ΔΩΡΕΑ

20ήμερο Camp εθελοντισμού στη Βίνιανη Φωκίδας / Pindus Trail - εργασίες σε εξέλιξη

ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Με υποχρεωτικά διαλείμματα, λόγω των χειμερινών συνθηκών τους μήνές Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Μάρτιο, προχώρησαν οι εργασίες στη σύνθεση του ενιαίου μονοπατιού 90 χιλιομέτρων > Δελφοί - Άμφισσα - Βίνιανη - κτφ Γκιώνας - Συκιά - Αθ. Διάκος - Αρτοτίνα από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι σήμερα.

Με τη συστηματική προσπάθεια των μελών της Terra, τη στήριξη του Δήμου Δελφών και τη συνεισφορά δεκάδων εθελοντών, προχώρησαν οι εργασίες στα χαμηλά υψόμετρα, περιαστικά και εντός δασικής ζώνης, βελτιώνοντας τη βατότητα στο 42% των 90χλμ όπου έχουν λάβει έγκριση έργου.

Στην πρώτη φάση των εργασιών εστιάσαμε στη σύνδεση των οικισμών, που σύντομα θα αποτελούν σταθμούς διανυκτέρευσης στο ανάπτυγμα της διαδρομής, ενώ ακολουθούν ήπιες παρεμβάσεις και σήμανση στις γραμμές που κινούνται στα μεγαλύτερα υψόμετρα (λχ. το πέρασμα από τη Ρεκά, τα υψίπεδα Γκιώνας και Βαρδουσίων) προκειμένου να ολοκληρωθεί το συνολικό μήκος.

 

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Η ομάδα παρόλο που ακολουθεί όλες τις νόμιμες διαδικασίες για τη σύνθεση της διαδρομής, δε διεκδικεί κρατικά κονδύλια, παρά καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα για μελέτες και εργασίες πεδίου, βασικά εργαλεία και υλικά σήμανσης, από τις δωρεές πολιτών και επιχειρήσεων, καθώς δεν έχει αιτηθεί και λάβει την παραμικρή χρηματοδότηση από ΟΤΑ, ΕΣΠΑ, Ταμείο ανάκαμψης κλπ πηγές.

Στόχος των εθελοντικών δράσεων είναι η γνωριμία των συμμετεχόντων με τη σύνθεση των μονοπατιών που εντοπίστηκαν επί σκοπού και η συνεισφορά τους στις εργασίες ολοκλήρωσης, όπου είναι απαραίτητες (διαμόρφωση - σηματοδότηση).

Θεωρούμε πως διατηρώντας τον ίδιο ρυθμό, το προσεχές διάστημα τα επιλεγμένα μονοπάτια θα εξυπηρετούν ως ενιαία διαδρομή διάσχισης της Ανατολικής Ρούμελης, την ασφαλή διέλευση πεζοπόρων και θα δώσουν άλλη πνοή στον τόπο.

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΌΣΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ

Η υποδοχή και φιλοξενία των εθελοντών θα γίνεται στο κέντρο της Βίνιανης στο παλιό σχολείο, όπου ένας υπέροχος φροντισμένος χώρος με όλες τις απαραίτητες ανέσεις για θερινή κατασκήνωση και με το παραπάνω, μας περιμένει. Στους συμμετέχοντες θα παρέχεται κατάλληλος εξοπλισμός για τις εργασίες πεδίου και πλήρης διατροφή.

Η Βίνιανη βρίσκεται χτισμένη σε ημιορεινή πεδιάδα, Ανατολικά της Γκιώνας, λίγες εκατοντάδες μέτρα από την είσοδο στην επιβλητική χαράδρα της Ρεκά!  Από εκεί δίνεται σύντομη πρόσβαση οδικώς, σε σημεία της διαδρομής.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους εξοπλισμό υπαίθριας διανυκτέρευσης: υπόστρωμα και υπνόσακο, ενώ το αντίσκοινο είναι προαιρετικό καθώς υπάρχουν προφυλλαγμένοι χώροι για στρωματσάδες εντός και εκτός του κτιρίου.  Επίσης μπορούν να παραμείνουν μαζί μας όσο οι ίδιοι το επιλέξουν και ουδε μια δέσμευση υπάρχει σχετικά με το χρόνο προσφοράς τους.

Ο περιφραγμένος χώρος παραχωρείται ως βάση παραμονής εθελοντών από την τοπική αρχή και διαθέτει ρεύμα, φωτισμό, ψυγείο, πόσιμο νερό, ντούζ, wc, wi fi, εσωτερικό χώρο για αποθήκευση εξοπλισμού και άπλετο χώρο για κατασκήνωση.  Η τοπική αρχή, όπως και οι κάτοικοι του χωριού επικροτούν την προσπάθεια μας και θα χαρούν να μας προσφέρουν τη φιλοξενία τους σε αυτή την υποδομή, που άλλοτε έσφιζε από μαθητές, καζούρα και παιχνίδια!

Η πρόσβαση στη Βίνιανη, γίνεται από ασφαλτόδρομο μέσω Άμφισσας για όσους ταξιδεύουν από Νότο και από Μπράλο - Γραβιά για όσους ταξιδεύουν από Βορρά. Οι απαιτούμενες μετακινήσεις για την πρόσβαση οδικώς στα σημεία όπου θα εκτελούνται οι εργασίες θα γίνεται με το δικό σας όχημα, πλην όσων δεν διαθέτουν και θα φτάσουν στη περιοχή με άλλα μέσα, όπου και θα αναλάβουμε κάθε μετακίνηση.

  • Οι εργασίες θα επεκταθούν από το Μοναστήρι του Προφ. Ηλία προς τον κάμπο του ελαιώνα, την Άμφισσα, τον Αγ. Νικόλαο, το Δασικό χωριό Καψίτσας, το Προσήλιο, τη Βίνιανη και την είσοδο της Ρεκά.
  • Οι μετακινήσεις με οχήματα γίνονται από ασφαλτόδρομο και δεν ξεπερνούν τα 20 λεπτά.
  • Στο σύνολο θα υπάρξουν ημέρες όπου η πρόσβαση στο μονοπάτι θα γίνεται ακολουθώντας το πεζοί.
  • Όσοι δεν διαθέτουν όχημα μετακίνησης και ταξιδεύουν με συγκοινωνία, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας, ώστε να φροντίσουμε για την παραλλαβή και την αποχώρηση τους. 

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ: 3 - 13 Ιουνίου & 24 Ιουνίου - 4 Ιουλίου

 *ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεχόμαστε πάντα με χαρά τους φίλους εθελοντές που διαθέτουν χρόνο και πόρους να φτάσουν ως εδώ και να συνεισφέρουν στις εργασίες.  Δυστυχώς δεν έχουμε συχνά τη δυνατότητα να προσφέρουμε τα απαραίτητα εφόδια για να τους διευκολύνουμε περισσότερο, όπως οργανωμένο χώρο & διατροφή. Για όσους το επιθυμούν οι εργασίες θα συνεχιστούν με παραμονή σε διαδοχικούς κατασκηνωτικούς σταθμούς, διατηρώντας τον ίδιο ρυθμό, κάνοντας ενδιάμεσα μικρά διαλείμματα, ενώ παράλληλα θα επιχειρούμε να οργανώσουμε επιπλέον κατάλληλους σταθμούς για τη συνέχεια.

Θα σας περιμένουμε να γνωριστούμε από κοντά και να μοιραστούμε αυτή τη ξεχωριστή εμπειρία κοινωνικής προσφοράς στην όμορφη Φωκίδα!

Για τη συμμετοχή σας στείλτε e-mail με τα στοιχεία σας ή καλέστε στα τηλέφωνα επικοινωνίας της σελίδας: https://www.terrapindus.gr/form.php?l=el

 

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ: Τοπικά εδέσματα θα προσφέρουν στους εθελοντές οι νοικοκυρές της Βίνιανης και οι κτηνοτρόφοι του χωριού.

Τα προϊόντα διατροφής και τα αναμνηστικά T-shirts των συμμετεχόντων είναι μια ευγενική χορηγία της εταιρίας αθλητικής ένδυσης από τη Θεσσαλονίκη Anthrax machines https://www.anthraxmachines.com/about-us

Τα κοπτικά, σκαπανικά και άλλα χρήσιμα εργαλεία και υλικά για την εφαρομή της σήμανσης, είναι μια ευγενική χορηγία των επιχειρήσεων Χρώμα Πάνος & ΣΙΑ ΟΕ από το Βόλο.

*Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την πρόεδρο της τοπικής κοινότητας και τους κατοίκους της Βίνιανης για την θερμή υποστήριξη!