόχου, προσφέροντας ότι καλύτερο για να πιάσουμε το "Μπόι" της Σαμαρίνας και του Σμόλικα.

Ευχαριστούμε τα μέλη του συλλόγου για την πρόσκληση και τη θερμή φιλοξενία!